15102 resultaten
ID: 73818 | Bouwkundig element
Kleibergstraat 55 (Brakel)
Kleine hoeve met losse bestanddelen. Huidig woonhuis aan de straat, naar verluidt in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd ter vervanging van afgebrand naar het zuiden georiënteerd boerenhuis aan grote linde.
ID: 73814 | Bouwkundig element
Kleibergstraat 8 (Brakel)
Gesloten hoeve, voormalige korenwatermolen in combinatie met boerenbedrijf. Voornaamste gebouwen van baksteen onder zadeldaken met U-vormige aanleg rondom gekasseid erf met mestvaalt; aan straatzijde afgesloten door lage stallen en toegangspoort met gewitte erfgevels. In het verlengde van het boerenhuis, aangebouwde molen. Verder nog dwarsschuur met wagenhuis en verbouwde stallen.
ID: 73820 | Bouwkundig element
Kleistraat 14 (Brakel)
In straatbocht gelegen hoeve, bereikbaar via trapje. Site volgens kadasterarchief reeds bebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw, totaal gewijzigd in het tweede kwart van de 20ste eeuw; open erf omringd door jongere bedrijfsgebouwen. Bakstenen boerenburgerhuis, volledig gebouwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw, ter vervanging van oud boerenhuis.
ID: 86022 | Bouwkundig element
Kleistraat 2 (Brakel)
Semigesloten hoeve met in U-vorm aaneensluitende gebouwen, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, later sterk verbouwd. Jongere bakstenen bedrijfsgebouwen onder zadel- en wolfsdaken rondom gebetonneerde binnenkoer. Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel uit eind de 19de eeuw, aangebouwd tegen de straatgevel van de dwarsschuur.
ID: 73948 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 36 (Brakel)
Semigesloten hoeve merendeels gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw; vernieuwing en vergroting van een oudere hoeve die kort na 1795 zou opgericht zijn. Bakstenen hoevegebouwen met jongere aanpassingen, vernieuwde delen en recent toegevoegde bedrijfsgebouwen; rechthoekige binnenplaats. Gesculpteerd hardstenen wegkruis opgesteld voor gecementeerde korfbogige gevelnis rechts in straatgevel van stallen.
ID: 73946 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 4 (Brakel)
Voormalige Korootkapel van circa 1630, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Engelen en bijbehorend voormalig huis van de bedienaar der kapel. Volgens Atlas der buurtwegen van 1844-48 gereduceerd tot twee vleugels in L-vorm van kapel en woning; later uitgebreid met bedrijfsgebouwen tot hoeve van het semigesloten type. Baksteenbouw met verwerking van Henegouwse hardsteen, enigszins aangepast in de 19de en de 20ste eeuw.
ID: 73947 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 6 (Brakel)
Bakstenen hoevegebouwen opgesteld in U-vorm rondom verhard binnenerf, voorts afgesloten door muren namelijk in de westelijke erfhoek en vooraan met ijzeren toegangshek aan vierkante gemetste pijlers rechts, aanleunend tegen de langsgevel van voouitspringende dominante schuur, mogelijk opklimmend tot eind 18de eeuw. De achter op het erf gelegen boerenwoning van anderhalve bouwlaag en zes traveeën uit midden 19de eeuw, vervangt een dieper ten noordwesten gelegen ouder huis.
ID: 74074 | Bouwkundig element
Langenbroekweg 6 (Brakel)
Semigesloten bakstenen hoeve deels opklimmend tot de 18de tot 19de eeuw, aangepast en uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw. Toegangspoort, op noordhoek van gekasseide onregelmatige vierhoekige binnenplaats, gevormd door houten latei met pannen ezelsrug boven ijzeren hek. Bijbehorende Heilig Hartkapel, minstens opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.
ID: 43725 | Bouwkundig element
Leberg 18 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak (kunstleien), minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerd en gewit bakstenen breedhuis.
ID: 43728 | Bouwkundig element
Leierwaarde 24 (Brakel)
Gesloten hoeve in overwegend gewitte baksteenbouw met resten van hout- en leembouw, wellicht nog deels opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw, blijkens onder meer bouwkenmerken uit de tweede helft van de 18de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw echter nog herhaaldelijk aangepast. Deels houten en lemen dwarsschuur onder laag reikend pannen zadeldak, gedateerd 1661.