7153 resultaten
ID: 133167 | Landschappelijk element
Borrestraat (Grimbergen)
De knotpopulier staat in de noordwestelijke hoek van een grasland in de vallei van de Maalbeek, aan de oever van de Maalbeek, en in de omgeving van de Liermolen. De zwarte populier is een inheems en in Vlaanderen vrij zeldzaam. Deze knotboom heeft een opvallend grote knothoogte van vier meter. Hierdoor kan er gesproken worden van een "high pollard". In het Vlaamse cultuurlandschap zijn de zwarte populieren in het verleden vaak aangeplant, dikwijls als knotboom bij boerenerven of nederzettingen. De zwarte populieren hier staan in een erfgoedgeheel, met nog andere beplantingen met erfgoedwaarde bij de Liermolen. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.
ID: 133068 | Landschappelijk element
Diegemput, Oyenbrugstraat (Grimbergen)
Knotwilgenrijen omzomen het driehoekig grasland dat aan alle zijden omsloten wordt door Diegemput en de Oyenbrugstraat. De perceelsrandbegroeiing bestaat uit verschillende soorten wilgen. De rijen zijn vrij gaaf en herkenbaar aanwezig, en typeren het gesloten en kleinschalige beeld van de Maalbeekvallei.
ID: 133185 | Landschappelijk element
Driekastanjelaarsstraat (Grimbergen)
Rond de kapel van Maria-Onbevlekte-Ontvangenis, Sint-Jozef en Sint-Anna, ingewijd in 1954, staan drie witte paardenkastanjes. Het geheel ligt een driehoekig pleintje.
ID: 76464 | Bouwkundig element
Driesbosweg (Grimbergen)
De kapel, opgericht ter ere van Maria, troost der verdrukten, is gelegen aan de westelijke rand van het Gravenbos. De huidige kapel werd opgetrokken in 1996 door Jozef Van Den Trappen ter vervanging van een kapel van 1829.
ID: 134043 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Fazantenstraat, Humbeeksesteenweg, Reigerstraat, Wielewaallaan (Grimbergen)
Grotendeels moerassig overblijfsel (circa 15 hectare) van een park in landschappelijke stijl aangelegd, mogelijk vóór 1800, bij een neoclassicistisch landhuis (op de plaats van een middeleeuwse burcht) en rond een oude meander van de Zenne. De oude meander is omgevormd tot vijver, aan de westzijde is een ijskelder bewaard.
ID: 133074 | Landschappelijk element
Gasthuispachthofstraat, Heidebaan (Grimbergen)
Lange knotbomenrij op de perceelsgrens.
ID: 133075 | Landschappelijk element
Gasthuispachthofstraat (Grimbergen)
Knotbomenrij op de perceelsgrenzen van weiden en akkers. De wilgenrij is op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst. De knotbomen, die bestaan uit verschillende variëteiten van wilg, worden nog periodiek beheerd.
ID: 134045 | Landschappelijk element
Grimbergsesteenweg 40 (Grimbergen)
Domein van psychiatrische kliniek, gebouwd in 1906 naar een traditionalistisch ontwerp van Jules Coomans, één van de laatste instellingen naar het model van een gesloten blok met binnenpleinen; binnentuinen met afgezwakte geometrie; kliniek met buitenpark in landschappelijke stijl, grotendeels vernield na 1978.
ID: 133121 | Landschappelijk element
Grote Kerkvoetweg (Grimbergen)
De twee levensbomen zijn aangeplant langs een voetweg die het dorpscentrum verbindt met het gehucht Verbrande Brug. De beide vrij uitgegroeide kapelbomen flankeren de toegangsdeur van de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskapel of Veldkantkapel.
ID: 133227 | Landschappelijk element
Grote Kerkvoetweg, Vaartstraat (Grimbergen)
De knotbomenrij bevindt zich langs de perceelsgrens van een grasland en twee voetwegen. Voetweg 62 loopt noord-zuid van de Maalbeek richting Borcht, en de Grote Kerkvoetweg van Grimbergen naar Eppegem.