Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

338 resultaten


ID: 132746 | Landschappelijk element

Opgaande lindenrij Kasteel van Wissekerke

Koningin Astridplein, Lange gaanweg (Kruibeke)
De aanplantingen in het kasteelpark van Wissekerke dateren uit een 19de-eeuwse aanlegfase. De tuin is in landschappelijke stijl aangelegd en herbergt een plantenassortiment dat nog representatief is. De opgaande lindenrij maakt er deel van uit.


ID: 302958 | Landschappelijk element

Vier opgaande linden op kruispunt van dreven

Kruishoutem (Kruisem)
Op het kruispunt van twee dreven in de Passionistenstraat staan vier kruispuntbomen. Het zijn opgaande bomen waarvan er één is geveld, de stronk is nog duidelijk zichtbaar. De twee bomen aan de westzijde van de Passionistenstraat zijn winterlindes, de zuidelijke boom is geveld maar op de stronk is nog een beetje opslag met blad in leven waarop de determinatie kon uitgevoerd worden. Aan de oostzijde van de Passionistenstraat is de noordelijke een zomerlinde en de zuidelijke een Hollandse linde. De bomen vertonen veel opslag aan de stambasis waardoor ze niet allemaal konden worden opgemeten. Ze zijn geplant met plantafstanden van 6 à 7 meter en ten gevolge van deze omstandigheden is er over de weg een tunnelvormige doorboring in de begroeiing die is ontstaan door het verkeer.


ID: 302982 | Landschappelijk element

Lindendreef bij kasteel Kruishoutem

Kruishoutem (Kruisem)
De kasteeldreef die oorspronkelijk uit vier bomenrijen bestond is nagenoeg, op een paar bomen na, herleid tot een dreef waarvan enkel de twee buitenste bomenrijen nog intact zijn. Het is een dreef die is aangelegd met zomerlinden en met een paar Hollandse linden, vermoedelijk inboet. De dreef is op de Kabinetskaart van de Ferraris (circa 1775) al ingetekend en verbindt het dorp van Kruishoutem met het kasteel. De dreef is onderdeel van de gewestweg N437, ook Kasteelstraat genoemd.


ID: 303068 | Landschappelijk element

Vier gekandelaarde lindes op het voorplein van het Kasteel van Laarne

Eekhoekstraat (Laarne)
Op het voorplein van het kasteel van Laarne staan vier lindebomen. De voortuin is netjes verdeeld in vier parterres, de bomen staan telkens in het midden ervan. De bomen hebben verschillende leeftijden, de twee gekandelaarde zomerlindes aan de staatzijde (oosten) zijn even oud. De twee bomen aan de kant van de kasteelgracht (westen) zijn Hollandse lindes. Eén ervan, de meest noordelijke, is een zéér oud gekandelaard exemplaar en de andere is een recente vervanging. Deze boomaanplantingen vormen een geheel en zijn beeldbepalend, het oude exemplaar is hier echter zéér bijzonder en bezit nog erfelijk materiaal uit vervlogen tijden.


ID: 134201 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Burgerhuis en distilleerderij met herenboerenpark

Kruiskensstraat 6 (Landen)
Distilleerderij en burgerhuis, heropbouw circa 1895 van een door brand verwoest hoevecomplex onder burgemeester Jean-Victor Falla. De voortuin is toegankelijk via een monumentaal toegangshek tussen geblokte natuurstenen pijlers. De gebouwen zijn vergezeld van een landschappelijk herenboerenpark, aangelegd vanaf circa 1880, bezaaid met beplantingsheuveltjes, 'fabriekjes' en een spectaculaire folly in de vorm van een toren.


ID: 300005 | Landschappelijk element

Lindeboom bij muurkapel

Lindestraat 41 (Landen)
In de hoek van een driehoekig perceel horende bij een 18de-eeuwse hoeve in de Lindestraat, staat een monumentale linde. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is het perceel nog U-vormig weergegeven en bevond zich hier een bron of poel die afwaterde naar de westelijk gelegen Kleine Gete. De meer strakke driehoekige vorm ontstond mogelijk op het ogenblik dat de straten (verhard) aangelegd werden en is te zien op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1885 en op de Popp-kaart. Het perceel is volledig ommuurd en op de hoek werd hierin een Mariakapel verwerkt. Vermoedelijk werd de boom oorspronkelijk aangeplant als hoekboom om het afsnijden van de hoek in het perceel te voorkomen, maar vervult ondertussen ook een functie als kapelboom. De monumentale linde is beeldbepalend in de straat en gaf deze mogelijk ook zijn naam.


ID: 300053 | Landschappelijk element

Dreef van geleide lindes tussen kerk en kerkhof

Sint-Kwintens-Lennik (Lennik)
Tussen de kerk en het kerkhof van Eizeringen staat een dreefje van 13, in oorsprong vermoedelijk 14, zomerlindes. Ze werden laag gekandelaard (tot 3-4 m) en geleid. Naar verluidt zou deze aangeplant zijn door Guustaaf Van der Meulen (1905-1951), vermoedelijk tijdens het interbellum. Eén van de bomen werd vermoedelijk al ingeboet. Deze heeft een gelijkaardige omtrek als de andere bomen, maar een dunnere schors. De omtrek van de bomen varieert tussen 72 en 120 cm, met een gemiddelde omtrek van circa 86 cm.


ID: 134746 | Landschappelijk element

Tuin van het kasteel van Sint-Kwintens-Lennik

Alfred Algoetstraat 43 (Lennik)
Classicistisch landhuis uit 1760, bestaat uit drie vleugels rond een erekoer, omgeven door landschappelijke tuin van 79 are aangelegd in 1860 ter vervanging van een regelmatige, geometrische tuin.


ID: 307996 | Landschappelijk element

Solitaire zomerlinde bij Hof te Bree-eik

Bree-eik 16 (Lennik)
De solitaire en beeldbepalende zomerlinde op het erf van het Hof te Bree-eik is geplant als schaduwboom, centraal voor de boerenwoning.


ID: 134777 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Groenenberg

Groenenberg 25 (Lennik), Konijnestraat 170-172 (Sint-Pieters-Leeuw)
Kasteel in eclectische stijl met neotraditionele inslag van circa 1890 met kasteelhoeve en boswachterswoning in kasteelpark van 45 hectare met vijver, omstreeks 1900 aangelegd in late landschappelijke stijl, gedeeltelijk naar ontwerp van Emile Galoppin; gedurende 35 jaar onbewoond en verlaten; gerestaureerd in 1981-1990 en voor het publiek opengesteld.