Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7112 resultaten


ID: 133129 | Landschappelijk element

Twee opgaande wintereiken in het Prinsenbos

Guldendal (Grimbergen)
De twee opgaande eiken staan op de hoek van twee dreven in het gemeentelijk park bij de ruïne van het Prinsenkasteel, aan de rand van het open recreatieveld. Mogelijk betreft het een kruising tussen zomereik en wintereik.


ID: 75355 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

Hof te Beverlaan (Grimbergen)
Gelegen tegenover het Hof te Bever. De eerste kapel werd hier vermoedelijk opgetrokken tussen 1793 en 1862 ter bescherming van het domein en zijn bewoners.


ID: 133126 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Holbroek, Humbeeksesteenweg (Grimbergen)
De perceelsrandbegroeiing van een grasland in Holbroek bestaat uit een lange knotbomenrij van verschillende wilgensoorten. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 75274 | Bouwkundig element

Villa Alexis

Kerkeblokstraat 10, Vilvoordsesteenweg 35 (Grimbergen)
Voormalige dokterswoning met koetshuis, kadastraal geregistreerd in 1887, in een omringende en omhaagde tuin.


ID: 134039 | Landschappelijk element

Tuin van de norbertijnenabdij Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Kerkplein 1 (Grimbergen)
Grotendeels ommuurde norbertijnenabdij met barokke abdijkerk opgetrokken tussen 1660 en circa 1700 en conventsgebouw uit de periode 1833-1901; abdijsite met ommuurde abdijtuin van oorspronkelijk circa 15 hectare, tijdens de 17de en 18de eeuw met een grote vijver en geometrische tuinen met loofwerkparterres, in de jaren 1820 tot één vierde gereduceerd.


ID: 133134 | Landschappelijk element

Linde als kruispuntboom bij Liermolen

Kloosterdam, Vorststraat (Grimbergen)
De gekandelaberde linde staat net naast de Maalbeek, op een lichte verhevenheid op de hoek van de Kloosterdam en de Vorststraat. De boom ligt in het verlengde van de dreefzate van de dreef van het 'Kasteel d'Overschie' of 'de Vorst' naar de Liermolen. Rond deze watermolen liggen verschillende elementen van houtige beplantingen met een erfgoedwaarde.


ID: 133139 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant langs Maalbeek

Kloosterdam (Grimbergen)
De hakhoutstoven van linde zijn op de linker oever van de Maalbeek gelegen. De stoven worden periodiek gekapt. De hakhoutstoven werden aangeplant met een welbepaalde functie, als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of als loofvoedering.


ID: 133150 | Landschappelijk element

Hakhout van hazelaar langs Maalbeek

Kloosterdam (Grimbergen)
Het hakhout van hazelaar bevindt zich op de rechter oever van de Maalbeek, ter hoogte van Kloosterdam 7. De hakhoutstoven werden aangeplant op een lage wal. Ten zuiden hiervan is een depressie in het landschap en aansluitend een mogelijk oud bypass-systeem van de Maalbeek in functie van de Liermolen.


ID: 133158 | Landschappelijk element

Schietwilg in weiland

Kloosterdam (Grimbergen)
De alleenstaande knotwilg staat in het zuidelijk deel van een weiland, in de omgeving van de Maalbeek. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133130 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard bij Charleroyhoeve

Lierbaan (Grimbergen)
De hoogstamboomgaard bestaat uit verschillende fruitboomsoorten. Het noordelijkste deel van de boomgaard werd in 1994 aangeplant. De takvrije stam bedraagt hier 1,8 meter. Aan de rand van de boomgaard staan gemengde houtkanten, met onder andere zwarte en witte moerbei, en lage knotbomen van schietwilg. Behalve de gelegde meidoornhagen zijn er ook takkenwallen op de perceelsgrenzen aangelegd. De grasland wordt als hooiland beheerd.