Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 43334 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Servaas

Kersbeek-Dorp 5 (Kortenaken)
Kerk met gotisch koor met steunberen, einde 16de eeuw opgetrokken uit baksteen met zandstenen speklagen. Noordoostelijke sacristie uit de tweede helft van de 18de eeuw. Neoclassicistische toren en éénbeukige ruimte. Neogotische zuidoostelijke sacristie.


ID: 306951 | Bouwkundig element

Hoeve Liefkensrode

Liefkensrode 9, 9A (Kortenaken)
Hoeve Liefkensrode is een gesloten hoeve met een mogelijke stichting aan het einde van de 13de eeuw. De huidige hoeve met poortgebouw en woonhuis uit de 17de eeuw incorporeert een inpandige 16de-eeuwse kapel. In de tweede helft van de 18de eeuw werden vier losstaande vleugels samengevoegd tot een gesloten hoeve.


ID: 306952 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Stokstraat 3 (Kortenaken)
De hoeve Hendrickx is een gesloten hoeve met een mogelijke stichting vanaf de 14de eeuw. De huidige vorm van de hoeve dateert uit de periode 1804-1848. Het woonhuis en de inpandige kapel dateren vermoedelijk al van 1772. De inpandige Heilige Kruiskapel bevond zich gedurende de 18de eeuw net ten noorden van de hoeve.


ID: 135116 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein de Merode en omgeving

Erps-Kwerps, Everberg, Kortenberg (Kortenberg)
Het Kasteeldomein de Merode en omgeving, gelegen op de noordelijke rand van het Brabants leemplateau tussen Leuven en Tervuren, vormt een overgang naar de noordelijker gelegen Vlaamse vallei. Het gebied is gelegen in de drassige vallei van de Ader- en Wasbeek, met in het westen een hoger gelegen Diestiaanheuvel. Sinds het einde van de 18de eeuw is het gebied in grote lijnen weinig veranderd. Het landschap wordt gedomineerd door een langgerekte park- en boszone die deel uitmaakten van het kasteel de Merode. Dit tot in de 14de eeuw teruggaand kasteel ligt centraal in het gebied en wordt omringd door een uitgestrekt landschapspark. Ten noorden van dit bosgebied ligt een landbouwgebied hoofdzakelijk bestaand uit akkers met hierin het nog steeds omgrachte historische Wijnegemhof en de overblijvende gebouwen van de voormalige Benidictinessenabdij van Kortenberg, gesticht in het begin van de 12de eeuw.


ID: 43354 | Bouwkundig element

Abdijsite van Kortenberg

Abdijdreef 14, 18-19, 20-22, Minneveldstraat 20-22, 34, 42-44, 44B (Kortenberg)
Grotendeels binnen haar oorspronkelijke ommuring en omgrachting bewaarde voormalige benedictinessenabdij van 1222-1797, waarvan verspreid over de site substantiële relicten van de 17de- en 18de-eeuwse abdijgebouwen bewaard bleven.


ID: 43358 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus van Tours

Annonciadenstraat 8 (Kortenberg)
Heterogeen geheel samengesteld uit drie diepe beuken van vier traveeën, een uitspringend transept met kruisingstoren en een polygonaal koor met moderne bijbouwen.


ID: 43373 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dorpsplein (Kortenberg)
Neogotisch gebouw uit midden 19de eeuw; de veelhoekige bakstenen apsis dateert evenwel uit de laatste jaren van de 18de eeuw en behoort tot een uiterst vereenvoudigd classicisme.


ID: 306905 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters Dienstmaagden van Maria

Dorpsplein 10-11 (Kortenberg)
Het klooster met school van de zusters Dienstmaagden van Maria werd gebouwd in 1834 naar ontwerp van architecten Grenaer en Bouwers. Het is een monumentaal gebouw in neoclassicistische stijl, gelegen op het Dorpsplein van Erps.


ID: 43352 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Kloosterstraat (Kortenberg)
Neogotische kerk uit de 20ste eeuw met een hoge, slanke westertoren: zandstenen constructie op vierkant grondplan uit de 17de eeuw, afgedekt met een klokvormig dak; gevel met fraai Louis XVI-portaal.


ID: 43385 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kwerpsebaan 287 (Kortenberg)
Neogotische beuken van 1897 achter een oostertoren en een veelzijdig zandstenen koor. Oude oostertoren uit de 12de of 13de eeuw doch in zijn huidige toestand 16de-eeuws; ietwat verhoogd tijdens de 19de eeuw.