2075 resultaten
ID: 41017 | Bouwkundig element
Tervuursesteenweg 255 (Zemst)
Deze recente constructie gedateerd 1961 naar ontwerp van architect P. Rome, vervangt de oudere afgebroken zandstenen kerk.
ID: 14656 | Bouwkundig element
Halle-Dorp 34 (Zoersel)
Oostwest-gerichte grotendeels neogotische kruisbasiliek, met omhaagd kerkhof aan zuidzijde en geplaveid parkeerterrein aan noordzijde.
ID: 14674 | Bouwkundig element
Handelslei 23 (Zoersel)
Neogotische westoost-georiënteerde kruiskerk van 1850-51 en 1905. Omringd door geasfalteerd parkeerterrein, en aan noordwestzijde omhaagd kerkhof.
ID: 14629 | Bouwkundig element
Kerkstraat 1 (Zoersel)
Georiënteerde gotische kruisbasiliek ingeplant binnen ommuurd kerkhof. Kapel in 1529 vervangen door een volwaardige gotische kerk opgetrokken uit Kempische baksteen. De toren dateert echter van circa 1480. Naar ontwerp van Louis Gife werd de vergroting en herstelling van de kerk aanbesteed in 1903. De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, driebeukig schip van drie traveeën met aan noordzijde driezijdige doopkapel, transept van één travee met vlakke sluiting, koor van één travee met driezijdige sluiting, vierkante sacristieën tussen transept en koor.
ID: 23204 | Bouwkundig element
Heuvenstraat 2 (Zonhoven)
Classicistische kerk, in 1788 voltooid, met integratie van de lage, vroeggotische toren, van de vroegere kerk (eerste helft 15de eeuw). De oriëntatie van de oorspronkelijke kerk werd niet aangehouden voor het classicistisch gebouw zodat de voorgevel, samen met die van het gemeentehuis een pleinwand vormt.
ID: 33121 | Bouwkundig element
Geluveldplaats (Zonnebeke)
Georiënteerd bedehuis te midden van grastuin ter hoogte van het vroegere kerkhof, aan de noordzijde dubbele rij Japanse kerselaars en haag. Kerk in 1924 heropgebouwd in de trant van het vooroorlogse naar ontwerp van architect J. Coomans. Ten zuiden van de kerk, arduinen grafsteen van 1900, en dito oorlogsgedenkteken met bronzen buste van Koning Albert ter nagedachtenis van de militaire slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Ten noordoosten, omhaagd kerkhof op grond van het kasteeldomein .
ID: 33029 | Bouwkundig element
Ieperstraat (Zonnebeke)
Enig voorbeeld in de West-Vlaamse frontstreek van een heropgebouwde kerk getuigend van een modernistische aanpak, naar ontwerp van architect Huib Hoste van 1921; voltooid in 1924 en beschouwd als de eerste moderne kerk in België. Een in wezen traditioneel kerktype, echter aangepast door een zichtbare toepassing van nieuwe materialen en technieken, zie betonnen overspanning, een verregaande versobering van de ruimtegeleding en een voorzichtige introductie van nieuwe decoratieve patronen.
ID: 302309 | Archeologisch / Bouwkundig element
Ieperstraat (Zonnebeke)
Ten zuiden van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw bevindt zich een schuilplaats, de zogenaamde Zonnebeke Church Dugout.
ID: 33084 | Bouwkundig element
Kerkplein (Zonnebeke)
Georiënteerde, driebeukige, neogotische hallenkerk met verhoogde middenbeuk in 1922-1925 opgetrokken ter vervanging van een laatgotische hallenkerk, welke tijdens de Eerste Wereldoorlog werd vernield. Behoudens enkele wijzigingen werd de kerk naar het vooroorlogse uitzicht heropgebouwd.
ID: 33049 | Bouwkundig element
Langemarkstraat 1 (Zonnebeke)
Sint-Lucasschool, gebouwd in 1920-'22 op initiatief van de toenmalige pastoor G. Lammens, pionier van de wederopbouw te Zonnebeke. Bakstenen neogotisch hoekgebouw van één à twee bouwlagen onder zadel- of plat dak, waarvan de trapgevels en het hoektorentje herinneren aan het vooroorlogse gemeentehuis. Grote raamoppervlakken typerend voor het traditionele schoolgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw.