Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20955 resultaten


ID: 84163 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dijkstraat 44 (Zele)
Deels vrijstaand burgerhuis gebouwd in 1882. Vanaf 1921 bewoond door kunstschilder Pieter Gorus, die zijn atelier in het aanpalende gebouw nummer 46 onderbracht. Vrij hoog en rijzig enkelhuis in neoclassicistische stijl, van drie traveeën en twee verdiepingen onder een pannen zadeldak.


ID: 84164 | Bouwkundig element

Burgerhuis van voormalige hoeve en olieslagerij

Dijkstraat 46 (Zele)
Burgerhuis van oorspronkelijk hoeve en olieslagerij uit 1836. Ruim burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met aflijnende houten kroonlijst op modillons. Vandaag blijft alleen het burgerhuis nog bewaard.


ID: 84166 | Bouwkundig element

Hoeve

Dijkstraat 58 (Zele)
Hoeve met losse bestanddelen en L-vormige aanleg. Aanvankelijk koetsierswoning maar na de Eerste Wereldoorlog omgevormd tot hoeve. Achterin gelegen voormalig koetsiershuis en later boerenhuisje, met T-vormige plattegrond en drie traveeën onder snijdende pannen zadeldaken, met beluikte rechthoekige vensters, opgetrokken in het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 84167 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dijkstraat 60 (Zele)
Achterin gelegen boerenhuis, onderdeel van hoeve met losse bestanddelen, aanvankelijk personeelswoning van herberg Den Anker, later omgevormd tot boerderij. Borenwoning van negen traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, samengesteld uit twee woningen. In kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 84169 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dijkstraat 90 (Zele)
Hoeve gelegen tussen Dijkstraat en Heirbaan, ingeplant op een site die volgens historisch kaartmateriaal in 1775 eigendom was van de Abdij van Baudelo en verpacht werd.


ID: 83950 | Bouwkundig element

Brouwerswoning  Landuyt

Dr. Victor Van Cauterenstraat 11, 11A (Zele)
In straatbeeld dominerend wit bepleisterd herenhuis van acht traveeën en twee verdiepingen onder een pannen schilddak, met links een hoger oplopende poorttravee, toegevoegd in 1908, en rechts een poortdoorrit met balustrade in siersmeedwerk aan een gekasseide oprit. Zeer evenwichtige gevelopbouw, kenmerkend voor de neoclassicistische stijl.


ID: 83953 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis en café Den Draver

Dr. Victor Van Cauterenstraat 57-59 (Zele)
Voormalige hoeve, kolenhandel en café naar verluidt genaamd "Den Draver". Aan de straat gelegen boerenburgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, in kern minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 83973 | Bouwkundig element

Hoeve en rest van brouwerij

Driesstraat 152 (Zele)
Voormalige hoeve en rest van voormalige brouwerij Van Driessche, gebouwd op oude en grotere hoevesite, volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, alwaar in 1812 een brouwerij werd opgericht. Brouwerij in 1880 gestopt en omgevormd tot hoevegebouw. Huidige woning door brouwer Pieter-Jan Van Driessche in 1815 opgetrokken.


ID: 83974 | Bouwkundig element

Twee gekoppelde boerenarbeiderswoningen

Driesstraat 242-244 (Zele)
Twee gekoppelde achterin gelegen voormalige boerenarbeiderswoningen aan een deels verhard voorerf, volgens kadasterarchief in 1898 ter vervanging van twee kleinere huisjes heropgebouwd.


ID: 83981 | Bouwkundig element

Hoeve

Durmen 156 (Zele)
Hoeve, gelegen recht tegenover de Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel. Huidig gebouw met L-vormige plattegrond palend aan nummer 158.