Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 73860 | Bouwkundig element

Semigesloten hoevecomplex

Olifantstraat 16 (Brakel)
Semigesloten hoevecomplex, heden met U-vormige aanleg, te midden van bebouwd dorpscentrum. Met gras begroeid erf, deels omgeven door bakstenen bedrijfsgebouwen afgesloten met ijzeren hek. Hoger gelegen boerenwoning aan gekasseid pad, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 73861 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Oude Blekerijstraat 1 (Brakel)
Hoeve met U-vormige aanleg aan ijzeren hek, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw; boerenwoning in het vierde kwart van de 19de eeuw vergroot in oostelijke richting en circa het tweede kwart van de 20ste eeuw voorzien van dwarsschuur.


ID: 74043 | Bouwkundig element

Watermolen Perlinckmolen

Perlinkweg 1 (Brakel)
Voormalige hoeve met geïntegreerde watermolen. Uitzonderlijk oude watermolensite, namelijk reeds vermeld in 868-869. Huidige semigesloten aanleg door uitbreiding uit de tweede helft van de 19de eeuw tot de eerste helft van de 20ste eeuw van een hoeve met losse bestanddelen opklimmend tot begin 19de eeuw.


ID: 43735 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Perreveld 39 (Brakel)
Grote gesloten bakstenen hoeve voornamelijk uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw, wellicht deels teruggaand op oudere hoeve. Ruime gekasseide rechthoekige binnenplaats en brede gekasseide strook aan de straat. Toegangspoort met doorrit in oostelijke stalvleugel. Achterin gelegen ruim boerenburgerhuis van twee bouwlagen en acht traveeën onder zadeldak.


ID: 308548 | Bouwkundig element

Hoeve

Pevenage 10 (Brakel)
Hoevesite, in jaarankers “1803” gedateerd, bestaande uit een zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis met een haaks schuur- of stalvolume.


ID: 73967 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Pevenage 4 (Brakel)
Bakstenen hoeve van het langgestrekte type uit begin 20ste eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag met links aansluitende stal en schuur onder doorlopend pannen zadeldak.


ID: 73968 | Bouwkundig element

Hoeve met brouwerij

Pevenage 6 (Brakel)
Opvallend omvangrijk bakstenen complex met U-vormige aanleg merendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bedrijfsgebouwen van minstens sinds de eerste helft van de 19de eeuw bestaande hoeve vervangen in 1865 door nieuwe. Open zuidoostzijde van grotendeels gekasseide ruime rechthoekige binnenplaats tegenover voormalig brouwershuis.


ID: 74008 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve, watermolen en brouwerij

Pieter Hoelmanstraat 15 (Brakel)
Achterin gelegen bakstenen hoeve van het gesloten type, ten westen en ten zuiden begrensd door de Molenbeek. Voormalige watermolen, waarvan reeds melding in 1571, en brouwerij aan de volledig gekasseide binnenplaats met onregelmatige vorm. Grote molenvijver ten westen.


ID: 74009 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve en wegkapelletje

Pieter Hoelmanstraat 51 (Brakel)
Hoeve van het semigesloten type, aanpassing en uitbreiding uit de 19de eeuw en begin 20ste eeuw van oudere hoeve. Oprit naar de erftoegang, met rechts aan de straat bijbehorende wegkapel uit 1902 onder grote linde. Boerenwoning van acht traveeën en anderhalve bouwlaag, onder mank zadeldak; wellicht kern van zes traveeën opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 308557 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Pieter Hoelmanstraat 53 (Brakel)
Semigesloten hoeve met U-vormige opstelling, door zijn iets hogere ligging beeldbepalend. De hoeve met boomgaard en tuinperceel werd voor het eerst aangeduid op het Primitief Plan van 1830-1833. Oorspronkelijk éénlaagse woning met aansluitend L-vormige dwarsschuur en verankerde roodbakstenen gevels met uitkragende baksteenfries. Houten kapelletje met Mariabeeld. Aan de westelijke zijde lange stalvleugel.