Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2578 resultaten


ID: 38774 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Aldegondeparochie met tuin

Dorpsstraat 39 (Sint-Martens-Latem)
Bakstenen gebouw uit 1785 van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in ommuurde boomrijke tuin. Het linker aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder haaks zadeldak werd toegevoegd in 1894 naar ontwerp van architect C. Campens samen met de afsluitmuur en monumentale poort.


ID: 38729 | Bouwkundig element

Villa Avondrust

Koperstraat 39 (Sint-Martens-Latem)
Eén van de vroege buitenverblijven in Sint-Martens-Latem, gebouwd door een Gents industrieel circa 1917, met uitbreidingen circa 1926 en 1931. Villa in Engelse cottagestijl met twee bouwlagen onder verspringende afgewolfde pannendaken, gelegen in een mooi aangelegde tuin naar Frans model met bloemenparterres, haagjes en waterpartijen. Opvallend toegangshek in imitatieboomstammen met natuurstenen hekpijlers en bekronend schilddakje met bolornament en een kat erop.


ID: 38790 | Bouwkundig element

Villa Molenberg met tuin

Muldersdreef 12 (Sint-Martens-Latem)
De villa Molenberg is een ruim landhuis gebouwd op de plaats van het zogenaamde Palenhuis van de schrijver Cyriel Buysse naast de molen. De huidige villa werd gebouwd in 1939 in opdracht van de zoon van Cyriel Buysse naar ontwerp van F. Coppieters. Het betreft een beschilderde bakstenen constructie met twee bouwlagen onder verspringende strodaken. Omgevende tuin.


ID: 38796 | Bouwkundig element

Villa ontworpen door Oscar Vande Voorde

Philippe de Denterghemlaan 2 (Sint-Martens-Latem)
Villaatje in art-nouveaustijl gebouwd door architect Oscar Vande Voorde als modelwoning op de Brusselse Wereldtentoonstelling van 1910 en nadien hier heropgebouwd als buitenverblijf. Op een bordes van tien treden gelegen rechthoekig gebouw met één bouwlaag onder overstekend schilddak. Tuinaanleg met terrassen en links en rechts van het huis paviljoentjes en houten tuinafsluiting met geometrisch patroon.


ID: 38806 | Bouwkundig element

Villa Zodenhof en museum

Pontstraat 94 (Sint-Martens-Latem)
Villa met aangelegde tuin, gebouwd in 1938 naar ontwerp van Fritz Coppieters in opdracht van het echtpaar J. Dhondt-Dhaenens, stichters van het erachter gelegen museum dat hun naam draagt.


ID: 38762 | Bouwkundig element

Villa Berkenhof

Zevecotestraat 18 (Sint-Martens-Latem)
Villa in nieuwe zakelijkheid gelegen te midden van een grote aangelegde tuin met vijver, met in dezelfde stijl ontworpen toegangshek met betonnen zuilen en afdakje boven het voetgangershek, gebouwd in 1935 naar ontwerp van architect Raymond Rooryck op de plaats van een villa van 1928 met behouden tuinaanleg.


ID: 15277 | Bouwkundig element

Domein Groenhof

Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Neoclassicistisch herenhuis, gelegen in het domein Groenhof, gebouwd omstreeks 1851-1852 in opdracht van Franciscus Josephus Van Damme, toenmalig burgemeester van Belsele. Het herenhuis bestaat uit het woonhuis en twee onafhankelijke symmetrische dienstgebouwen, haaks op de straat. De voortuin is van de straat afgesloten door twee muurdelen (respectievelijk zes en zeven traveeën) waartussen een sierlijk gietijzeren hek van zeven traveeën. Links en rechts achter het landhuis staan twee eind 19de-eeuwse achtzijdige paviljoentjes,. Ten oosten naast het huis bevindt zich nog een plantenserre van het lessenaarstype met beglaasd dak.


ID: 134313 | Landschappelijk element

Domein Groenhof

Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Domein in landschappelijke stijl waarin nog relicten van een dendrologische collectie uit de tweede helft van de 19de eeuw bewaard zijn. De Japanse tuin met typische elementen zoals ondermeer een theehuis, stapstenen en rotsen dateert uit 1929.


ID: 15268 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Andreas- en -Gislenusparochie met tuin

Belseledorp 90 (Sint-Niklaas)
De pastorie van de Sint-Andreas- en -Gislenusparochie werd in 1851 gebouwd ten zuidoosten van de parochiekerk en is ontworpen door architect J. De Somme-Servais. Gelegen op het einde van een dreefje en voorafgegaan door een ommuurde, gekasseide koer. Achterin gelegen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. Links en rechts een aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder een plat dak. Pastorietuin aangelegd in landschappelijke stijl met een siervijver en brevierpad.


ID: 14948 | Bouwkundig element

Hoeve

Brandstraat 29 (Sint-Niklaas)
Boerderij bestaande uit woonhuis en dwarsschuur; centrale mestput. Voortuin gebruikt als moestuin en van de straat afgesloten door een meidoornhaag.