Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20955 resultaten


ID: 81157 | Bouwkundig element

Hoeve

Langestraat 1 (Zwevegem)
Hoeve opklimmend tot in de 19de eeuw en opgetekend sinds 1770-1778. Bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken met vierkante opstelling rond deels verhard erf. Woonhuis met zadeldak doorbroken door klokkentorentje en licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk en diefijzers. Stalvleugel met bewaarde troggewelven en slieten en met aangrenzend poortgebouw, lage stal en schuur met uilengaten. Deels bewaard bakhuisje met aangrenzend nutsgebouw buiten het erf.


ID: 80958 | Bouwkundig element

Hoeve

Lettenhofstraat 2 (Zwevegem)
Vrij gaaf bewaarde hoeve, site al weergegeven sinds einde 18de eeuw, al aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Ook weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) als hoeve bestaande uit twee volumes op L-vormige plattegrond en twee kleinere volumes. Volgens de kadastrale gegevens worden de stalvleugel en schuur verbouwd/afgebroken circa 1882. Nu hoeve met U-vormige opstelling bestaande uit boerenwoning (noorden), stalvleugel (oosten), schuur (zuiden) en bakhuisje (zuidwesten). Lage, losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom deels gekiezeld en deels begraasd erf. Gaaf bewaard vermoedelijk 18de-eeuwse boerenwoning. Stalvleugel gedateerd 1879 in linkerzijpuntgevel. Dwarsschuur, vermoedelijk tevens daterend van 1879, waarschijnlijk later uitgebreid Noordelijke erfoprit gemarkeerd door vermoedelijk verlaagde bakstenen pijlers met ijzeren hek. Ten westen boomgaard.


ID: 80959 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Lettenhofstraat 4 (Zwevegem)
Woning mogelijk in kern teruggaand tot de 18de eeuw, Gewitte verankerde baksteenbouw onder vernieuwd pannen zadeldak. Dwars op de straat ingeplant nutsgebouw vermoedelijk stalvleugel.


ID: 80960 | Bouwkundig element

Goed te Lettenhove

Lettenhofstraat 5 (Zwevegem)
Belangrijke hoeve, foncier van de gelijknamige heerlijkheid. De oudste vermelding in geschreven bronnen gaat terug tot 1442. In 1740 brandt de hoeve volledig af. In 1756 is de hoeve weer volledig heropgebouwd. Afgebeeld op de Ferrariskaart en in de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Vandaag grosso modo behouden historische opstelling met deels behouden omwalling. Het huidig uitzicht van de hoeve werd voornamelijk bepaald door aanpassingen uit de 19de eeuw. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom verhard erf met gekasseide stoep. Het huidig uitzicht van de hoeve werd voornamelijk bepaald door aanpassingen uit de 19de eeuw. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom verhard erf. Ten noorden boerenwoning met gecementeerd parement. Ten zuidwesten poortgebouw met korfbogige doorgang, met aansluitende dwarsschuur. Ten zuiden en oosten stalvleugels. Zuidelijke stalvleugel, vermoedelijk in kern 18de-eeuws maar later verhoogd.


ID: 81319 | Bouwkundig element

Hoeve Marquette

Marquettestraat 1 (Zwevegem)
Hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen, rond ruim verhard erf met voor de stalvleugel verdiepte, deels omhaagde mestvaalt. Boerenwoning gelegen op mote, met kern minstens uit de 18de eeuw met dubbele dwarsschuur, stalvleugel en bakhuisje.


ID: 81158 | Bouwkundig element

Hoeve Moenhage

Moenhage 10 (Zwevegem)
Site aangegeven sinds 1760.Hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken. Semigesloten opstelling rond geasfalteerd erf met erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers. Oostelijke erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers. Ten noorden het woonhuis met vernieuwd parement, stalvleugel ten oosten met muurkapel aan de straatzijde. Schuur ten westen, "1862" gedateerd met verheven baksteenmetselwerk in noordelijke zijpuntgevel. Nutsgebouw ten zuiden.


ID: 81163 | Bouwkundig element

Het goed te Moen

Moenplaats 9 (Zwevegem)
Belangrijkste hoeve op het grondgebied van de gemeente, centrum van de heerlijkheid en het graafschap van Moen met leenhof. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een pachtcontract van 1443. p de kaart van Sanderus (1641) en op de kaart van het landboek van Moen (1760) afgebeeld met losstaande bestanddelen. Hoeve vernield door brand op 4 april 1893. De kadastrale legger van 1893 beschrijft de hoeve als "maison en ruines". Nu volledig omwalde hoeve met vrij homogeen gebouwenbestand daterend uit de late 19de eeuw,. Erftoegang via 17de-eeuwse bakstenen tweebogige brug met gekasseid oppervlak en met deels 17de-eeuws poortgebouw met wapenschild. Twee lindebomen flankeren de brug. Woonhuis met pannen zadeldak doorbroken door klokkentorentje, stalvleugel en imposante dubbele dwarsschuur en vrijstaand in kern 18de-eeuws wagenhuis. Imposante tabaksast en bergplaats.


ID: 81322 | Bouwkundig element

Historische hoeve Roden Duifhuize

Moenstraat 10 (Zwevegem)
Historische hoeve gelegen op een heuvelrug op circa 15 meter hoogte. Boerenwoning, ingangspoort en duiventoren beschermd als monument en onmiddellijke omgeving als dorpsgezicht. Nu omwalde hoeve van het gesloten type met bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, rondom een deels met kasseien verhard erf. Lange noordelijke erfoprit op het einde gemarkeerd door een veldkapel.


ID: 81323 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Moenstraat 39-41 (Zwevegem)
Samenstel van twee boerenarbeiderswoningen onder pannen zadeldak met verankerde en geschilderde lijstgevel.


ID: 81087 | Bouwkundig element

Hoeve

Molenstraat 8 (Zwevegem)
Hoeve, naar verluidt opgetrokken circa 1904-1906 op plaats van oudere hoeve (afgebroken in 1898) bestaande uit bestanddelen van rode baksteen met vooruitspringende plint onder arduinen boordsteen, pannen zadeldaken met wolfseind. Gebouwen, beïnvloed door de cottagestijl, met semigesloten opstelling gegroepeerd rond een gekasseid erf met een ijzeren hek aan de erftoegang. Ten noorden het woonhuis van zeven traveeën en stalvleugels ten oosten en zuiden, en een eenvoudige schuur van 1930.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.