Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 56679 | Bouwkundig element

Villa en bijhorende loodsen

Torhoutsesteenweg 556 (Oostende)
Villa en bijhorende loodsen uit het interbellum, met art-deco-inslag, gebouwd voor de wijnhandelaars "Vandermeulen Frères Oostende" (zie opschriften gevel en dak van loodsen). Toegang via hek tussen bakstenen pijlers op witgeschilderde basis; afzonderlijk voetgangerspoortje met hek voor voetgangers.


ID: 56638 | Bouwkundig element

Hoeve De Zande

Zandvoordestraat 549 (Oostende)
Hoeve "De Zande" (recente benaming). Deze hoeve getuigt van een vroege inpolderingfase van één van de historische polders van Oostende, met name de cireca 1626 definitief drooggelegde "Oude Zandvoordepolder". De huidige hoeve is ontstaan door verbouwingen en vernieuwingen in de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw, en heeft doorheen de tijd haar authentiek karakter van polderhoeve bewaard.


ID: 36622 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Bavegemstraat 48 (Oosterzele)
Naar verluidt voormalige hoeve, winkel, kolenuitzetterij en café. Hoeve van het semigesloten type aan het kruispunt Heistraat en Steenstraat. U-vormig opgestelde hoevegebouwen rondom een gekasseid binnenerf met midden een gemetste pomp. Omhaagde boomgaard ten zuiden.


ID: 36693 | Bouwkundig element

Hoeve

Diepestraat 20 (Oosterzele)
Hoeve met in U-vorm opgestelde aaneensluitende gebouwen en ijzeren toegangshek tussen bakstenen pijlers naast een aan de straat palende dwarsschuur van vier traveeën onder zadeldak, deels uit oud metselwerk en vier rijen luchtspleten in de zijpuntgevel. Boerenwoning, in oorsprong mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 36758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en landbouwstokerij Betsberg met omgeving

Geraardsbergse steenweg 31 (Oosterzele)
Landelijk bakstenen gebouwencomplex met losse bestanddelen omsloten door een bakstenen muur met verscheidene, onderling verbonden gekasseide binnenplaatsen. Ter breedte van de ondiepe voortuin van het woonhuis is de omheiningsmuur onderbroken door een ijzeren hek tussen ijzeren pijlers. Woonhuis van twee verdiepingen, in kern mogelijk uit de 17de eeuw. Oorspronkelijke hoeve- en stokerijgebouwen minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, wijzigingen uit de loop van de 19de eeuw. Het agrarisch karakter van de omgeving van de hoeve bleef nagenoeg ongewijzigd sinds de 18de eeuw. De Platteweewegel is nog steeds in gebruik als onverharde voetweg.


ID: 36771 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Verschaffelt

Kasteelstraat 3-7, 10 (Oosterzele)
Gebouwd als buitenverblijf door de Gentse hofbouwkundige Ambroise Verschaffelt. Rechthoekig neoclassicistisch kasteel van 1869 naar ontwerp van architect Theophile Bureau. Oorspronkelijke parkaanleg in landschappelijke stijl naar ontwerp van tuinarchitect Edouard Pynaert-Van Geert, bekroond in 1873 met de eerste prijs van de internationale tuinbouwtentoonstelling te Gent. Vroegere personeelswoning en dienstgebouw, een bakstenen ensemble met eclectische inslag. Links aanleunend koetshuis en stallen, van één bouwlaag en drie traveeën. Ten zuiden van de vijver: grote ijskelder onder een heuvel met paviljoentje.


ID: 36772 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kasteelstraat 7 (Oosterzele)
Oorspronkelijk twee huisjes, circa 1870 samengevoegd tot één huis afhangend van het Kasteel Verschaffelt en in 1912 aangepast in eclectische stijl. Alleenstaande landelijke woning met jaarsteen Anno 1912.


ID: 36820 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Christoffel met kerkhof

Marktwegel 1 (Oosterzele)
Georiënteerd bedehuis met half omringend en voorts achterliggend ommuurd kerkhof. Heden driebeukige basilicale kerk met transept, koor met halfronde apsis, oksaal in de noordoostelijke hoek; in de zuidoostelijke hoek: traptoren, sacristie etc. kleine aanbouwsels. De kerk omvat twee duidelijk verschillende delen, beide met vroeggotisch uitzicht: enerzijds het driebeukige schip van vijf traveeën in 1877 nieuw gebouwd naar ontwerp van architect Auguste Van Assche en anderzijds de oude oostelijke bouw die tezelfdertijd door dezelfde architect werd gerestaureerd.


ID: 36777 | Bouwkundig element

Herenhuis met aanhorigheden

Moortselestraat 78 (Oosterzele)
Herenhuis, gebouwd circa 1845 door burgemeester E. Schollaert. Voortuin deels afgesloten door gewitte bakstenen muur met gepikte plint; centraal ijzeren hek tussen overhoekse, gewitte vierkante pijlers. Zijdelings aan de straat palend koetshuis en paardenstallen. Gewit bakstenen gebouw van vijf traveeën onder zadeldak. Een tweedelig bakstenen bijgebouw in de tuin met rechter deel van twee bouwlagen, waarschijnlijk een vroegere duiventoren.


ID: 36662 | Bouwkundig element

Herberg Jagershof

Roosbloemstraat 4-6 (Oosterzele)
Dorpswoning van acht traveeën, rechter helft van één bouwlaag en linker helft met bovenverdieping, onder zadeldaken, uit de 19de eeuw maar met latere gevelaanpassingen. Links naast de voorgevel een ijzeren toegangshek aan vierkante bakstenen hekpijlers. Links een zijdelings aan de straat palend en ten opzichte van de herberg vooruitspringend landelijk bedrijfsgebouw met pannen zadeldak, vermoedelijk voorheen een smidse.