Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 59030 | Bouwkundig element

Hoeve 't Appelken

Appelstraat 3 (Sint-Laureins)
Het boerenerf is een mooi voorbeeld van een traditionele open dorpshoeve met eenvoudige boerenwoning uit 1887, losstaande opvallende bedrijfsgebouwen met onder meer 18de-eeuwse schuur en een hoogstamboomgaard. Een bochtig gekasseid pad voert vanaf het inrijhek naar de hoevegebouwen. Een oude drinkpoel voor het vee, reeds opgetekend op het primitief kadasterplan van 1834, is omringd door knotwilgen.


ID: 131399 | Landschappelijk element

Treures bij Hoeve 't Appelken

Appelstraat 3 (Sint-Laureins)
Mooi gevormde treures functioneert als zomerhuis op het erf. De kruin wordt bijgeknipt in de vorm van een parasol en de afhangende takken worden derwijze geknipt dat onder doorlopen mogelijk is.


ID: 131397 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Dorpsstraat (Sint-Laureins)
Ten zuiden van het gemeentehuis van Sint-Laureins werd in 1919 een bruine beuk geplant als vredes- en vrijheidsboom na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog. Op 26 september 1920 werd het arduinen oorlogsmonument voor de helden van 1914-1918 aan de voet hiervan plechtig ingehuldigd.


ID: 88470 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Kerkplein (Sint-Laureins)
Kerkplein zonder nummer. voor de kerk. Het is een Hollandse linde (Tilia x europaea) met een omtrek van 195 cm gemeten op een hoogte van 1.50 m.


ID: 131398 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom Sint-Margriete

Kerkplein (Sint-Laureins)
In 1920 werd op het kerkplein voor de pastorie een gekandelaarde linde geplant als vredesboom. Naar verluid werd de boom recent vervangen door een jong exemplaar.


ID: 59046 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat 2 (Sint-Laureins)
De sobere Sint-Niklaaskerk, opgericht na de definitieve grensbepaling, werd gebouwd in 1670-1672. De 17de-eeuwse constructie werd onder het beheer van de invloedrijke Gentse Sint-Pietersabdij eind 18de eeuw verrijkt en midden 19de eeuw uitgebreid. Het omringende kerkhof met nog deels aanwezige oude taxushaag, de 19de-eeuwse calvariekapel en de oude graftekens, vormt een historische eenheid met de kerk.


ID: 59090 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument met vrijheidsboom

Molenstraat (Sint-Laureins)
Het oorlogsmonument ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog werd opgericht in 1919 naast de oorspronkelijke vrijheidsboom. Deze is nu vervangen door een jong exemplaar.


ID: 131401 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Molenstraat, Stee, Veldstraat (Sint-Laureins)
De vrijheidsboom, aangeplant in 1919 is een alleenstaande bruine beuk met een stamomtrek van 256 cm en een rechtopstaande stam van 5 m hoogte. Naast de boom werd een oorlogsmonument ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog opgericht, eveneens in 1919. De boom werd vervangen door een jonge boom.


ID: 131405 | Landschappelijk element

Vijf knotlinden bij wegkruis 's Hondshuffel

's Hondshuffel (Sint-Lievens-Houtem)
Bij een wegkruis op ’s Hondshuffel staan vijf traditioneel geknotte linden.


ID: 132491 | Landschappelijk element

Lindenkaphaag bij gewezen moestuin pastorie Zonnegem

Halleweg (Sint-Lievens-Houtem)
De gewezen moestuin van de pastorie wordt aan de oostzijde afgesloten met een kaphaag van linde. Een kaphaag is veelal samengesteld uit es of haagbeuk. In zeldzame gevallen vinden we ook nog een iepenkaphaag, maar een kaphaag van linde is uiterst zeldzaam.