Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2578 resultaten


ID: 14781 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis met tuin

Kerkstraat 37 (Sint-Gillis-Waas)
Alleenstaand herenhuis met omheinde voortuin waarin monumentale rode beuk en twee esdoorns. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een schilddak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, doch in de loop van de 19de eeuw aangepast. Achtertuin met vijver


ID: 14789 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis met tuin

Kerkstraat 48 (Sint-Gillis-Waas)
Herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met bepleisterde en geschilderde lijstgevel op hoge arduinen sokkel. Privaat park met grote 8-vormige vijver, afgesloten door ijzeren hek en arduinen pijlers in Lodewijk XVI-stijl. Rechts van het hek bevindt zich het vroeger koetshuis onder schilddak.


ID: 14805 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Egidiusparochie met tuin

Lage Kerkwegel 2 (Sint-Gillis-Waas)
Pastorie met voortuin, van de straat afgesloten door ijzeren hek op bakstenen muurtje en achterliggende beboomde tuin. Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Decoratieve aanwending van zandsteen voor venster- en deurafwerking en hoekblokken.


ID: 14807 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Loeverstraat 18 (Sint-Gillis-Waas)
Hoeve met losse bestanddelen bestaande uit woonhuis en schuur. Ruim voorerf als groentetuin in gebruik. Woonhuis met geschilderde voorgevel van vijf + één travee en één bouwlaag onder zadeldak, in de tweede helft van de 19de eeuw te dateren. Achtergevel wijst op oude kern uit de 17de tot de 18de eeuw.


ID: 14899 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde pastorie met neogotische kapel en tuin

Pastorijstraat 7 (Sint-Gillis-Waas)
De bakstenen pastorie met tuin uit de 19de eeuw is gelegen op een omwalde site die vermoedelijk teruggaat tot de 16de eeuw. De grachten rondom de pastorie zijn nog intact en worden gemarkeerd door bomenrijen. Het pand bestaat uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Langs beide zijden werden aanbouwsels opgetrokken van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak. Net buiten de wal werd in 1884 een neogotische kapel van één travee breed en drie traveeën diep opgetrokken.


ID: 3341 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Berlaarbaan 311 (Sint-Katelijne-Waver)
Typische, achterin gelegen hoeve van 1918 met moestuin en aangebouwde serre met schuine dakhelling.


ID: 86231 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster- en scholencomplex zusters ursulinen

Bosstraat 9 (Sint-Katelijne-Waver)
De school en het klooster van de zusters ursulinen te Onze-Lieve-Vrouw-Waver werd opgericht in 1841 onder impuls van pastoor J.B. Verheyden met hulp van zusters uit het klooster van Tildonk. Het park dat onmiddellijk aansluit op de gebouwen is een zeldzame getuige van de park- en groenaanleg binnen het typisch 19de-eeuwse opvoedingsconcept van het meisjespensionaat.


ID: 3157 | Bouwkundig element

Goorboshoeve

Goorboslei 8, 8A-D (Sint-Katelijne-Waver)
Omgrachte hoeve naar ontwerp van 1981 van G. Driesen in 1986-1989 gerestaureerd en omgevormd tot wooncomplex.


ID: 3267 | Bouwkundig element

Midzeelhoeve I

Midzelen 27 (Sint-Katelijne-Waver)
Gerestaureerd, verankerd, bakstenen woonstalhuis van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met jaarankers 1701 in oostelijk aandak.


ID: 59030 | Bouwkundig element

Hoeve 't Appelken

Appelstraat 3 (Sint-Laureins)
Het boerenerf is een mooi voorbeeld van een traditionele open dorpshoeve met eenvoudige boerenwoning uit 1887, losstaande opvallende bedrijfsgebouwen met onder meer 18de-eeuwse schuur en een hoogstamboomgaard. Een bochtig gekasseid pad voert vanaf het inrijhek naar de hoevegebouwen. Een oude drinkpoel voor het vee, reeds opgetekend op het primitief kadasterplan van 1834, is omringd door knotwilgen.