Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 59636 | Bouwkundig element

Groeningeabdij

Groeningestraat 42 (Kortrijk)
De abdij van Groeninge was achtereenvolgens op drie verschillende plaatsen gevestigd. Groeninge I ontstond vermoedelijk voor 1236 op een grond in Marke, later bekend als het Goed te Rodenborch, daartoe geschonken door Johanna en Agnes van Rodenborch.


ID: 59639 | Bouwkundig element

Klooster van de Karmelietessen

Grote Kring 2 (Kortrijk)
Volgens bouwplan "heropbouwen van een huis van de Zusters Karmelietessen" in 1909. Bakstenen lijstgevel verlevendigd door het gebruik van witte sierbaksteen voor muurbanden en ontlastingsbogen. Licht vooruitspringende deurtravee oplopend in getrapt dakvenster. Vensters met behouden houtwerk, gevat in doorgetrokken rondboognis.


ID: 59638 | Bouwkundig element

Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Grote Kring 4 (Kortrijk)
Dieper in gelegen 17de-eeuws kloostercomplex, met bakstenen vleugels gegroepeerd rondom een binnenplaats omgeven door gesloten pandgangen. Ten westen van het klooster de zogenaamde "wasplaats" van het klooster. De kapel is opgevat als een niet-georiënteerd bedehuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken tussen 1715 en 1719 en met vernieuwd parement van 1894, naar ontwerp van de Kortrijkse architect J. Carette. Aan de Lange Brugstraat, lange, deels verankerde, bakstenen muur op gepikte natuurstenen plint, waarvan het oudste deel dateert van circa 1664.


ID: 59640 | Bouwkundig element

Kloosterpand

Grote Kring 4-6 (Kortrijk)
Enkelhuis van 1920, als uitbreiding van het klooster. Bakstenen lijstgevel geritmeerd door vlakke pilasters.


ID: 60701 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eutropius

Heuleplaats (Kortrijk)
Georiënteerd bedehuis gelegen ten noordoosten van het plein. Tot 1955 omgeven door kerkhof en tot 1961 aan de westzijde van het plein afgesloten door verschillende woningen. Driebeukige basilicale kerk met schip van zes traveeën, koor van twee rechte traveeën en een driezijdige sluiting, vlak afgesloten zijkoren. Voorgeplaatste westtoren opgetrokken uit Balegemse zandsteen, schip, zijbeuken en koor met sacristie opgetrokken uit baksteen.


ID: 59689 | Bouwkundig element

Van Ackers Hof

Hoog Mosscher 61-62, 64-77 (Kortrijk)
Op de hoek van Hoog Mosscher en de Meiweg ligt het "Van Ackers Hof". Genoemd naar grondeigenaar Constantin Van Ackere-Degeest (°1863-†1914), zie casement op poort met voorheen opschrift "Fondie Ct Vanackere-Degheest". Kapel en zestien huisjes rond een binnenhof gebouwd in 1913 naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker (Antwerpen-Kortrijk) in opdracht van het Bureel van Weldadigheid, het huidige O.C.M.W. De zestien huisjes werden gebouwd om onderdak te verschaffen aan weduwen en alleenstaande vrouwen boven de 55 jaar.


ID: 59693 | Bouwkundig element

Vrijmetselaarsloge

Houtmarkt 18 (Kortrijk)
Vrijmetselaarsloge, van 1907. Bomschade in de Eerste Wereldoorlog, waarna verbouwing in 1920 naar ontwerp van Brussels architect.


ID: 59787 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Maarten

Jozef Vandaleplein (Kortrijk)
Georiënteerd gotisch bedehuis, opgetrokken tussen 1390 en 1466, ter vervanging van de eerste gotisch kerk, die verwoest werd in 1382. Wanneer de Sint-Maartenskerk gesticht werd is onduidelijk. De oudste vermelding dateert van 1027, maar het ontstaan dient veel vroeger gesitueerd te worden. Tot 1027 bezat de bisschop van Doornik-Noyon het patronaat over de kerk.


ID: 59796 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw ter Bedekapel

Kapel ter Bede (Kortrijk)
Deze wegkapel werd opgericht in 1609, zie gevelsteen boven portaal, door de kanunniken van Onze-Lieve-Vrouw. In 1769 werd het torentje aan de kapel toegevoegd en in 1772 werd de sacristie bijgebouwd, terwijl het grote spitsboograam in de westgevel werd dichtgemetseld. In 1774 werd de kapel geplunderd door Franse troepen waarna de kapel heringericht werd. In 1819 en 1908 werden herstellingswerken uitgevoerd. In 1995-1996 werd de kapel gerestaureerd. Verankerde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond en met driezijdige koorsluiting. Geblokte plint van natuursteen. Leien zadeldak met klokkentorentje. Tuitgevel met vlechtingen.


ID: 60911 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Marke

Kasteeldreef 10-12 (Kortrijk)
Gelegen te midden van park in landschappelijke stijl en bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit. Kasteel beschermd als monument en omgeving als landschap. Het domein wordt ten oosten begrensd door de Markebeek. Landhuis opgetrokken tussen 1802 en 1807 als zomerverblijf van lijnwaadhandelaar François van Ruymbeke en zijn echtgenote Marie-Thérèse Delebecq, de weduwe van Jean Bethune. Tot op heden nog steeds bewoond door de familie (de) Bethune. Het buitenverblijf werd ontworpen door de Gentse architect Jean-Baptiste Pisson en uitgevoerd door Benjamin Dewarlez (Rijsel), die eveneens het park met belangrijke parkbomen, waterpartijen, kronkelpaden en opmerkelijke ommuurde ovale moestuin, ontwierp.