Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7112 resultaten


ID: 133127 | Landschappelijk element

Dubbele beukendreef bij het Prinsenkasteel

Prinsenstraat (Grimbergen)
De dubbele dreef werd in de loop van de 17de eeuw aangelegd door de heren van Grimbergen ten oosten van hun kasteeldomein Prinsenhof en bestond enerzijds uit een privéweg (het huidige klinkerfietspad) als rechtstreekse verbinding tussen het Prinsenkasteel en de abdij-parochiekerk Sint-Servaas en anderzijds uit een openbare weg (de huidige straat) als verbindingsweg naar Brussel.


ID: 133133 | Landschappelijk element

Opgaande lindenrij

Rijkenhoekstraat (Grimbergen)
De zes linden staan in de oostelijke berm van de Rijkenhoekstraat. De opgaande bomen bestaan hoofdzakelijk uit krimlinde (Tilia europaea (x) 'Euchlora'). De tweede boom in de rij (vanaf het noorden) is een zomerlinde (Tilia platyphyllos) die opvallend hoger is dan de andere bomen in de rij. De plantafstand van de bomenrij bedraagt zeven tot acht meter.


ID: 133168 | Landschappelijk element

Knotpopulier

Rijkenhoekstraat (Grimbergen)
De knotpopulier staat in de zuidoostelijke hoek van een grasland in de vallei van de Maalbeek, aan de berm van de Rijkenhoekstraat. Het betreft een oude kloon van populier, met een opvallen hoge knotlengte. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133169 | Landschappelijk element

Hakhout van hazelaar

Rijkenhoekstraat (Grimbergen)
Het hakhout van lambertsnoot bevindt zich in de zuidoostelijke hoek van een grasland in de vallei van de Maalbeek. De hazelaars staan naast een niet gekarteerde gracht. Deze waterloop is mogelijk een bypass in functie van de waterhuishouding van de wal van de Charleroyhoeve aan de overzijde van de straat. Ten zuiden van de hazelaars bevindt zich een oudere muur, mogelijk een restant van een oud sluiswerk. De variëteit van de hazelaars betreft lambertsnoot, en gedeeltelijk een kruising er van. De meest oostelijke hazelaar op het grasland is met een omtrek van 285 centimeter de dikste. In het tuingedeelte van Rijkenhoekstraat 31 staan recentere bruine hazelaars.


ID: 133170 | Landschappelijk element

Opgaande populier

Rijkenhoekstraat, Tommenmolenstraat (Grimbergen)
De solitaire populier bevindt zich op de rechter oever van de Maalbeek, langs een wandelpad die de beekoever volgt, van de Rijkenhoekstraat tot de Tommenmolenstraat. De beekbegeleidende beplanting bestaat voor het over grote deel uit wilgenknotbomen. De opvallend grote solitaire populier is beeldbepalend en heeft een andere typologie. Het betreft mogelijk een markeringsboom.


ID: 133065 | Landschappelijk element

Houtkanten van zwarte els

Sint-Hubertusstraat, Tommenmolenstraat (Grimbergen)
De houtkanten van zwarte els werden rondom de visvijvers aangeplant. Het hakhout is een natuurlijke versteviging voor de vijveroevers. De houtkanten werden cyclisch gekapt in functie van houtopbrengst. In de zuidwesthoek van de oostelijke vijver ligt er een groep hakhout van zwarte els in de visvijver. Hier is de functie niet de oeverversteviging. Het is een merkwaardig voorkomen van hakhout in het water, dat een bijzondere esthetische waarde heeft.


ID: 133171 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van schietwilg

Sint-Hubertusstraat, Tommenmolenstraat (Grimbergen)
De schietwilgstoof bevindt zich op de westelijke oever van de visvijver, recht over het eilandje. De vijver is voornamelijk door hakhout van zwarte els omgeven. De het overjarig hakhout bevindt zich in een rij knotbomen van schietwilg, parallel met een onverhard pad.


ID: 133172 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van gewone es

Sint-Hubertusstraat, Tommenmolenstraat (Grimbergen)
De hakhoutstoof van gewone es bevindt zich in het zuidelijkoostelijk deel van een hooiland. Ten zuiden van de hakhoutstoof ligt klein hakhoutbosje van es, els en wilg. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133173 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van zwarte els

Sint-Hubertusstraat, Tommenmolenstraat (Grimbergen)
De hakhoutstoof van zwarte els bevindt zich in het zuidelijk deel van een klein hakhoutbosje van es, els en wilg. Ten zuiden van de stoof ligt een hooiland. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133039 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde

Spaanse Lindebaan 151 (Grimbergen)
Zichtbaar van op de openbare weg, staat in een private tuin langs de Spaanse lindebaan, een mooi ontwikkelde Zilverlinde. Hij is enorm en hierdoor beeldbepalend. Op het moment van de inventarisatie had de boom een stamomtrek van bijna 4 meter en een totale hoogte van 30 meter.