Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2945 resultaten


ID: 87640 | Bouwkundig element

Historische hoeve met losse bestanddelen

Aardemolenstraat 2 (Oostrozebeke)
Historische hoeve met losse bestanddelen gelegen aan de Hoogleenbeek. De hoeve is gebouwd volgens een opperhof-neerhofstructuur met omwald opperhof. Pachthoeve van de familie de Plotho, baronnen van Ingelmunster en vanaf 1585/1598 tot 1795 dorpsheren van Oostrozebeke.


ID: 87699 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kallemoeistraat 5 (Oostrozebeke)
Woning op L-vormige plattegrond gelegen in een ruime tuin. Staat weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) als twee aanpalende woningen. Volgens kadastergegevens worden beide woningen circa 1884 samengevoegd. Deels witbeschilderde baksteenbouw met 19de-eeuws uitzicht.


ID: 87739 | Bouwkundig element

Goed ter Priems

Ooigemstraat 8 (Oostrozebeke)
Historische, omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur.


ID: 87752 | Bouwkundig element

Halfvrijstaand herenhuis

Stationsstraat 39 (Oostrozebeke)
Halfvrijstaand herenhuis circa 1926 gebouwd. Baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 87770 | Bouwkundig element

Landhuis met breiwerkfabriek

Stationsstraat 83 (Oostrozebeke)
Landhuis met in de tuin een voormalige breiwerkfabriek, opgericht door de familie Vandeputte. Volgens foto's van 1904 en 1908 staat het huis dan, met uitzicht op de omliggende landerijen, als eerste in dit deel van de weg.


ID: 87781 | Bouwkundig element

Voldershof

Ter Priemstraat 2 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen. Bebouwing reeds aanwezig op het primitief kadasterplan (circa 1830), op dat ogenblik verpacht aan de "kinderen Devolder". Gebouwen gegroepeerd rond een onverhard (deels gras en deels grint) erf, toegankelijk via een met grint bedekte oprit. Toegankelijk via een gietijzeren hekken, gevat in witbeschilderde bakstenen pijlers. Kapelletje in rechterpijler met Mariabeeld in rondboognis met zwartbeschilderde bakstenen omlijsting.


ID: 42675 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan Evangelist met kerkhof

Haasroodsestraat 72 (Oud-Heverlee)
Classicistisch gebouw opgetrokken uit baksteen en Gobertange, plechtig ingezegend in 1792 en ingeplant op een lichte verhevenheid. Ten noorden ligt het bijhorende kerkhof.


ID: 307052 | Bouwkundig element

Villa Berkenheide

Molenstraat 21 (Oud-Heverlee)
Begin 20ste-eeuwse villa "Berkenheide" gebouwd op een steile helling tegen het Meerdaalwoud met zicht over de Dijlevallei. Samen met de ernaast gelegen villa "Grotenhof" is deze villa een gaaf bewaard voorbeeld van een rijkelijk uitgewerkte burgerwoning gelegen buiten de stad met zicht op de natuur.


ID: 307051 | Bouwkundig element

Biesenhof

Roodsestraat 2 (Oud-Heverlee)
Burgerwoning met neotraditionele kenmerken uit het laatste kwart van de 19de eeuw gebouwd als buitenverblijf in opdracht van Pieter Willems en gelegen op de grens met de Waalse gemeente Nethen (Grez-Doiceau). De nabijheid van de Dijlevallei en het Meerdaalwoud bepaalde waarschijnlijk mee de keuze om hier een buitenverblijf te bouwen in de nabijheid van het station van Sint-Joris-Weert.


ID: 11758 | Bouwkundig element

Herenhuis met park

Steenweg op Ravels 229 (Oud-Turnhout)
Eclectisch getint herenhuis, oudste gedeelte opklimmend tot het vierde kwart 19de- of eerste kwart 20ste eeuw.