Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20952 resultaten


ID: 89380 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en dorpsgevangenis

Kauter 33 (Beernem)
Gemeenteschool en aanpalende dorpsgevangenis, gebouwd in 1860. Directeurswoning; breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Rode verankerde baksteenbouw waarvan de voorgevel bezet is met een cementberaping. Drie achterliggende klassen. De woning wordt aan beide zijden geflankeerd door een volume van één bouwlaag onder een pannen zadeldak.


ID: 89385 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kauter 66 (Beernem)
Kleine vrijstaande boerenarbeiderswoning, gebouwd in 1908. Rode verankerde baksteenbouw met een gecementeerde plint. Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en een bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 89227 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd stalgedeelte

Kernemelkstraat 8 (Beernem)
Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd stalgedeelte. Het woonhuis is reeds opgetekend op het pre-kadastraal plan van 1809 en op dezelfde manier weergegeven op het primitief kadasterplan van 1830.


ID: 89251 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Knesselarestraat 124 (Beernem)
Boerenburgerhuis, restant van een semigesloten hoeve die volgens het kadaster in 1875 gebouwd werd door steenbakker Vanpoucke. Bakstenen breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 89254 | Bouwkundig element

Hoeve Kapellenhof

Knesselarestraat 148 (Beernem)
In 1836 wordt op een toen nog onbebouwd perceel een hoeve bestaande uit drie losse bestanddelen gebouwd, met name een boerenhuis, een bakhuis en een stal/schuur. Het huidige uitzicht van het boerenhuis dateert volgens het kadaster van 1928.


ID: 89255 | Bouwkundig element

Café en hoeve Industriehof

Knesselarestraat 167 (Beernem)
Losse bestanddelen, fasegewijs tot stand gekomen. Volgens het kadaster wordt het woonhuis gebouwd in 1873. In 1937 worden op het perceel een stal en een schuur gebouwd. In 1942 wordt de schuur in zuidelijke richting uitgebreid. Ten noorden wordt een bijkomend landgebouw gebouwd.


ID: 89256 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Tinhout

Knesselarestraat 178 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Het primitief kadasterplan van circa 1830 geeft een boerenhuis met geïntegreerde stal en twee vrijstaande bijgebouwen weer. In 1878 wordt volgens het kadaster het bestaande boerenhuis uitgebreid in zuidelijke en oostelijke richting. Ten zuiden van het boerenhuis worden nutsgebouwen bijgebouwd. De bestaande schuur aan de straatzijde wordt eveneens uitgebreid in zuidelijke richting.


ID: 89257 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Knesselarestraat 190 (Beernem)
Vrijstaande boerenarbeiderswoning volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen: bouw van rechtervolume in 1876 en uitbreiding tot tweewoonst met linkervolume in 1877. Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 89258 | Bouwkundig element

Site Wulfsberge

Knesselarestraat 194-196 (Beernem)
De historische site bestaat uit een opperhof en een neerhof met deels gedempte omwalling en grachten, een langgerekte weide als restant van de oorspronkelijke toegangsweg, enkele beboste percelen en omliggende akkers en weiden. Op het voormalig opperhof staan het woonhuis en enkele constructies zoals stallen en bergruimtes. Ten noorden van het woonhuis ligt een boomgaard. Op het neerhof staat de hoeve met woonhuis, schuren, stallen en wagenhuis. Ten noorden ervan staat de omgebouwde en uitgebreide remise van het kasteel en een hangar. Vermelde constructies dateren deels uit de 18de eeuw en uit de 19de en de 20ste eeuw.


ID: 89390 | Bouwkundig element

Hoeve 't Winkelhof

Langendonkstraat 17 (Beernem)
Hoeve met losse bestanddelen op omheind perceel met korte toegangsdreef en bijhorende boomgaard. Behouden hekpijlers met imposante topbekroning. Witbeschilderde baksteen in combinatie met zwarte plint. Smeedijzeren hekwerk. De hoeve werd vermoedelijk opgetrokken tussen 1778 en 1810.