Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20955 resultaten


ID: 58036 | Bouwkundig element

Pastorie

Doelhofstraat 37 (Zuienkerke)
Voormalige pastorie gebouwd in de jaren 1850, dubbelhuis met gecementeerde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; dak met overstek aan zijpuntgevels op uitgewerkte klossen. Het nisje boven de voordeur werd later ingebracht.


ID: 58041 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Doelhofstraat 56, 60 (Zuienkerke)
Kleine losse boerenarbeiderswoningen met gecementeerde lijstgevel, één bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 57986 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Eeckhout

Dorpweg 38 (Zuienkerke)
Hoeve met losse sterk verbouwde bestanddelen, te bereiken via een lange oprit. Voormalig eigendom van de Abdij van den Eeckhoutte in Brugge en beschermd als monument. De eerste vermelding van de hoeve dateert van 1423. Nu sterk verbouwde boerenwoning met in woonkamer schouw met mengaankleurige tegels in de Delftse traditie, kelder met tongewelf en schuur.


ID: 58043 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Duinenstraat 6 (Zuienkerke)
Hoeve met losse bestanddelen, gebouwd in het interbellum. Boerenwoning aan straatkant gebouwd in 1933. Dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlagen onder pannen zadeldak, mechanische pannen, gecementeerde gevels, beeldnis in zijgevel, rechthoekige vensteropeningen met bewaard schrijnwerk.


ID: 58074 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oosthof

Dullemolenstraat 2 (Zuienkerke)
Historische hoeve die teruggaat tot een motteburcht met opperhof, neerhof en dubbele verdedigingsgracht, voor het eerst vermeld in 1468. Nu met losse bestanddelen opgesteld aan de vier zijden van een onverhard erf. Het poortgebouw wordt al op 17de-eeuwse kaarten aangeduid en is vermoedelijk nog ouder. Boerenwoning uit 1845 van één bouwlaag en zeven traveeën onder een pannen zadeldak. Op de hoger gelegen motte, een bakhuis en varkensstal, respectievelijk uit 1882 en 1918. Een lange stalvleugel met een 17de- en een 18de-eeuws gedeelte. Grote schuur met geïncorporeerd dubbel wagenhuis, al aangeduid op 17de-eeuwse kaarten maar met beeldbepalende verbouwing van 1882.


ID: 58075 | Bouwkundig element

Hoeve Den Hoeckaert

Heerweg 3 (Zuienkerke)
Hoeve met vier losse bestanddelen, in L-vorm rond een begraasd erf geplaatst. Eerste vermelding van de hoeve in 1690. Boerenwoning met geïncorporeerde stal en schuur, vermoedelijk teruggaand tot de 17de eeuw. Dit langgeveltype is opgetrokken uit verankerde baksteenbouw onder een mank zadeldak met Vlaamse pannen. Langwerpig witgekalkt bakhuis, groot stalvolume met hooizolder en kleine bakstenen varkensstal in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. De toegang tot het erf is afgesloten met een ijzeren hekken tussen twee witgeschilderde bakstenen pijlers.


ID: 57991 | Bouwkundig element

Hoeve De Verrijzenis

Heerweg 6 (Zuienkerke)
In oorsprong begin 19de-eeuws, maar in 1930 volledig heropgebouwde boerenwoning van twee bouwlagen met aangebouwde stallen en losse bijgebouwen achter op erf.


ID: 57992 | Bouwkundig element

Hoeve 't Walhof

Heerweg 8 (Zuienkerke)
Hoeve van het langgeveltype al aangeduid op Ferrariskaart 1770-1778. Bakstenen boerenwoning met geïncorporeerde schuur onder pannen zadeldak, losse kleine bakstenen stal op een met bomen en hagen omzoomd erf en een vijver.


ID: 302142 | Bouwkundig element

Dorpskom Houtave

Kapellestraat, Kerkebilk, Kerkhofstraat, Oostendse Steenweg, Oosternieuwweg Zuid, Pastoriestraat, Westernieuwweg Zuid, Zakstraat (Zuienkerke)
De historische dorpskern van Houtave bevindt zich ten zuiden van de Oosternieuwweg Zuid. Centraal ligt de Sint-Bavo en Machutuskerk met omringend, omhaagd kerkhof. De kerk wordt omgeven door de Pastoriestraat, ten oosten, noorden en westen en de Kerkhofstraat ten zuiden.


ID: 57933 | Bouwkundig element

Hoekwoning

Kerkhofstraat 19 (Zuienkerke)
Voormalige boerenwoning in kern opklimmend tot de 18de eeuw, al aangeduid op Ferrariskaart 1770-1778, in beschermd dorpsgezicht. Boerenwoning met opkamertravee onder verspringend zadeldak, baksteenbouw met nu gecementeerd gevelparement onder houten gootlijst op klossen.