Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 86875 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje

Sint-Martenstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapelletje geplaatst ter hoogte van de erftoegang van de hoeve Wakkensesteenweg nummer 63. Gebouwd circa 1970 ter vervanging van een kapel uit 1924. Roodbakstenen pijlerkapelletje onder steil zadeldak (betonplaat) met witgeschilderde afboording.


ID: 86882 | Bouwkundig element

Gevelniskapelletje

Sint-Michielstraat (Tielt)
Boven poortje rechts van het huis nummer 76, spitsbogig beglaasd gevelkapelletje met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw, waaronder buurtbewoners een natuurstenen gedenksteen hebben aangebracht met opschrift: "HET IS NOG MOEDER NOOIT GEHOORD DAT GIJ/ IN BANGEN NOOD UW KIND'REN ZOUDT VERLATEN/ HET WORDE MOEDER NOOIT GEHOORD DAT WIJ/ DEN ZOETEN PLICHT VAN DANKBAARHEID VERGATEN".


ID: 87180 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Viggezele

Viggezelestraat 2 (Tielt)
Historische deels omwalde hoeve met losse bestanddelen bestaande uit opperhof met boerenhuis en neerhof met hoevegebouwen, namelijk een landgebouw bestaande uit stal, overdekte mestvaalt en voederhok ten oosten en een voormalige paardenstal ten noordoosten.


ID: 86930 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje

Vijfpachtgoenstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapelletje geplaatst aan de zuidzijde van de erfoprit van de dieper gelegen verbouwde hoeve nummer 36. Bakstenen pijlerkapel met bredere vierkante onderbouw onder zadeldakje met Vlaamse pannen. Gepleisterde en getraliede rondboognis in zwartbakstenen omlijsting waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 86933 | Bouwkundig element

Gevelnis met kruisbeeld en gedenkplaat

Vijverstraat 4 (Tielt)
Gevelnis met kruisbeeld en gedenkplaat, aangebracht ter herinnering aan de dood van de drie zonen van dokter Georges Malliet, wiens huis getroffen wordt bij een bombardement in 1918.


ID: 87073 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede

Vinktstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede, gelegen in een plantsoen en geflankeerd door bolacacia's. Gebouwd door Evarist Vanheule in 1944 als dank voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Driehoekige veldkapel, opgebouwd uit baksteen met gepleisterde vlakken en afgedekt door betonplaat. Bekronend kruis verdwenen. Centrale mijtervormige nis met Mariabeeld. Op hoekenblokken inscripties: "AVE" "en "MARIA". Daaronder de leuze: "OLV VAN VREDE BVO". In geveltop jaartal "1944". Bakstenen bloembak.


ID: 87077 | Bouwkundig element

Hof 't Wallant

Vinktstraat 134 (Tielt)
Historische hoeve minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van vijf volumes op de Ferrariskaart (1770-1778), met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen. "Groot Wallant" wordt volgens De Flou pas voor het eerst vermeld in 1905, als een oud leengoed. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het "Groot goed te Wallant" en het "Klein goed te Wallant". Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, gelegen aan de zuidzijde van de Vinktstraat en bereikbaar via een erfoprit in losse verharding. Begraasd erf afgesloten door overhoekse witgekalkte bakstenen hekpijlers met gepekte plint waartussen ijzeren hek met opschrift: "HET HOF VAN HET WALLE LAND". Aan westzijde van de erftoegang bevindt zich een grote poel. Hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw met gepekte plinten, onder licht overkragende zadeldaken.


ID: 86939 | Bouwkundig element

Hoeve

Wakkensesteenweg 18A (Tielt)
Gerenoveerde hoeve met lange erfoprit vanaf de steenweg en tweede beboomde toegang vanaf de Bergstraat. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 86940 | Bouwkundig element

Herberg Gruuthuyse

Wakkensesteenweg 31 (Tielt)
Voormalige herberg "Gruuthuyse", gebouwd en uitgebaat vanaf 1906 door de Tieltse brouwer Renaat Colle. Vanaf eind jaren 1970 gekend als "De Scorpioen". Vrijstaande eenlaagse witgeschilderde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak.


ID: 86960 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Woestijnbosstraat 4 (Tielt)
Hoeve gelegen recht tegenover de Poelbergmolen. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw. In 1893-1894 worden het woonhuis uitgebreid aan de westzijde en de schuur- en stalvleugel vergroot. Toegang tot het onverharde, grotendeels omhaagde erf via ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers met geprofileerde lijst en piramidale bekroning; rechterpijler met segmentboogkapelletje. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak met Vlaamse pannen. Op het erf eveneens maalderij en aardappelkelder.