Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

828 resultaten


ID: 131633 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Bosstraat (Gavere)
Een eenzame opgaande eik staat aangeplant langs een losweg, Wittelingweg genoemd, die uitkomt op de Bosstraat. Hij is er geplant in de hoek van een kadastraal perceeltje en waakt er over de eigendomssituatie.


ID: 131634 | Landschappelijk element

Eikendreef bij Blauw Kasteel

Bosstraat (Gavere)
De eigenlijke hoofdtoegang van het Blauw Kasteel is gelegen aan de Schaperstraat in het zuidenoosten van het domein. Vanuit het kasteelpark is er in noordwestelijke richting een dreef aangelegd in de richting van de Bosstraat. Het is een heraangelegde dreef (2008-2009) met jong plantsoen van zomereiken.


ID: 134180 | Landschappelijk element

Landgoed Kleine Berg

Grote Steenweg 187 (Geetbets)
Landgoed, circa 10 hectare, ooit met een 'jardin anglais' van 29 are en elementen van de 'ferme ornée', aangelegd circa 1800 in een site waar klei werd gewonnen, bij een tot kasteel omgebouwde hoeve, die in 1860 afbrandde en in bescheiden vorm werd heropgebouwd.


ID: 134169 | Landschappelijk element

Park van het Monnikenhof

Kasteellaan 5 (Geetbets)
U-vormige hoeve en landhuis uit de 18de eeuw teruggaand op voormalig leenhof van de abdij van Vlierbeek, verbouwd in de 19de eeuw en verder aangepast in 1925, omgeven door landschappelijk park van 1 hectare 60 are, met relicten van de oude ringgracht.


ID: 134554 | Landschappelijk element

Boerentuin

Hasseltweg (Genk)
Enkele oude bomen bij een zonevreemd gelegen vakwerkhoevetje.


ID: 130489 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van wintereik op Klaverberg

Opglabbekerzavel (Genk)
De hakhoutstoven van wintereik op de Klaverberg zijn uitzonderlijk omdat het om autochtoon plantmateriaal gaat. Deze enorme hakhoutstoven zijn naar schatting 800 jaar en hebben dus de Kleine Ijstijd (15de - 19de eeuw) overleefd. Dat net wintereiken tot deze enorme hakhoutstoven zijn uitgegroeid en niet zomereiken is te danken aan de oude boeren die handelden volgens het principe "Wintereiken geven minder eikels dus zomereiken sparen en wintereiken kappen". Met stamomtrekken gaande tot 17 meter behoren deze hakhoutstoven tot de grootste van Limburg. Dit exemplaar heeft een stamomtrek van net geen 8,5 meter.


ID: 130490 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van wintereik Klaverberg

Opglabbekerzavel (Genk)
Palend aan het beschermd landschap 'Steenkoolterrils van Waterschei' ligt de Klaverberg. De wintereiken hakhoutstoven (Querqus petrea) van de Klaverberg zijn uitzonderlijk omdat het om autochtoon plantmateriaal gaat en hebben dus een grote wetenschappelijke waarde. Er wordt geschat dat deze enorme hakhoutstoven ouder zijn dan 800 jaar en dus de Kleine Ijstijd (15e - 19e eeuw) hebben overleefd. Dat net wintereiken tot deze enorme hakhoutstoven zijn uitgegroeid en niet zomereiken is te danken aan de oude boeren die handelden volgens het principe "Wintereiken geven minder eikels dus zomereiken sparen en wintereiken kappen". Met stamomtrekken gaande tot 17 meter behoren deze hakhoutstoven tot de grootste van Limburg. Dit exemplaar heeft een stamomtrek van 12 meter.


ID: 130491 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van wintereik Klaverberg

Opglabbekerzavel (Genk)
De hakhoutstoven van wintereik op de Klaverberg zijn uitzonderlijk omdat het om autochtoon plantmateriaal gaat en hebben dus een grote wetenschappelijke waarde. Er wordt geschat dat deze enorme hakhoutstoven ouder zijn dan 800 jaar en dus de Kleine Ijstijd (15e - 19e eeuw) hebben overleefd. Dat net wintereiken tot deze enorme hakhoutstoven zijn uitgegroeid en niet zomereiken is te danken aan de oude boeren die handelden volgens het principe "Wintereiken geven minder eikels dus zomereiken sparen en wintereiken kappen". Met stamomtrekken gaande tot 17 meter behoren deze hakhoutstoven tot de grootste van Limburg.


ID: 133343 | Landschappelijk element

Opgaande eik in kasteeldomein Claes-Bouüaert

Mariakerke (Gent)
Twee oude bomen flankeren het tuinpaviljoen achteraan het kasteelpark. Aan de westzijde een laag vertakte tamme kastanje met een stamomtrek van meer dan 5 meter en aan de oostzijde een opgaande zomereik met een stamomtrek van meer dan 360 cm.


ID: 133345 | Landschappelijk element

Opgaande eik in kasteeldomein Claes-Bouüaert

Mariakerke (Gent)
In het Kasteeldomein van Mariakerke staat een enorme beeldbepalende opgaande zomereik met een zware stamomtrek.