Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4543 resultaten


ID: 130753 | Landschappelijk element

Gekandelaarde plataan als vredesboom

Gemeenteplein (Huldenberg)
Op het Gemeenteplein staat bij het oorlogsmonument een gekandelaarde plataan die er als vredesboom werd geplant.


ID: 130754 | Landschappelijk element

Opgaande plataan als vrijheidsboom

Leuvensebaan, St.-Agathastraat (Huldenberg)
De vrijheidsboom, een gewone plataan, bevindt zich op het kruispunt van de Sint-Agathastraat met de Leuvensebaan, ten zuiden van de Sint-Agathakerk en het ommuurde kerkhof. Deze 34 meter hoge, opgaande boom heeft een stamomtrek van 5,46 meter. Voor de boom is een herdenkingsmonument opgericht.


ID: 306506 | Landschappelijk element

Dubbele rij geleide lindes kerkhof Bekegem

Dorpstraat (Ichtegem)
Het omliggende kerkhof wordt omsloten door een ommegang met een dubbele rij gekandelaarde leilindes waarvan de waterscheuten van de binnenste rij opgeschoten zijn en geschoren worden in de vorm van een haag.


ID: 210829 | Landschappelijk element

Gemengde haag langs kapelweg

Kapelhoek, Stationsstraat (Ichtegem)
De houtkant is ruim 110 meter lang en bestaat uit een oude haag met een zeer diverse soortensamenstelling met dominantie van hulst, gladde iep, éénstijlige meidoorn en beuk. De haag staat langs de kapelweg die van de markt doorloopt tot aan de Engelenkapel.


ID: 132071 | Landschappelijk element

Italiaanse populier als hoekboom

Kapelleweg 20 (Ichtegem)
Zwaar ontwikkelde Italiaanse populier met een stamomtrek van 375 cm (2011) aangeplant in de hoek van het tuinperceel.


ID: 210578 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met omringend kerkhof

Kerkweg (Ichtegem)
Kleine georiënteerde, pseudo-basilikale kerk. Het omliggende kerkhof wordt omsloten door een ommegang met een dubbele rij gekandelaberde leilindes waarvan de waterscheuten van de binnenste rij opgeschoten zijn tot een haag.


ID: 210401 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel Rosendahl

Moerdijkstraat 171 (Ichtegem)
19de-eeuwse site met kasteel en vijf bijgebouwen, waaronder een koetsierswoning en paardenstal omgeven door oude gekandelaarde linden, een oranjerie of wintertuin en hondenkennel. Volledig omgracht domein ontsloten via een toegangsdreef en brug. Toegang geflankeerd door gietijzeren pijlers. Park aangelegd in de 19de eeuw en vermoedelijk tijdens het interbellum aangepast en noordwaarts uitgebreid met een parkbos. Park met centrale vijver en houten tuinpaviljoen, padennetwerk, gazons, bomengroepen en parkbos. Verschillende merkwaardige parkbomen. Bewaarde serres en moestuinmuur, restant van boomgaard. Tevens vervallen restant van voormalig paviljoen ten noorden, mogelijk met ijskelder.


ID: 132420 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier

Elverdinge (Ieper)
Drie knotbomen van zwarte populier staan bij een inmiddels verdwenen perceelsgrens bij een boerenerf. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 132421 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulier

Elverdinge (Ieper)
Een eenzame zwarte populier, vermoedelijk een restant uit een bomenrij staat in een huisweide bij een boerderij. Volgens de eigenaar werden dergelijke bomen geplant om als afrasteringspaal te dienen en werd het pootmateriaal hiervoor geoogst bij een inmiddels verdwenen knotbomenrij bij de Paddenbeek. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland).


ID: 305361 | Landschappelijk element

Christusboom

Hollebeke (Ieper)
Aan de rand van het golfterrein staat een eik, die vermoedelijk rond 1830 werd geplant, toen het park rond het kasteel werd aangelegd. Van deze boom schoot er na de Eerste Wereldoorlog niets meer over, maar hij kwam na de wapenstilstand op 'miraculeuze wijze' terug tot leven.