20955 resultaten
ID: 210148 | Bouwkundig element
Vlasaardstraat 8 (Zedelgem)
Gelegen tegenover een straatbocht. Toenmalige pachtwoning gesitueerd op de wijk Hooge veld, in kern teruggaand tot 1838.
ID: 209443 | Bouwkundig element
Vloethemveld (Zedelgem)
Voormalig militair domein en natuurgebied, deels op grondgebied Zedelgem, deels op grondgebied Snellegem (zie Jabbeke). Het "Vloethemveld" is een onderdeel van het een historisch heidegebied. In 1296 schenkt graaf Gwijde van Dampierre het "Vloethemveld" aan het Brugse Sint-Janshospitaal. Om het veld te ontginnen bouwt het hospitaal aan de rand van het gebied enkele hoeves. De hongersnood van 1847 en de groeiende vraag naar hout leiden tot massale ontbossing. Bij de herbebossing vanaf 1880 worden vooral snelgroeiende uitheemse bomen en naaldbomen aangeplant. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kappen de Duitsers bijna het hele bos. Ze richten er barakken op, munitieopslagplaatsen en leggen spoorlijnen aan. In 1924 worden 127 ha van het "Vloethemveld" onteigend. Een deel valt onder het beheer van Waters en Bossen. Een deel wordt toegewezen aan het Ministerie van Landsverdediging voor het plaatsen van munitiedepots.
ID: 209798 | Bouwkundig element
Zabekestraat 3 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een geasfalteerde oprit. Het kadaster registreert in 1838 de bouw van een kleine woning. Circa 1910 vergroting van de woning. Woonhuis met geïncorporeerde stalling in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen).
ID: 209799 | Bouwkundig element
Zabekestraat 8 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een geasfalteerde oprit. De site gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Het kadaster registreert in 1864 een vergroting van het woonhuis. Woonhuis ten noordwesten van het erf. Bruine, verankerde baksteen boven een grijze plint en witbepleisterde erfgevel onder zadeldak (mechanische pannen). Stalling ten oosten van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen).
ID: 210029 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zeedijkweg 20 (Zedelgem)
Hoeve, ontstaan uit het opperhof van de nabijgelegen hofstede Pierlapont, opklimmend tot de 15de eeuw. De bouwvallige gebouwen worden door Charles van Tieghem afgebroken en volledig herbouwd in 1820. Gaaf bewaarde hoeve met een U-vormige opstelling van losse bestanddelen in verankerde, oranje baksteen onder kort overstekende zadeldaken en met vlechtingen in de zijgevels. De gebouwen omvatten de boerenwoning ten noord, dwarsschuren ten oosten en westen, en een bakhuisje ten noordoosten. Site toegankelijk aan de zuidkant via een populierendreef en metalen hekken gevat in overhoeks geplaatste vierkante bakstenen pijlers. Erf afgescheiden door een meidoornhaag, aan de westzijde resten van een omwalling.
ID: 210030 | Bouwkundig element
Zeedijkweg 23 (Zedelgem)
De naam "Hof ter Pierlapont" wordt pas op het einde van de 20ste eeuw aan de huidige nrs. 23 en 23A gegeven. Heden uitgebaat als kijkboerderij en hoevehotel. Voor het eerst vermeld als "Pierilpont" in 1435. Er is dan reeds sprake van een hofstede. In 1820 wordt aan de westzijde van de Zeedijkweg, aan de overkant van het neerhof, een nieuwe hoeve opgetrokken (zie nr. 20). Circa 1890 wordt een nieuw woonhuis opgetrokken, met de nok parallel aan de straat. Tot op dat ogenblik bestaat de bebouwing uit een woonhuis met parallel daaraan een landgebouw, beiden dwars op de straat. Woonhuis van circa 1890 evenwijdig aan de straat. Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), links een opkamertravee. Ovenhuisje rechts van het woonhuis en landgebouwen aangepast in functie van het huidig gebruik.
ID: 210033 | Bouwkundig element
Zeedijkweg 40 (Zedelgem)
Naar verluidt circa 1850 gebouwd. Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een verhard erf en toegankelijk via een rechte, aarden oprit. Het twee traveeën brede, hoger opgaand deel zou veertig jaar geleden zijn bijgebouwd. Woonhuis met geïncorporeerde stalling in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldaken (mechanische pannen).
ID: 210034 | Bouwkundig element
Zeedijkweg 41 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf, toegankelijk via een aarden oprit.
ID: 210035 | Bouwkundig element
Zeedijkweg 43 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve. Losse bestanddelen met 19de-eeuws uitzicht, toegankelijk via een bekiezelde oprit.
ID: 209801 | Bouwkundig element
Zeeweg Zuid 2 (Zedelgem)
Landarbeiderswoning langs de straat op de hoek met de Steenstraat. Uit het einde van de 19de eeuw, de vensters zijn tijdens het interbellum voorzien van lateien. Laag dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Gele verankerde baksteen boven een grijze bepleisterde plint, gebruik van rode baksteen voor de strekken. Aflijnende overhoeks geplaatste muizentandfries onder de dakgoot. Links een rondboogvormig gevelkapelletje met witbeschilderde omlijsting en bekronend kruis.