Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20955 resultaten


ID: 43164 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Sint-Truidensestraat 6 (Zoutleeuw)
Boerenhuis in bak- en zandsteenbouw, twee verdiepingen met inrijpoort, uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 307085 | Bouwkundig element

Pachthoeve De Pitteurs

Terweidenstraat 33 (Zoutleeuw)
Pachthoeve De Pitteurs is de pachthoeve van het voormalige laatmiddeleeuwse kasteel van Budingen. De hoeve is gelegen op een dubbele site met walgracht, gedeeld met de Sint-Cyriacusparochiekerk. Het centrale woonhuis in de straatvleugel dateert van 1900 terwijl de stallen voornamelijk uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw zijn.


ID: 57979 | Bouwkundig element

Site van de Grote Molen van de Meetkerkse Moeren

Biezenstraat 3 (Zuienkerke)
De Grote Molen van de Meetkerkse Moeren dateert in zijn huidige vorm van 1811. De poldermolen maalt met een houten scheprad water op in een deels overwelfde watergang die in verbinding staat met de hoger gelegen Blankenbergse Vaart. Het is de enige bewaarde molen van dit type in Vlaanderen. Een gewelfde bakstenen boogbrug over het Moerzwin biedt toegang tot de site met poldermolen en molenaarshoeve, molenaarshuis met aansluitende vroegere stallen en vrijstaand nutsgebouw.


ID: 57980 | Bouwkundig element

Site van de verdwenen Kleine Molen met pompgemaal en molenaarswoning

Biezenstraat 5 (Zuienkerke)
De site van de verdwenen Kleine Molen van de Meetkerkse Moeren ligt 200 meter ten zuiden van de bewaarde Grote Molen. Het pompgemaal en het vroegere molenaarshuis zijn gelegen langs het Moerzwin dat beide sites verbindt. In 1868 werd de Kleine Molen, een poldermolen met buitenscheprad, afgebroken en vervangen door een pompinstallatie, aangedreven door een stoommachine met schoorsteen. Vanaf 1928 werd het gemaal aangedreven met een dieselmotor, vanaf 1942 door een elektrische motor.


ID: 57981 | Bouwkundig element

Hoevetje met losse bestanddelen

Biezenstraat 7 (Zuienkerke)
Vervallen hoevetje met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Boerenwoning witgekalkt met gepekte plint, resten van bakhuis, bakstenen stal, begraasd erf, toegang via een brugje over beek. Aangeduid op Atlas der Buurtwegen circa 1845 zonder stal.


ID: 57982 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Biezenstraat 8 (Zuienkerke)
Hoeve gebouwd begin 20ste eeuw. Woonhuis in cottagestijl in gele baksteenbouw met rode banden onder overkragend pannen schilddak met zoldervensters en stal.


ID: 58056 | Bouwkundig element

Hof ter Rye

Blankenbergse Dijk Noord 19 (Zuienkerke)
Historische hoeve met eerste vermelding in 1554. Aa,geduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Hoeve te bereiken via lange oprit bestaat uit losse bakstenen bestanddelen in een semigesloten opstelling. Oudste delen zijn de boerenwoning vooraan het erf en het parallelle schuurgedeelte met geïncorporeerde stallen van 1716. Boerenwoning met twee opkamertraveeën onder dezelfde nok en twee steunberen. Op de binnenkoer bevindt zich een grote, deels in natuursteen gemetselde mestvaalt.


ID: 58054 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Blankenbergse Dijk Zuid 3 (Zuienkerke)
Kleine witgekalkte hoeve gelegen langs de dijk, gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw, bestaande uit boerenwoning van het langgestrekte type onder zadeldak met Vlaamse pannen, nok parallel aan straat en met geïncorporeerde stallen en een kleiner haaks bijgebouw achter de boerenwoning. Boerenwoning van anderhalve bouwlaag met bewaarde luiken.


ID: 58051 | Bouwkundig element

Hoeve

Blankenbergse Steenweg 23A (Zuienkerke)
Hoeve met losstaande bestanddelen, aangeduid op kaart van P. Pourbus van het Brugse Vrije 1561-1571. Lage stallen aangebouwd aan het woonhuis naar verluidt 17de-eeuws en herbouwde boerenwoning midden 20ste eeuw. Bakstenen enkelvoudige dwarsschuur en bakhuis/ stal zijn 19de-eeuws.


ID: 58058 | Bouwkundig element

Hoeve De Madaleena

Blankenbergse Steenweg 27 (Zuienkerke)
Hoeve met losstaande bestanddelen, met eerste vermelding onder die naam in 1690. Hoeve onderging in de tweede helft van de 20ste eeuw zware verbouwingen en vernieuwingen, witgekalkte boerenwoning met hogere opkamer is nog bewaard.