10238 resultaten
ID: 48874 | Bouwkundig element
Bookmolenstraat 162 (Dendermonde)
Voormalige stenen korenwindmolen van het type bovenkruier uit het begin van de 19de eeuw, met een kasseiweg die ook toegang verleent tot een maalderij uit circa 1871 en een 19de-eeuwse hoeve met stallen en schuren.
ID: 48511 | Bouwkundig element
Denstraat 83 (Dendermonde)
Dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen en voorliggende moestuin met notelaars, bereikbaar via smalle oprit aan de straat afgesloten door ijzeren hek tussen betonnen pijlers.
ID: 208912 | Bouwkundig element
Dokter Haekstraat 9 (Dendermonde)
Voormalig klooster en bejaardentehuis "Sint-Antonius" van de zusters Kindsheid Jesu. Groot neogotisch complex gelegen in het dorpscentrum schuin tegenover de parochiekerk. Gesticht door de congregatie van zusters van Kindsheid Jesu, gevestigd in Sint-Jacobsklooster te Gent, op 5 oktober 1863.
ID: 48675 | Bouwkundig element
Eegene 110 (Dendermonde)
Boerenwoning met achtergelegen landgebouwen. Erftoegang met ijzeren toegangshek tussen dito pijlers rechts van de woning. Dubbelhuis van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën.
ID: 48676 | Bouwkundig element
Eegene 134-136, 134A-C (Dendermonde)
Herenhuis gelegen aan de Schelde, vermoedelijk in het derde kwart van de 18de eeuw gebouwd als buitenverblijf van kardinaal de Franckenberg, later olieslagerij Veldeman en maalderij en olieslagerij Duerinck. In 1886 wordt het huis uitgebreid, de oude bijgebouwen gesloopt en vervangen door de nog bestaande bedrijfsgebouwen en dienstgebouwen gegroepeerd in gesloten opstelling rondom de binnenplaats. Erf met voortuin aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met centraal inrijhek aan ronde hekpijlers en bakstenen muur.
ID: 48135 | Bouwkundig element
Emiel Van Winckellaan 7 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar ontwerp van 1922 van architect Ernest Van der Cruyssen op de plaats van oudere bebouwing. Vermoedelijke verbouwing volgens plan van 1954 naar ontwerp van architect Johan Van der Cruyssenvan een achtergelegen serre en stal tot archiefruimte en bureau. Rijhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag op souterrain, onder vernieuwd leien zadeldak; voorgevel met neotraditionele inslag.
ID: 48161 | Bouwkundig element
Gentsesteenweg 113, 117-119 (Dendermonde)
Eerste schietbaan of schijf opgericht in 1865, uitgebreid in 1869. Gebouw in eclectische stijl, opgetrokken in 1909-1910 naar de plannen van stadsarchitect Alexis Sterck. In grote tuin gelegen gebouw, afgesloten van de straat door een haag, centraal opengewerkt door een ijzeren hek tussen hoge bakstenen pijlers. Complex met losse bestanddelen geschikt rond rechthoekige binnenkoer. Achtergelegen schuur en stal met koeienkop aan rechthoekige binnenkoer en Mariagrot in tuin nabij de straat, van circa 1930.
ID: 48162 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gentsesteenweg 120 (Dendermonde)
Eclectisch landhuis, in 1925 als buitenverblijf gebouwd. De woning werd samen met een conciërgewoning opgetrokken naar de plannen van architect Carlos Malfait. Volledig omgracht domein, afgescheiden van de straat door een haag, toegankelijk via een ijzeren hek. Verdiepte tuin met geometrische vijver, een veelheid aan exotische bomen en een prieeltje. Villa van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien en zinken mansardedak. Aan de straat palende voormalige conciërgewoning met inbegrip van paardenstal en remise.
ID: 48535 | Bouwkundig element
Grootzand 12 (Dendermonde)
Achterin gelegen bedrijfsgebouw met bijgebouw, toegankelijk via gedeeltelijk gekasseide oprit. Bakstenen gebouw met L-vormige plattegrond onder uitgelengd pannen zadeldak. Op gekasseid voorerf, hoge ronde bakstenen schoorsteen volledig overgroeid door klimop, bij de oprichting van de brouwerij circa 1897 gebouwd. Ten zuiden, voormalige paardenstal.
ID: 48531 | Bouwkundig element
Grootzand 9 (Dendermonde)
Boerenwoning met aanpalende stallen, gebouwd in 1910. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; lijstgevel met parement van baksteen, doorspekt met banden van zwarte gesinterde baksteen, op blauwe hardstenen plint. Haaks aangebouwde lagere bakstenen stallen onder zadeldaken.