20952 resultaten
ID: 89396 | Bouwkundig element
Lattenklieversstraat 20 (Beernem)
Het complex is fasegewijs tot stand gekomen: een achterliggend gebouw en het woonhuis worden reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829. In 1862 wordt volgens het kadaster het woonhuis vergroot en wordt de achterliggende brouwerij opgetrokken. Woonhuis: oorspronkelijk een dubbelhuis met een verankerde en bepleisterde lijstgevel. Achterliggende geasfalteerde binnenplaats met aan de oostzijde boerderijgebouwen en in de andere zijde drie vleugels van de brouwerij.
ID: 89037 | Bouwkundig element
Legeweg 16 (Beernem)
Losse bestanddelen met U-vormige opstelling ingeplant op een rechthoekige omhaagd perceel met meidoornhaag. Erftoegang met roodbakstenen pijlers, linker voorzien van een beeldnis. Behouden boomgaard. Boerenwoning herbouwd in 1883 en vergroot in 1955; verankerde baksteenbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, met geïntegreerde schuur centraal voorzien van een grote schuurpoort.
ID: 89036 | Bouwkundig element
Legeweg 9 (Beernem)
Vrijstaande boerenarbeiderswoning. Vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw volgens kaart van Ferraris (1770-1778).
ID: 89367 | Bouwkundig element
Maria-Aaltersteenweg 13 (Beernem)
Boerenarbeiderswoning met bijhorende stalling en bakhuisje, ingeplant op een omhaagd (gemengde haag) hoekperceel bij Maria-Aaltersteenweg.
ID: 89413 | Bouwkundig element
Maria-Aaltersteenweg 17 (Beernem)
Boerenarbeiderswoning. Voor het eerst opgetekend op het primitief kadasterplan van 1829, als driewoonst. Loodrecht op de straat gebouwd.
ID: 89414 | Bouwkundig element
Maria-Aaltersteenweg 19 (Beernem)
Boerenarbeiderswoning loodrecht op de straat gebouwd. Fasegewijs tot stand gekomen.
ID: 89415 | Bouwkundig element
Maria-Aaltersteenweg 20 (Beernem)
Dieperliggende boerenarbeiderswoning. Kleine éénlaagswoning van drie traveeën onder een pannen zadeldak.
ID: 89417 | Bouwkundig element
Maria-Aaltersteenweg 32 (Beernem)
Omwalde hoeve met toegangsdreef voorzien van twee monumentale tamme kastanjebomen als erfafbakening. Geheel volgens kadaster gebouwd in 1862. Voorheen bevond zich op deze site een woonhuis en schuur die voor het eerst waren weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829. Het huidige bakhuis maakte deel uit van de oorspronkelijke hoeve.
ID: 89418 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Maria-Aaltersteenweg 33-34, 35, 33A (Beernem)
Kasteeldomein met omwald kasteel bereikbaar via een toegangsbrug en jachtwachterwoning met wagenhuis. Kasteelhoeve met schuur waarin een smidse en aardappel- en fruitkelder bewaard zijn. Ommuurde moestuin met hek, serres, bergplaats en kippenhok en omhaagde hoogstamboomgaard ten zuiden. Parkaanleg in landschappelijke stijl met tot vijver omgevormde walgracht met tuinbruggen, tuinbeeld, ijskelder, gazons, solitaire bomen en bomengroepen, struikenmassieven en parkbos. Domein verbonden met de omgeving door dreven en toegankelijk via hekken en hekpijlers.
ID: 89041 | Bouwkundig element
Mexicostraat 2 (Beernem)
Teruggaand op een laatmiddeleeuwse opper- en neerhofsite binnen dubbele omwalling. Enkel het neerhof bleef behouden, het opperhof verdween in 1968. Erftoegang gemarkeerd door twee bakstenen pijlers, waarvan één een pijlerkapelletje. Beschermkapel ter ere van Maria gebouwd in 1941. Boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder en pannen zadeldak met 19de-eeuws uitzicht, doch met oudere kern. Ten oosten van het erf, een schuur- en stalvleugel die staat afgebeeld op de kaart van Ferraris 1770-1778.