20955 resultaten
ID: 33190 | Bouwkundig element
Schipstraat 50 (Zonnebeke)
Hoeve met losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een deels met gras begroeid erf, met geplaveide en bakstenen stoepen en noordwestelijke erfoprit; boerenhuis, stal en schuur respectievelijk ten noordwesten, oosten en westen.
ID: 308133 | Bouwkundig element
Schipstraat 57 (Zonnebeke)
De boerenwoning met aansluitende stallen en de vrijstaande dwarsschuur met wagenhuis zijn in L-vorm rondom het deels gekasseide erf opgesteld. Bijkomend is er een sierlijk klein koetshuis. Na de oorlog werd de hoeve ten noorden van de oorspronkelijke site heropgebouwd. Kenmerkend voor de regionalistische baksteenarchitectuur zijn de sierlijke punt- en tuigevels met schouderstukken, aandaken en soms ook vlechtingen, en de korfboogdeuren. Getoogde ontlastingsbogen komen voor in combinatie met betonlateien. Bijkomend valt ook de volumetrie van de zadeldaken op.
ID: 214938 | Bouwkundig element
Statiestraat 105 (Zonnebeke)
Brouwerswoning uit het interbellum met opvallende eclectisch getinte voorgevel met karakteristiek contrast tussen plaatselijke gele baksteen voor doorlopend metselwerk en grijze hardsteen voor plint, venster-, deur- en waterlijsten.
ID: 33191 | Bouwkundig element
Statiestraat 14 (Zonnebeke)
Onderpastorie naar ontwerp van architect A. Vos van 1923. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rode baksteenbouw. met gebruik van blauwe Boomse klompjes voor plint, rechthoekige deuromlijsting met oren en kroonlijst waarboven rondbogige Marianis, omringd van rozenkrans.
ID: 33193 | Bouwkundig element
Statiestraat 22 (Zonnebeke)
Modernistisch getinte villa met voortuintje afgezet met buisvormige leuningen. Gesigneerd "E. Schelstraate, bouwmeester B.K.W. Brugge" in gecementeerde plint rechts. Naar verluidt daterend van 1936-1937. Kubistisch aandoende baksteenarchitectuur.
ID: 33068 | Bouwkundig element
Tresoriersstraat 10 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoevetje met typerend dakenspel door middel van wolfseinden, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect L. Masure en teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen met langgestrekt boerenhuis L-vormig gegroepeerd rondom een deels verhard erf; boerenhuisstal en dwarsschuur respectievelijk ten zuidoosten en ten westen.
ID: 33069 | Bouwkundig element
Tresoriersstraat 13 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoevetje volgens algemene architecturale kenmerken mogelijk naar ontwerp van architect L. Masure, zie nummer 10, hier echter meer getrouw teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen L-vormig gegroepeerd rondom een licht verhard erf; boerenhuis met waterpomp tegen de erfgevel, stal- én schuurvleugel respectievelijk ten noordoosten en zuidwesten.
ID: 308104 | Bouwkundig element
Tynecotstraat 37 (Zonnebeke)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve met losse bestanddelen en cichorei-ast. De Duitse commandopost achter de hoeve en het nabijgelegen Tyne Cot New Britisch Cemetery wijzen op de ligging in de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog. De hoeve werd na de oorlog ten zuiden van de oorspronkelijke site heropgebouwd in regionalistische baksteenarchitectuur. De cichorei-ast werd echter gebouwd of herbouwd op de oude site.
ID: 33197 | Bouwkundig element
Wallemolenstraat 1 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoeve volledig aanleunend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.
ID: 33109 | Bouwkundig element
Warden Oom Laan 21 (Zonnebeke)
Boerenarbeiderswoning vermoedelijk naar ontwerp van architect V. Degand van 1921. Dubbelhuis van vier traveeën en twee linker staltraveeën onder doorlopend zadeldak, afgewerkt met gecementeerde aandaken.