20955 resultaten
ID: 81038 | Bouwkundig element
Theophiel Toyeplein 8, 8A-B (Zwevegem)
Gemeenteschool opgetrokken in 1855-1856 met in oorsprong centraal de onderwijzerswoning van twee en een halve bouwlaag en twee aanpalende lagere klassenvleugels. De opstelling is nog duidelijk te herkennen in het huidige gebouw van circa 1930. Gele baksteenbouw op plint van bruine streks geplaatste baksteen. Lijstgevels met aflijnende fries van simili-natuursteen.
ID: 81039 | Bouwkundig element
Theophiel Toyeplein 9A (Zwevegem)
Burgerhuis, voormalige pastorie gebouwd in 1855. Dubbelhuis met een met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde lijstgevel en plint van pseudo-bossage.
ID: 81228 | Bouwkundig element
Tiegemstraat 11 (Zwevegem)
Hoeve met losstaande bestanddelen, in U-vorm opgesteld rond een gebetonneerd erf. Hoeve in kern van 1736, nu met 19de-eeuws uitzicht. Als Ferme Benoit al aangeduid circa 1846. Nu hoeve met woonhuis, schuur en stalvleugel met ingewerkte kapel en in interieur beeld van Christus aan het kruis.
ID: 81350 | Bouwkundig element
Tontestraat 6 (Zwevegem)
Sterk verbouwde hoeve, die in kern teruggaat tot de 18de eeuw. Site aangeduid in het landboek van Sint-Denijs-Vlaanderen uit 1769. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom verhard erf met Lourdesgrot. Erfoprit gemarkeerd door poortgebouw dat toegang geeft tot erf en vergrote poortdoorgang met arduinen hoekblokken, boerenwoning en stalvleugels.
ID: 81231 | Bouwkundig element
Veldstraat 2 (Zwevegem)
In kern 18de-eeuwse hoeve al aangegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Hoeve bestaande uit gewitte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken met golfplaten. U-vormige opstelling rond bekiezeld erf. Erftoegang met boerenwoning met zeldzaam bewaarde houten kozijnconstructies en luiken en interieur met bewaarde balkroostering.
ID: 81233 | Bouwkundig element
Veldstraat 3 (Zwevegem)
19de-eeuwse Hoeve bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken. Vierkante opstelling rond bekiezeld erf en al opgetekend op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Boerenwoning met sierankers en groengeglazuurde baksteen, dak doorbroken door klokkentorentje en stalvleugels.
ID: 81234 | Bouwkundig element
Veldstraat 4 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht al opgetekend op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Losstaande, al dan niet gecementeerde, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken gegroepeerd rond een gebetonneerd erf. Twee achter elkaar gelegen woonhuizen. Straatgevel van rode baksteen met bewaard houtwerk en gecementeerde erfgevel met bewaarde rolluikkasten, schuurtje en stalvleugel.
ID: 81191 | Bouwkundig element
Verzetslaan 35 (Zwevegem)
Hoeve, voorheen deel uitmakend van de Heerlijkheid van Bavegem. Naar verluidt zou de geschiedenis van de site opklimmen tot circa 1200, site staat al aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en in de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Nu hoeve met 19de-eeuws uitzicht met bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Erftoegang, woonhuis, aangrenzende stalvleugel, schuur met zware steunberen, voorheen open wagenhuis en tweede stal.
ID: 81235 | Bouwkundig element
Vichtestraat 2 (Zwevegem)
Hoeve met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Woonhuis van roodbruine baksteen met gele sierbaksteen en met aflijnende fries waaronder drie blinde casementen en achtergelegen nutsgebouwen.
ID: 81120 | Bouwkundig element
Vierkeerstraat 128 (Zwevegem)
Hoeve, vernieuwd geheel, enkel het boerenhuis bleef behouden. Woonhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak doorbroken door klokkentorentje.