Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2667 resultaten


ID: 46864 | Bouwkundig element

Molenaarshuis

Molenstraat 77 (Rijkevorsel)
Voormalig molenaarshuis met L-vormig bakstenen woonhuis en stallingen, circa 1904.


ID: 23400 | Bouwkundig element

Café In den groenen boomgaerd

Beversesteenweg 529 (Roeselare)
Vrijstaand boerenarbeidershuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 23404 | Bouwkundig element

Hoeve Meershof

Brabantstraat 36 (Roeselare)
Historische hoeve. Losse, lage bakstenen bestanddelen rondom een onverhard erf. Toegangshek ten noorden. Ten oosten, boerenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw. Links aanpalend bij het boerenhuis, lager wagenhuis onder zadeldak. Ten westen, stal- en dwarsschuurvleugel uit de tweede helft van de 19de eeuw onder zadeldak.


ID: 23260 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dadizeleleenstraat 9 (Roeselare)
Hoeve met oude kern, zie jaartal 1735 in kerfsneetechniek aangebracht in balkslof; losse lage bestanddelen onder zadeldak, L-vormig opgesteld rondom een van grind voorzien erf. Erftoegang gemarkeerd door ijzeren hek en linde. Ten noorden van het erf, woonhuis aanleunend bij het langgestrekte type met links opkamertravee van één travee + woongedeelte van vier traveeën + één staltravee. Achter het woonhuis aardappelkelder met tongewelf.. Ten zuiden, dwarsschuur met lagere, haaks aansluitende stalvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 23406 | Bouwkundig element

Hoeve

Dwarsweg 10 (Roeselare)
Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw onder zadeldaken (mechanische pannen), U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met boomgaard; notelaars, appelaars en perelaars, laatst genoemde naar verluidt in 1911 gekandelaard; meidoornhaag. Behouden bakstenen stoep voor het boerenhuis. Ten zuiden, erftoegang via gietijzeren hek beschaduwd door lindes met rechts Mariakapelletje.


ID: 23845 | Bouwkundig element

Hoeve 't Klokhof

Groenestraat 426 (Roeselare)
Hoeve met losse bestanddelen van verankerde rode baksteen gegroepeerd rond een begraasd erf en toegangsweg die rechts van het woonhuis loopt. Ten noordwesten van het geheel, laag gebouwtje onder dubbel zaagdak bedekt met eternietplaten en schoorsteen. Ten zuiden van het erf, boerenburgerhuis van 1924 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare).


ID: 23281 | Bouwkundig element

Hoeve

Ieperseweg 129 (Roeselare)
Losse lage baksteenbouw, opgesteld rondom een onverhard erf, met ten noorden, boomgaard afgezoomd door meidoornhaag; moestuin achter het boerenhuis. Ten oosten, voor de stalvleugel, voormalige vaalt, nu siertuin. Ten oosten, erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek.


ID: 23424 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lichterveldsestraat 17 (Roeselare)
Hoeve uit de tweede helft van de negentiende eeuw onder zadeldaken rondom een onverhard erf met grasperken. Erftoegang ten westen Aan de straat, vernieuwde wegkapel, beschaduwd door linde.


ID: 130778 | Landschappelijk element

Gekandelaarde Hollandse lindenrij bij kwadrantvijver in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
In het noordwestelijk parkgedeelte bevindt zich een sterrebos. De op het oosten georiënteerde dreef komt uit bij twee kwadrantvijvers. Die zijn beiden aan het westelijk boogsegment afgeboord met een lijnaanplanting van gekandelaarde linden. Het zuidelijke segment bestaat uit een lijnaanplanting van Hollandse linde, oorspronkelijk aangelegd met 21 bomen waarvan er op het moment van de inventarisatie nog 17 stuks van stonden. De linden zijn een relict uit de 18de-eeuwse tuinaanleg en hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter.


ID: 130779 | Landschappelijk element

Gekandelaarde Hollandse lindenrij bij kwadrantvijver in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
In het noordwestelijk parkgedeelte bevindt zich een sterrebos. De op het oosten georiënteerde dreef komt uit bij twee kwadrantvijvers. Die zijn beiden aan het westelijk boogsegment afgeboord met een lijnaanplanting van gekandelaarde linden. Het noordelijke segment bestaat uit een lijnaanplanting van Hollandse linde, oorspronkelijk aangelegd met 21 bomen waarvan er op het moment van de inventarisatie nog 14 stuks stonden. De linden zijn een relict uit de 18de-eeuwse tuinaanleg en hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter.