2476 resultaten
ID: 47538 | Bouwkundig element
De Veertien Kapellekens (Vorselaar)
Ensemble bestaande uit een grotere Onze-Lieve-Vrouwekapel ten noorden, een rij van dertien pijlerkapelletjes met ervoor een bidbankje en ten zuiden een kapel zogenaamd de Calvarieberg.
ID: 47588 | Bouwkundig element
Zegbroek (Vorselaar)
Bakstenen pijlerkapelletje, toewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, van 1930.
ID: 88423 | Bouwkundig element
Dorushoeksken 1 (Waasmunster)
Gevelkapelletje aangebouwd tegen de zijgevel een oud huisje, aanvankelijk opgericht in de jaren 1920. Samen met de afbraak van de aanpalende huisjes verdween in 1976 ook het kapelletje. Omstreeks 1980 werd het gedemonteerde kapelletje op dezelfde plaats naar vroeger model heropgebouwd.
ID: 88459 | Bouwkundig element
Hoogstraat (Waasmunster)
Zesde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant op straathoek.
ID: 88478 | Bouwkundig element
Kerkstraat 12 (Waasmunster)
De huidige school omvat naast vrij jonge gedeelten een paar oudere schoolgebouwen, waarschijnlijk nog deels opklimmend tot begin de jaren 1880/1884 en in het tweede kwart van de 20ste eeuw aangepast en uitgebreid. Aan de straat een rechthoekig schoolgebouw van twee hoge bouwlagen, onder zadeldak, aanvankelijk slechts één bouwlaag tellend en omstreeks 1930 met een bovenverdieping verhoogd.
ID: 88485 | Bouwkundig element
Kerkstraat 25 (Waasmunster)
Herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Neoclassicistisch getinte bepleisterde en geschilderde lijstgevel typerend voor het derde kwart van de 19de eeuw. Woning teruggaand op oudere bebouwing, namelijk twee samengevoegde panden. Aansluitende poortgevel bekroond door een neoclassicistisch portiekkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.
ID: 88520 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kuilstraat 11, 15 (Waasmunster)
Kasteel met voormalige kasteelhoeve en bijhorend kasteelpark in landschappelijke stijl met dreven en gemetste hekpijlers. Landhuis opgevat als een baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met twee bouwlagen van vijf traveeën en twee traveeën diep onder schilddak, uit begin 19de of eind 18de eeuw, maar met in de kelder mogelijk restant van een oudere constructie.
ID: 88522 | Bouwkundig element
Langenaardstraat 11 (Waasmunster)
Diep achterin gelegen boerenhuis, in 1953 vervangen door een grote nieuwe woning naar ontwerp van architect A. Janssen. Exemplarisch voor de vele na de Tweede Wereldoorlog geëvolueerde hoevesites waar het traditionele boerenhuis in de jaren 1950 door een woning met villakarakter werd vervangen. Lang bakstenen bedrijfsgebouw met traditioneel voorkomen; wellicht al in 1946 herbouwde dwarsschuur met stallen en wagenhuis.
ID: 88527 | Bouwkundig element
Molenstraat (Waasmunster)
Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Behoort tot de serie van zes dezelfde veldkapelletjes op het traject van de ommegang tussen de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in het dorp en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heidekapel.
ID: 88528 | Bouwkundig element
Molenstraat (Waasmunster)
Tweede statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant in straatbocht op onregelmatig driezijdig perk met lage heesters en 3 jonge bomen.