Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 88803 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Cathilleweg 6 (Jabbeke)
Grote historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen waaronder een rosmolen, in U-vorm geplaatst op een groot, onverhard rechthoekig erf grenzend aan de Cathilleweg. De hoeve ligt nog steeds in een uitgesproken agrarisch landschap.


ID: 88814 | Bouwkundig element

Café 't Oud Gemeentehuis

Cathilleweg 88 (Jabbeke)
Sinds het begin van de 19de eeuw wordt op deze plaats een herberg uitgebaat, in combinatie met een smidse op het binnenerf. In 1874 worden de woon- en herbergvolumes aan straatkant volledig heropgebouwd, om in 1958 uiteindelijk met het volume van de smidse uitgebreid te worden.


ID: 88808 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Cathilleweg 94 (Jabbeke)
Grote burgerwoning, teruggaand op een 18de-eeuwse brouwerij. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Eenvoudige rode baksteenbouw met houten gootlijst en gecementeerde plint waarin twee keldervensters; eertijds was de gevel gepleisterd en witgeschilderd.


ID: 88851 | Bouwkundig element

Hoeve De Blauwe Toren

de Manlaan 48 (Jabbeke)
Hoeve "De Blauwe Toren", opgetrokken in 1862 op het domein van het Kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van de toenmalige eigenaar Edmond de Man. Edmond en vooral zijn erfgenaam Alfred de Man lieten op het uitgebreide domein twee hoeves en twaalf huizen optrekken, die gekend zijn als "de blauwe huizen", en waarvan deze hoeve de oudste en bekendste is. Alle gebouwen waren naar het voorbeeld van het oude kasteel met blauwe leien of pannen bedekt; het schrijnwerk werd blauw geschilderd. In 1877 wordt de hoeve met een bakhuis en varkensstal uitgebreid.


ID: 88732 | Bouwkundig element

Molen van Kerrebrouck met maalderij

Dorpsstraat (Jabbeke)
De hoge romp van de Molen van Kerrebrouck is beeldbepalend gelegen. De bouwgeschiedenis van de molen is afleesbaar in de romp: in 1911-1913 werd het bakstenen torenkot (1901) van een staakmolen (1848) verhoogd tot een stellingmolen. Bij de molen is ook een mechanische maalderij aanwezig, aangedreven met een dieselmotor van 1961.


ID: 88728 | Bouwkundig element

Dorpscafé

Dorpsstraat 7 (Jabbeke)
Café vlakbij de parochiekerk, teruggaand op de 17de-eeuwse herberg "De Klokke" en bijhorende 18de-eeuwse smidse.


ID: 88854 | Bouwkundig element

Hoeve De Fonteyne

Fonteinebeekdreef 21 (Jabbeke)
Hoeve "De Fonteyne", geïsoleerd gelegen aan de zuidrand van de villaverkaveling "Tafeldijcken" die in de tweede helft van de 20ste eeuw werd aangelegd in de zuidwesthoek van Varsenare. De hoeve ligt op de grens met Snellegem, het erf wordt ten oosten afgegrensd door de Fonteinebeek. Hoeve van het langgeveltype, op een rechthoekig begraasd erf met boomgaard ten noorden en dichte beplanting ten zuiden.


ID: 88821 | Bouwkundig element

Grote Molen

Kalsijdeweg 34 (Jabbeke)
De Grote Molen of Molen Verburgh is een koren- en oliemolen. De bakstenen grondzeiler verving in 1860-1861 een afgebrande houten staakmolen. De bewaarde molenromp is achterin gelegen en werd in 1995 gerenoveerd en omgebouwd tot verblijfplaats.


ID: 88747 | Bouwkundig element

Torenvormige behuizing van de pompmachine van melkerij Ferdinand D'hondt

Kastanjebosstraat (Jabbeke)
Torenvormige behuizing van de pompmachine bij de voormalige melkerij die Ferdinand D'hondt in 1936 nabij de Korte Zerkegemstraat oprichtte.


ID: 88822 | Bouwkundig element

Hoeve met losse  bestanddelen

Langendorpweg 1 (Jabbeke)
18de-eeuwse hoeve met twee lange in L-vorm geplaatste losse bestanddelen omheen een verzorgd, deels omhaagd erf, met centraal een zomerkeuken. Grote hoeve met twee langwerpige 18de-eeuwse bakstenen volumes onder pannen zadeldaken, in L-vorm aan de noord- en westzijde van het erf geplaatst. Erftoegang ten zuiden, met twee geel bakstenen overhoeks geplaatste hekpijlers. Ten zuiden van het huis het rechthoekige volume van de zomerkeuken. Op het erf bevindt zich volgens de literatuur een rosmolen.