2945 resultaten
ID: 88041 | Bouwkundig element
Sint-Pietersplein (Oostkamp)
In de tweede helft van de jaren 1970 beslist de gemeente om de graven van het voormalige kerkhof bij de Sint-Pieterskerk over te brengen naar een nieuw aangelegde begraafplaats aan de rand van de gemeente. Aanleiding was het plaatsgebrek op het kerkhof. Daarbij zijn enkele opmerkelijke grafzerken, geselecteerd op basis van de betekenis van de overledene, de symboliek of de typologie van de graven, en de muurgrafplaten afkomstig van de oude begraafplaatsen in de kerk in situ behouden en verzameld in een lapidarium.
ID: 88051 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Stationsstraat 99, 129 (Oostkamp)
Voormalig kasteeldomein aan de straatzijde voorzien van twee bakstenen pijlers met geprofileerde, natuurstenen bekroning en daartussen een bewaard ijzeren hekken van 1877. Bepleisterde villa van circa 1953, geïnspireerd op de cottagearchitectuur, op lichte verhoging gebouwd en omgeven door een drietal graslanden, vijvers/waterpartijen en enkele oudere parkbomen. Bijgebouw, oorspronkelijk volume op een L-vormige plattegrond. In het park staat een pijlerkapelletje, gebouwd in 2001, in witgeschilderde baksteen onder een zadeldakje; rondboognis met Mariabeeldje, omringd door een lindeboom en enkele taxussen.
ID: 88285 | Bouwkundig element
Tempeliersstraat 2 (Oostkamp)
Belangrijke, historische hoeve met losse bestanddelen gelegen rondom een heden verhard erf. Voormalig centrum van één van de vele heerlijkheden op het grondgebied van Ruddervoorde, met name het Hof van Ruddervoorde.
ID: 88302 | Bouwkundig element
Torhoutsestraat 95-97 (Oostkamp)
Imposante woning uit 1894. In de jaren 1920-1930 voorzien van een nieuwe, typische voorgevel. Verankerde baksteenbouw van vijf/vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak van mechanische pannen. Links van de woning bevindt zich een doorrit naar de bijgebouwen, gemarkeerd door twee smalle betonnen pijlers met verjongende bekroning.
ID: 88323 | Bouwkundig element
Vlamingstraat 15 (Oostkamp)
Inwaarts gelegen woning en garage in historiserende stijl gebouwd door dokter Jozef Ghesquière in 1905 en in 1919 achteraan uitgebreid. In een tuin gelegen woning, op typische wijze gebouwd in een combinatie van verankerde, licht oranje baksteen en natuursteen voor de plint en sierelementen. Voortuin van de straat afgescheiden door een halfhoge bakstenen muur waarop octagonale pijlers staan die zijn afgedekt door afgeronde, arduinen dekstenen. Tussenin telkens een smeedijzeren hekken. Dito toegangshekken.
ID: 88075 | Bouwkundig element
Vliegweg 24 (Oostkamp)
Hoeve daterend van circa 1800, bestaande uit een loodrecht op de straat geplaatst boerenhuis en een ten zuiden gelegen schuur/stalvolume dat langs de straat staat. Erftoegang via ijzeren hekken tussen twee vrij imposante, witgeschilderde, bakstenen pijlers met een zwart gepekte plint en met piramidale bekroningen.
ID: 88324 | Bouwkundig element
Vrijgeweidestraat (Oostkamp)
Openbare begraafplaats toegankelijk via een hekken tussen twee betonnen pijlers. Kleine begraafplaats, omgeven door een halfhoge haag, aangelegd in 1938 na het ontstaan van de nieuwe Ruddervoordse parochie, toegewijd aan de Heilige Godelieve en in de jaren 1940. Centraal middenpad aan het einde gedomineerd door een herdenkingskruis voor de pastoor-stichter van de Sint-Godelieveparochie..
ID: 88084 | Bouwkundig element
Westdijk 18 (Oostkamp)
Kleine, 19de-eeuwse hoeve bestaande uit enkele losse bestanddelen op een met gras begroeid erf met kleine boomgaard. Bakstenen gebouwen onder pannen schild- en zadeldaken. De oorspronkelijke erftoegang ligt aan de kasteeldreef tussen vrij hoge bakstenen hekpijlers die een beukenhaag flankeren. Het classicistisch getinte boerenhuis is als enige gebouw gesitueerd aan de oostkant van het Zuidervaartje. Tot op heden behoort het hoevetje tot de eigendommen van de familie d'Ursel en het kasteel Gruuthuse.
ID: 88088 | Bouwkundig element
Wilgenbroekstraat 56 (Oostkamp)
19de-eeuwse hoeve met rijke historische geschiedenis. In 1898 worden de huidige hoevegebouwen gebouwd; bouw van het huidige woonhuis op de plaats van het bakhuis, afbraak van de landgebouwen en bouw van de huidige schuur en stal aan de straatkant. Met de bouw van de huidige hoevegebouwen verdwijnt de omgevende gracht.
ID: 88090 | Bouwkundig element
Wilgenbroekstraat 76-78 (Oostkamp)
Nummer 76. De conciërgewoning bestaat uit twee verschillende volumes, waarvan het hoofdvolume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. De oranjerie, gebouwd in 1876, is opgetrokken tegenaan de noordelijke tuinmuur van het kasteeldomein. Klein volume op rechthoekige plattegrond en afgedekt door een schilddakje van zwarte Vlaamse pannen. Nummer 78. Het koetshuis; verankerde, bruine baksteenbouw van drie traveeën onder een schilddak.