Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 91180 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hadrianus

Handzameplein (Kortemark)
Georiënteerde kerk heropgebouwd in de jaren 1920, omgeven door leilindes, grasperken en struikbegroeiing en bekiezelde paden.


ID: 90964 | Bouwkundig element

Margareta-Maria-Instituut van de Zusters van Sint-Vincentius à Paulo

Handzamestraat 14-20 (Kortemark)
Margareta-Maria-Instituut van de Zusters van Sint-Vincentius à Paulo. Belangrijke onderwijsinstelling met lager en middelbaar onderwijs voor Kortemark en omgeving.


ID: 90986 | Bouwkundig element

Klooster en school Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Hospitaalstraat 24 (Kortemark)
Klooster en school Onze-Lieve-Vrouw van Troost. Hoofdklooster van de Zusters van Liefde van Kortemark. De gebouwen gaan terug op die van een voormalig hospitaal gebouwd vanaf 1858-1859. De hoofdvleugel aan de straat dateert van 1892 (zie jaarsteen). De geschiedenis van dit klooster hangt samen met deze van het OCMW-rusthuis verderop in de Hospitaalstraat. De directeurswoning van het klooster aan de overzijde van de straat maakt deel uit van de site.


ID: 90989 | Bouwkundig element

Site van het OCMW-rusthuis

Hospitaalstraat 33 (Kortemark)
Site van het OCMW-rusthuis met restant van oude hoeve die circa 1833 ingericht werd als eerste ouderlingengesticht. De geschiedenis van het OCMW-rusthuis is verbonden met die van het klooster en hospitaal van de zusters van liefde.


ID: 90998 | Bouwkundig element

Zusterhuis op gehucht Markhove

Ichtegemstraat 96 (Kortemark)
Zusterhuis op gehucht Markhove. Opgericht in 1894, de aanpalende school is opgegeven in 1987 en nadien afgebroken. Rode baksteenbouw, gebruik van felrode baksteen voor de vensteromlijstingen. De vensters van de straatgevel zijn gevat in markerende Brugse traveeën.


ID: 91039 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Markt (Kortemark)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Bartholomeus. Zuid georiënteerde wederopbouwkerk van 1923-1925. Driebeukige hallenkerk van zeven traveeën en acht traveeën voor middenbeuk, met dubbele transeptarmen en driezijdige apsidiale uitbouw. Zijbeuken met vlakke afsluiting. De vierkante toren onder zeszijdige torenspits bevindt zich op een onconventionele plaats, namelijk in de noordelijke oksel van de middenbeuk en de westelijke zijbeuk.


ID: 91243 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Pastoor D.Vanhautestraat (Kortemark)
Niet georiënteerde éénbeukige zaalkerk met driezijdige apsidiale uitbouw. Gebouwd als proosdijkapel in 1869-1871 in opdracht van Ludovicus baron Gilles de Pelichy, eigenaar van het voormalige Edewallegoed. Officieel erkend als parochiekerk in 1901.


ID: 91245 | Bouwkundig element

School van Sint-Charles

Pastoor D.Vanhautestraat 12, 12A (Kortemark)
Langgestrekt roodbakstenen volume (muurankers) van twee bouwlagen onder zadeldaken, met links het schoolgedeelte en rechts het klooster. Het geheel is van de straat gescheiden door speelplaats (school) en voortuin (klooster). De speelplaats is van de straat afgesloten door een hoge roodbakstenen muur en rechts een schuilplaats onder lessenaarsdak.


ID: 91435 | Bouwkundig element

Vrije meisjesschool en klooster

Stadenstraat 57 (Kortemark)
Achteringelegen vrije meisjesschool en klooster uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Laag geelbakstenen klassengebouw van twaalf traveeën onder zadeldak, waarvan de lange gevels geritmeerd door steekbogige muuropeningen, lisenen en portaalrisalieten. Achter het schoolgebouw ligt een iets hoger gebouw onder pannen schilddak, vermoedelijk deels teruggaand op het wezengesticht van 1900 - 1901.


ID: 91095 | Bouwkundig element

Gildezaal

Torhoutstraat 9 (Kortemark)
Voormalige gildezaal van circa 1912. Naamgeving naar beschermde beuk in de Torhoutstraat, en kunstwerk vervaardigd uit beukenstam in het Cultureel Centrum.