Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 9337 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Eichemstraat 190 (Ninove)
De Sint-Martinuskerk, gelegen op de heuvelrug aan de hoek van de Eichem- en Lindenbergstraat te midden een omringend kerkhof, is een zaalkerkje dat in zijn huidige vorm tot de 14de-15de eeuw teruggaat en waaraan in de 18de eeuw een pseudotransept werd toegevoegd. De kerk is voorzien van een klein kerkhof, omringd door een herbouwd bakstenen muurtje met ezelsrugafdekking.


ID: 9474 | Bouwkundig element

Hoeve

Gentsestraat 128 (Ninove)
Voormalige hoeve, heden met U-vormig grondplan; bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats. Woonhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 9444 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Neigem

Halsesteenweg 357-359 (Ninove)
Deels ommuurd domein met omgracht kasteel, herbouwd in de loop van de 20ste eeuw, met beboomde toegangsdreef en park. Neotraditioneel getint kasteel met inrijpoort en statieplein op behouden zandstenen onderbouw met ronde hoektoren. Bakstenen poortgebouw aan de Brusselseheerweg, uit de 18de eeuw, met laterale vleugels onder een mansardedak. Ten noordoosten van het kasteel, behouden donjon. Aan de Steenweg Halle-Ninove, bijkomende ingang met portierswoning en verderop met ijzeren hekken en hekpijlers.


ID: 9410 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof en kerkplein

Halsesteenweg 44 (Ninove)
De parochiekerk bevindt zich langs de Halsesteenweg en wordt omgeven door het ommuurde kerkhof en voorafgegaan door het beboomde kerkplein. De kerk ligt in de as van de pastorie. Het koor van de Sint-Pieterskerk van circa 1250 met laatgotisch transept uit 1642-1643 werd in 1750 bij de bouw van een barokke benedenkerk aangepast. De barokke westgevel met in- en uitgezwenkte topgevel werd hersteld in 1806. Het rechthoekige en ommuurde kerkhof staat ingetekend op de 18de-eeuwse Ferrariskaart. De situatie veranderde niet tot vandaag.


ID: 9320 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 2 (Ninove)
Dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw met voortuintje en bakstenen muur met hek en hekpijlers.


ID: 9399 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Lieferingeplaats 1 (Ninove)
Landelijk kerkje, samengesteld uit diverse volumes, met omringend, ommuurd kerkhof, tuintje achter de sacristie ten oosten. In kern vroeggotisch met bewaarde westgevel en ten westen toren, transept, koor en ten zuiden sacristie; ten oosten sacristie uit de tweede helft van de 17de eeuw; het schip werd verbouwd in de tweede helft van de 18de eeuw, misschien parallel met verbouwingen van de oostelijke sacristie van 1775.


ID: 9326 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Muylemstraat 142 (Ninove)
19de-eeuws gesloten hoevetje met bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom een rechthoekige binnenplaats. Toegankelijk via een hek tussen bakstenen pijlers en links muurtje gestut door middel van steunberen. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 9515 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters-Banden met kerkhof

Sint-Marcellusstraat 13 (Ninove)
Deels omringd door ommuurd kerkhof met ijzeren hek tussen neoclassicistische pijlers met siervazen van arduin. Zandstenen hekpijlers ten noorden. De gotische kerk werd meermaals verbouwd zodat enkel toren, koor en de zuidelijke sacristie van de laatgotische bouw bewaard bleven; oudere oostelijke zijbeukmuren.


ID: 9469 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Smid Lambrechtstraat 81 (Ninove)
Voorheen gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, daterend uit de 19de eeuw. Heden, boerenwoning, dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën. Toegang via een hek tussen bakstenen pijlers en belendende muur met voetgangersdeur.


ID: 55343 | Bouwkundig element

Herenhuis Parkhouse

Chaletstraat 15 (Oostende)
Eclectisch herenhuis gesigneerd architect A. Daniëls (Oostende) in de plint en naar verluidt circa 1924 gebouwd als zomerverblijf voor een Fransman. Het omvat, respectievelijk van links naar rechts: een conciërgerie, een poort uitgevend op een binnenkoer en de eigenlijke woning met ingang aan koerzijde.