Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 86828 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Rameplein 22-23 (Tielt)
Imposant laatclassicistisch herenhuis met tuinmuur langsheen de straat en achterliggende tuin. Half vrijstaand herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Toegangsdeur waarvan bovenlicht met waaiervormige indeling. Lage natuurstenen afgeronde trede. Brede poorttravee met koetspoort. Aan zuidzijde, haakse aanbouw. Aan westzijde, gepleisterde tuinmuur met pijlers waartussen poort naar achterliggende tuin. Muurkapelletje.


ID: 86834 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje

Rijkegemkouterstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapelletje gebouwd circa 1990 aan de noordwestzijde van de erftoegang van de dieper gelegen hoeve nummer 11.


ID: 86837 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje

Rijkegemkouterstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapelletje, in de jaren 1950 geplaatst ten oosten van de hoeve "'t Haelewijnsche". Kapelletje ingesloten door aanplantingen. Beplankte puntgevel en geschilderde bakstenen zijgevels onder pannen zadeldak met witgeschilderde bebording. Mijtervormige beglaasde en witgeschilderde nis waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes op sokkel.


ID: 86839 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Rijkegemkouterstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, gebouwd circa 1960 naar verluidt ter vervanging van een boomkapelletje. Geplaatst links van de toegang tot de hoeve nummer 26, met lage aanplantingen. Driehoekig niskapelletje met afgeronde roodbakstenen omlijsting en bekleding in breuksteen, geplaatst tussen bakstenen pijlers op dito sokkel.


ID: 86840 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Rijkegemkouterstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapelletje geplaatst links van de erfoprit naar de hoeve nummer 28. Overwoekerd pijlerkapelletje met getraliede nis waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw.


ID: 86846 | Bouwkundig element

Hoeve 't Lijsterhof

Ruiseleedsesteenweg 36 (Tielt)
Hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie losstaande volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) worden twee parallelle hoevegebouwen, een bakhuis en twee kleine bijgebouwtjes weergegeven met poel aan de straatzijde. De hoeve is dan nog gelegen in een bocht van de weg die circa 1840 bij de aanleg van de steenweg wordt rechtgetrokken.


ID: 86858 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Sint-Amandstraat (Tielt)
Bakstenen pijlerkapel gebouwd in 1962 rechts van de erftoegang van de hoeve nummer 15.


ID: 86918 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Sint-Amandstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, gebouwd circa 1955 rechts van de erftoegang van de hoeve nummer 19, naar verluidt uit dankbaarheid voor genezing. Bakstenen kapel met gemetste onderbouw op bredere sokkel en aflijnende tandfries waarboven driehoekige getraliede nis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 86859 | Bouwkundig element

Hoeve 't Leen Ten Damme

Sint-Amandstraat 19 (Tielt)
De hoeve gaat terug op een voormalig leengoed te Tielt-buiten en Aarsele, behorend tot de heerlijkheid "Tielt-ten-Hove" of "Gruuthuse", het leenhof van Tielt opgericht in de 14de eeuw en via de ammanie van Tielt afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Beboomde oprit en ijzeren toegangshek naar heraangelegd erf, onder meer met solitaire boom. Ten noorden eenlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Witgeschilderd houtwerk van T-ramen met grote roedeverdeling. Zijpuntgevel met spitsboognisje in bakstenen omlijsting met topkruis, waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Ten zuiden van het woonhuis, gerenoveerde bakstenen bijgebouwen. Schuur uitgebreid aan achterzijde. Bakhuis met ovenhokje. Begroeide, half ondergrondse gemetste aardappelkelder en aanpalend groot bakstenen hondenhok. Recentere nutsgebouwen.


ID: 87172 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Bavostraat 4 (Tielt)
Gebouwd in 1897 in opdracht van weduwe Frans Carpentier, winkelierster. Het huis was ooit beenhouwerij. Ongewijzigd sedert 1977. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen.