Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 85081 | Bouwkundig element

Gesubsidieerde vrije kleuterschool De Spelewei

Ten Ede Dorp 14, 14A (Wetteren)
Bestaande dorpswoning aan de straat omgevormd tot klooster, leslokalen ingericht in nieuwe gebouwen op achtererf. Herinrichting en vergroting kadastraal opgetekend in 1921.


ID: 85112 | Bouwkundig element

Sint-Gertrudiscollege

Wegvoeringstraat 21 (Wetteren)
Het college gaat terug tot de oprichting van de Middelbare School Sint-Pieter en de bouw van vier klassen op 1 mei 1894 door de broeders van Scheppers achter een burgerhuis dat door de familie Belpaire ter beschikking was gesteld. In 1930 wordt de Villa Julia aangekocht als woonplaats voor de directeur. Wat verdiept gelegen villa uit 1894 in neo-Vlaamserenaissance-stijl met kleine voortuin aan de straat afgesloten door gesmeed ijzeren hekwerk op lage bakstenen muur met dito toegangshek.


ID: 85120 | Bouwkundig element

Sint-Jozefsinstituut

Wegvoeringstraat 59-63, 63A-B, 59A (Wetteren)
Heden omvat de site: een lagere school, een middelbare school, een kinderdagverblijf, woningen van de aalmoezenier en van de directeur, en het klooster van de zusters apostolinnen van Sint-Jozef, gehuisvest in het 19de-eeuwse kasteel Vilain XIIII. De uitgestrekte bijhorende tuin die grotendeels op het vroegere kasteeldomein op het Scheldetalud teruggaat strekt zich verder oostwaarts uit aan de straat. In het oostelijk deel staat het nieuwe gebouw van het RVT Sint-Jozef.


ID: 85192 | Bouwkundig element

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Westremstraat 17 (Wetteren)
Schoolhuis met klaslokalen, gebouwd in 1873 door de gemeente Massemen-Westrem; achteraan uitgebreid in 1876. Iets achterin gelegen geschilderde bakstenen gebouwen van een kleinschalige dorpsschool met rechts het schoolhuis van drie traveeën en links de schoollokalen van vier traveeën, onder aansluitende pannen zadeldaken.


ID: 85193 | Bouwkundig element

Katholieke lagere school

Westremstraat 48 (Wetteren)
Katholieke lagere school, gebouwd in 1880 door landbouwer L. Matthijs als privéschool; in 1905 gewijzigd van bestemming en gesplitst in twee woningen en in 1920 omgevormd tot één woning. Achterin gelegen dubbelhuis met diepe voortuin. Verankerd, witgeschilderd bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder een laag hellend zadeldak.


ID: 71680 | Bouwkundig element

Klooster van de Zusters Vincentius

Bissegemstraat 22, Dorpsplein 21, 29 (Wevelgem)
Opgetrokken in 1841, zie jaartal in rechter zijgevel. Langgestrekte verankerde bakstenen lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen. Houten rolluikkasten voor de benedenvensters. Pannen zadeldak bekroond door klokje met windvaan. Hoofdportaal in geriemde omlijsting.


ID: 70903 | Bouwkundig element

Expo 58-paviljoen van Joegoslavië

Deken Jonckheerestraat 7 (Wevelgem)
In 1958 expo-paviljoen van Joegoslavië, op de wereldtentoonstelling in Brussel, ontworpen door Vjenceslav Richter. Het gebouw met bijhorende tentoonstelling werd op de wereldtentoonstelling bekroond met een gouden ster. De gouden ster was de hoogste prijs in de categorie 'collectieve inzendingen'.


ID: 70937 | Bouwkundig element

Gemeentelijke basisschool

Hoogstraat 10 (Wevelgem)
Gemeentelijke basisschool. Aan de straat gelegen voormalige klassenvleugel opgetrokken in 1876, doet nu dienst als lokaal voor het atelier plastische kunsten. De huidige klassenvleugel sluit er dwars op aan.


ID: 71325 | Bouwkundig element

Armenschool

Ieperstraat 28 (Wevelgem)
Voormalige armenschool, thans in gebruik als woonhuis, gelegen in ommuurde tuin. Instelling, op een andere locatie gesticht in 1699, vanaf de 18de eeuw ondergebracht in de Ieperstraat, vanaf 1850 met tweede bouwlaag.


ID: 71775 | Bouwkundig element

Vrije lagere school

Poststraat 20 (Wevelgem)
Aan de straat afgezet door muur met toegangspoort uit de jaren 1930 zie gebruik van gele baksteen en portaal van donkere baksteen met afgeronde hoeken. Dwars op de straat ingeplante langgestrekte klassenvleugel geritmeerd door de getoogde benedenvensters en de rechthoekige bovenvensters.