Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 56701 | Bouwkundig element

Stadsschool Dokter Eduard Moreaux en Electrisch vervormstation

Thomas Van Loostraat 56, Voorhavenlaan 113-115 (Oostende)
Eclectisch schoolcomplex tussen Schietbaan-, Thomas Van Loo-, en De Rudderstraat met samenstel conciërgewoning/ transformatiecabine aan de Voorhavenlaan; opgetrokken in 1930-1931 door aannemer Isidoor Lingier (Bredene) ter vervanging van de laat 19de-eeuwse stadsschool op de toen opgedoekte oude Vuurtorenwijk.


ID: 36754 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Agathaparochie met tuin

Bakkerstraat 3 (Oosterzele)
Pastorie, gebouwd in een deels ommuurde en deels omhaagde tuin links palend aan het kerkhof. Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, met zadeldak voorzien van een klokkenstoel, daterend uit midden 19de eeuw maar gemoderniseerd in 1971.


ID: 36624 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gangulfus met kerkhof

Dorp (Oosterzele)
Eerste bidplaats teruggaand tot de kersteningstijd en volgens overlevering gesticht door de Heilige Livinus. De oude kerk zou, na ineenstorting van de toren in 1723, herbouwd zijn in 1724-1726. In het tweede kwart van de 19de eeuw werd een nieuwe kerk opgericht naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard, op de plaats van de oude met behoud van de vroegere kruisingstoren in de nieuwe voorgevel; de kerk werd nu naar het westen in plaats van naar het oosten georiënteerd. Eenvoudige driebeukige hallenkerk met gedeeltelijk ingebouwde oosttoren. Grotendeels geruimde, deels ommuurde L-vormige begraafplaats.


ID: 36758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en landbouwstokerij Betsberg met omgeving

Geraardsbergse steenweg 31 (Oosterzele)
Landelijk bakstenen gebouwencomplex met losse bestanddelen omsloten door een bakstenen muur met verscheidene, onderling verbonden gekasseide binnenplaatsen. Ter breedte van de ondiepe voortuin van het woonhuis is de omheiningsmuur onderbroken door een ijzeren hek tussen ijzeren pijlers. Woonhuis van twee verdiepingen, in kern mogelijk uit de 17de eeuw. Oorspronkelijke hoeve- en stokerijgebouwen minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, wijzigingen uit de loop van de 19de eeuw. Het agrarisch karakter van de omgeving van de hoeve bleef nagenoeg ongewijzigd sinds de 18de eeuw. De Platteweewegel is nog steeds in gebruik als onverharde voetweg.


ID: 36739 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Kerkstraat 6 (Oosterzele)
Georiënteerde kerk, opgericht binnen een ommuurd kerkhof. Het 15de-eeuwse gotische koor met driezijdige apsis vormt heden het oudste deel van de kerk. Eenbeukig bakstenen schip onder leien zadeldak van vijf traveeën met ingebouwde vierkante westtoren daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Licht ingesnoerde torenspits met kruis en windhaan.


ID: 36649 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kleistraat 3 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type, aan de straat deels afgesloten door een bakstenen muur met ijzeren hek rechts aan gewitte pijler, overblijfsel van de vroegere toegang.


ID: 36820 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Christoffel met kerkhof

Marktwegel 1 (Oosterzele)
Georiënteerd bedehuis met half omringend en voorts achterliggend ommuurd kerkhof. Heden driebeukige basilicale kerk met transept, koor met halfronde apsis, oksaal in de noordoostelijke hoek; in de zuidoostelijke hoek: traptoren, sacristie etc. kleine aanbouwsels. De kerk omvat twee duidelijk verschillende delen, beide met vroeggotisch uitzicht: enerzijds het driebeukige schip van vijf traveeën in 1877 nieuw gebouwd naar ontwerp van architect Auguste Van Assche en anderzijds de oude oostelijke bouw die tezelfdertijd door dezelfde architect werd gerestaureerd.


ID: 36723 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Pastorieberg 2 (Oosterzele)
Hoog bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op kelderverdieping, in neoromaans getinte stijl, volgens archiefstukken opgetrokken naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny van 1871. Achterliggende ommuurde tuin. Van de oude pastorie uit 18de eeuw bleef het volume van de benedenverdieping van zeven traveeën behouden, nu bijgebouw.


ID: 36731 | Bouwkundig element

Herenhuis

Walzegem 34 (Oosterzele)
Herenhuis met afzonderlijke bijgebouwen in een grote ommuurde tuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën met zadeldak, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechts: lage bijbouw van één bouwlaag en drie venstertraveeën, met deels beraapte zijgevel. Gewit ijzeren toegangshek tussen ronde bakstenen hekpijlers en gelijkaardig voetgangershek middenin, tegenover de woning, tussen ijzeren pijlertjes en afsluiting op gemetste voet.


ID: 87845 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Breidels

Breidels 1 (Oostkamp)
Kasteeldomein gelegen in een bosrijke omgeving. De bouw van het vrij imposant, symmetrisch opgebouwd Lodewijk XV-kasteel, naar ontwerp van de Brusselse architect Octave Flanneau, is afgerond in 1924. Samenstel van verschillende volumes, opgetrokken in natuursteen en elk afgedekt door een leien mansardedak. Een dreef met aan weerszijden een dubbele bomenrij vormt de toegang tot het kasteel. Vlakbij het kasteel liggen enkele geometrische bloem- en grasperkjes typisch voor de Franse parkaanleg. Aan straatkant twee neogotische arduinen pijlers met ingewerkte wapenschilden.