Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4543 resultaten


ID: 201081 | Bouwkundig element

Potijze Chateau Lawn and Grounds Cemeteries

Zonnebeekseweg (Ieper)
Twee Britse militaire begraafplaatsen met doden uit de Eerste Wereldoorlog, die nu als één begraafplaats ingericht zijn, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. Potijze Chateau Lawn is lagergelegen dan Potijze Chateau Grounds Cemetery. De 'Cross of Sacrifice' staat op de scheiding van de twee begraafplaatsen, de 'Stone of Remembrance' op Potijze Chateau Grounds Cemetery. Het geheel is ommuurd en toegankelijk via een smeedijzeren hek.


ID: 201083 | Bouwkundig element

Aeroplane Cemetery

Zonnebeekseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van R. Blomfield en W.H. Cowlishaw. Het betreft een langwerpige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance', een schuilhuisje en rijen witte graven. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 213335 | Bouwkundig element

Ypres Town Cemetery Extension

Zonnebeekseweg (Ieper)
Brits militair ereperk met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van Reginald Blomfield en W.C. Von Berg. De toegang bestaat uit een tegelpad en een smeedijzeren hek, gevat tussen twee witte pijlers. De begraafplaats wordt deels omhaagd, deels ommuurd. Er is een Cross of Sacrifice en Stone of Remembrance.


ID: 51216 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel Broeckens Kapelletje met knotlinde

Krekelstraat, Lampettenstraat (Ingelmunster)
Door linde beschaduwde wegkapel uit het vierde kwart van de 19de eeuw, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 51252 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Schoolstraat (Ingelmunster)
Gemeentelijke begraafplaats aangelegd vanaf 1859, opeenvolgende uitbreidingen in 1885, 1934 en 1978. Toegang ten westen via smalle laan met knotacacia's naar de Schoolstraat (links van nummer 10) en ten noorden aan de Hinnebilkstraat.


ID: 305887 | Landschappelijk element

Drie opgaande platanen als herdenkingsbomen in kasteelpark

Stationsstraat (Ingelmunster)
Langs de toegangslaan in het kasteeldomein van Ingelmunster staat een bomengroep van drie opgaande platanen (Plantanus hispanica). Deze bomen werden in 1909 aangeplant, als herdenking aan Koning Leopold II die dat jaar gestorven is. Verder in het park staan nog tal van monumentale bomen, waaronder vermoedelijk ook een vrijheidsboom.


ID: 51786 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vandewallens kapel met gekandelaarde linde

Baronstraat 88 (Izegem)
Dieperin gelegen hoeve zonder noemenswaardigheden. Aan erfoprit zogenaamd "Vandewallens kapel" gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, van 1940, zie kruis.


ID: 51411 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ter Wallen

Kortrijksestraat 57-59 (Izegem)
Domein met landhuis van 1908, toegankelijk via lange westelijke oprit met begeleidende taxussen en boomgaard, gemarkeerd door conciërgewoning en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met lantaarns. Gelegen te midden van park met ten zuidoosten vijver.


ID: 305872 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Melkmarkt (Izegem)
Centraal op de Melkmarkt staat een opgaande bruine beuk. Deze boom is als vredesboom aangeplant in 1920, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De beuk is verhoogd ingeplant en afgezet door een bakstenen muurtje.


ID: 51771 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Rumbeeksestraat 1 (Izegem)
Georiënteerd bedehuis te midden van omringend plantsoen aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje; leilinden aan de straatzijde. Driebeukige hallenkerk met vierkante westtoren, schip van vijf traveeën met rechte sluiting van de zijbeuken; hoofdkoor van één rechte travee met driezijdige sluiting. Ommegang van zeven statiën; betonnen kapelletjes met vergulde bas-reliëfs in epoxyhars met taferelen uit het leven van Johannes-de-Doper, van 1991 en uitgevoerd door P. Opsomer.