Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2945 resultaten


ID: 27738 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Nederenamestraat 24 (Oudenaarde)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, naar verluidt gebouwd in 1927 naar ontwerp van en door aannemer E. Wittebroodt. Symmetrisch opgevatte voorgevel met art-deco-inslag. Rechts aanpalend ijzeren hek aan gemetste pijlers naar de achterliggende tuin.


ID: 27467 | Bouwkundig element

Herenhuis

Nestor De Tièrestraat 128 (Oudenaarde)
Eertijds majestueus woningcomplex minstens uit de tweede helft van de 17de eeuw, tijdens beide Wereldoorlogen beschadigd en grotendeels heropgebouwd circa 1920 en circa 1940. Volledig ommuurde tuin met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met bolornamenten. Achterin een arduinen en bakstenen zitbank met inscriptie van jaartal 1680 en wapensteen. Koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, onder zadeldak. Lange serre met centrale ingang en ijskelder.


ID: 27478 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Omloop 49 (Oudenaarde)
Achter ijzeren hek aan bakstenen pijler in grote begraasd erf gelegen voormalige hoeve met losse bestanddelen van de jaren 1850. Baksteenbouw met verankerde gewitte gevels onder pannen zadeldaken.


ID: 27294 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Liedts

Parkstraat 2-4 (Oudenaarde)
Het eclectische kasteel Liedts, dat dateert van 1883, is een verbouwing van het vroegere classicistische landhuis van 1865, opgericht als zomerverblijf door de familie Liedts op gronden van de vroegere stadsvesten. Architect Edmond Van de Vyvere tekende vermoedelijk de plannen in 1883. Het omringende park werd grotendeels aangelegd in 1865-1869 in landschappelijke stijl. Het ravelijn BC, oorspronkelijk een buitenwerk in de vestinggracht, is behouden in de noordwestelijke hoek van het Liedtspark.


ID: 27775 | Bouwkundig element

Hoeve

Rekkemstraat 3 (Oudenaarde)
Deels vervallen hoeve van het semigesloten type waarschijnlijk uit eind 19de eeuw. Gewitte bakstenen hoevegebouwen voornamelijk onder pannen zadeldaken, de voornaamste aansluitend rondom rechthoekig erf.


ID: 27664 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Sint-Amelbergastraat 1 (Oudenaarde)
Pastorie, staand op een oud vroeger boerenerf waarvan het huis midden 19de eeuw werd vergroot. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak uit midden 19de eeuw, ingeplant opzij van ruime tuin, bij testament in 1897 geschonken aan de kerkfabriek om te dienen als pastorie. Aan de straat tuin afgesloten door bakstenen muur van 1909 en muur met hekwerk; een breed en smal ijzeren toegangshek, beide tussen bakstenen hekpijlers met hardstenen dekplaat.


ID: 27321 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 6 (Oudenaarde)
Neo-Vlaamserenaissance-getint burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardeda met houten dakkapel, van 1908, naar ontwerp van architect J. Colpaert.


ID: 27670 | Bouwkundig element

Hoeve

Varent 8 (Oudenaarde)
Achterin gelegen boerenerf met ijzeren toegangshek aan gewitte vierkante hekpijlers. Lange boerenwoning van acht traveeën onder zadeldak met verspringende nokhoogte, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw. Pomp tegen de centrale haardtravee met watervergaarbak. Rechts, haaks op het voorerf gebouwde bedrijfsvleugel onder recent golfplaten dak.


ID: 27671 | Bouwkundig element

Hoeve

Vogelzang 2 (Oudenaarde)
In L-vorm opgerichte hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw, met ijzeren toegangshek aan dito pijlers. Boerenwoning van vroeger vijf traveeën, in kern mogelijk ouder. Haakse hogere dwarsschuur onder pannen zadeldak met toegevoegde dakoverstek. Links rondboognis in grijze bakstenen omlijsting voor heiligenbeeld.


ID: 27784 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg De gaaipers

Volkegemberg 70 (Oudenaarde)
Haaks ingeplant dorpshuis met omhaagde voortuin en toegangshek tussen gewitte gemetste vierkante hekpijlers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, voorheen boerenhuis van anderhalve bouwlaag verhoogd tot twee bouwlagen en aangepast in begin 20ste eeuw. Rechts aansluitende L-vormige lagere vroegere bedrijfsvleugel en bewaarde bakoven onder lessenaarsdak tegen de zijgevel van de haakse vleugel.