Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 44788 | Bouwkundig element

Zuivelfabriek

Voorstraat 54 (Kaprijke)
De achter het herenhuis gelegen voormalige melkerij werd in 1946 naar ontwerp van architect C. De Vlaeminck verbouwd tot de zuivelfabriek “Sint-Antonius”. Later omgebouwd tot garage.


ID: 44790 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Voorstraat 86 (Kaprijke)
Aan de straat gelegen dorpshuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, volgens het kadasterarchief vermoedelijk twee huisjes van 1866, in 1878 omgebouwd tot woning met schrijnwerkerij door A. Schollaert.


ID: 44679 | Bouwkundig element

Westermolen

Windgatstraat (Kaprijke)
Houten windmolen, opgetrokken in 1785, met hergebruik van onderdelen van een oudere molen. Op deze plaats wordt reeds in 1372 melding gemaakt van een houten staakmolen.


ID: 308950 | Landschappelijk element

Zwart Ven

Kasterlee (Antwerpen)
Het Zwart Ven, centraal gelegen in de Grote Heide, vormt een overblijfsel van de turfwinning in deze streek. Het ven wordt omgeven door uitgestrekte naaldbossen, aangeplant vanaf de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 135053 | Landschappelijk geheel

Heuvelrug tussen Lichtaart en Kasterlee

Kasterlee, Lichtaart (Kasterlee)
Het gebied ligt op de Kempische heuvelrug, die van tertiaire oorsprong is. Het zuidfront van de rug is op veel plaatsen afgegraven, om zand of ijzerzandsteen te winnen. Op de rug komen uitgestrekte stuifzandformaties voor, met ook enkele Laatglaciale paraboolduinen zoals de Hoge Mouw. Het landschap wordt gedomineerd door in de 19de en 20ste eeuw aangelegde dennenbossen. In het westen van dit gebied zijn de dennenbossen aangelegd op plaggenbodems, die daarvoor tot het traditionele akkerland van Lichtaart behoorden. De vele eikenrijen getuigen daar nog van. Bijzonderheden zijn de holle wegen, de karrensporen, het grillige eikenhakhout op de duintoppen van de Kabouterberg en de Zwarteberg, de grove dennen met ‘steltwortels’, de Duivelskuilen, de restanten van grafvelden uit de Metaaltijden, de Britse militaire begraafplaats en de het laatmiddeleeuwse gebruik als konijnenwarande.


ID: 135037 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Kleine Kaliebeek

Lichtaart, Tielen (Kasterlee), Turnhout (Turnhout)
De valleien van de Kleine Kaliebeek en de Roeikensloop vormen, samen met de hoger gelegen ontginningen, een bijzonder goed bewaard relict van het oude Kempische cultuurlandschap. Op de hogere gronden verwijzen talrijke kleine landschapselementen en plaggenbodems vandaag naar dit vroegere landbouwgebruik. In de 19de eeuw werd in de vallei van de Kleine Kaliebeek en de Roeikensloop veel turf en moerasijzererts gewonnen. De plassen die daar het resultaat van waren, zijn nu vaak omgevormd tot vijvers. Het landschapsbeeld en de esthetische waarde van de vallei wordt bepaald door de kleinschaligheid en diversiteit (ruigten, broekbos en extensieve weilandjes, doorweven met houtwallen, bomenrijen, waterlopen en een deels onverhard wegennet). De vallei van de Kleine Kaliebeek staat in scherp contrast met het omgevende intensieve landbouwgebied.


ID: 47276 | Bouwkundig element

Keeses Molen

Geelsebaan (Kasterlee)
De Keeses Molen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet uit de 17de eeuw, in 1954 opgericht op de huidige locatie door de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon.


ID: 47288 | Bouwkundig element

Watermolen van Houtem

Houtum 61-63 (Kasterlee)
Watermolen gelegen op de Kleine Nete; oudste vermelding van een molen teruggaand tot 1248 als banmolen die in het bezit kwam van de abdij van Tongerlo.


ID: 47319 | Bouwkundig element

Beermolen

Retiesebaan 159 (Kasterlee)
De Beermolen of Oostmolen is een stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit 1873.


ID: 47321 | Bouwkundig element

Romp Zwarte Molen

Turnhoutsebaan (Kasterlee)
De Zwarte Molen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler) uit 1843.