Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

318 resultaten


ID: 130804 | Landschappelijk element

Opgaande kapellinde bij de Onze Lieve Vrouw van Bijstandkapel

Beninksstraat (Rotselaar)
Op de hoek van de Beninksstraat en de Kapellekensweg staat de Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandskapel met daarachter een opgaande Hollandse Linde. Deze linde werd in 1987 aangeplant ter vervanging van het oorspronkelijk exemplaar, die vermoedelijk was aangeplant bij de bouw van de kapel in de 18de eeuw.


ID: 200171 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Beninksstraat (Rotselaar)
Wegkapel op rechthoekige plattegrond met trapeziumvormige afschuining langs de oostkant, gebouwd in 1810, achter de kapel staat een linde.


ID: 134518 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Besloten tuin van de abdij van Averbode

Abdijstraat 1 (Scherpenheuvel-Zichem), Averboodsebaan (Tessenderlo)
Premonstratenzer of norbertijnenabdij, gesticht omstreeks 1135, met kloostergebouwen uit het eerste kwart van de 18de eeuw omgeven door besloten abdijtuin voorzien van tuinbrug en tuinpaviljoen; ongeveer 3,5 hectare, onderdeel van een groter geheel van boomgaarden, nutstuinen, vijvers en bossen dat gedeeltelijk nog bestaat; landschappelijk heraangelegd in 1860-1870 maar met behoud van diverse elementen (vijvers, talud) die minstens tot 1650 teruggaan.


ID: 88470 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Kerkplein (Sint-Laureins)
Kerkplein zonder nummer. voor de kerk. Het is een Hollandse linde (Tilia x europaea) met een omtrek van 195 cm gemeten op een hoogte van 1.50 m.


ID: 130884 | Landschappelijk element

Kruispuntboom De Dikke Linde

Hoogkouterstraat, Lindestraat (Sint-Lievens-Houtem)
De beschermde Dikke Linde, ook wel eens Spooklinde genoemd, staat op een kruispunt van wegen: Lindestraat, Hoogkouterstraat en Hasselt-ten-Broek, dicht bij de wijk Bussegem. De gehavende linde heeft alle kenmerken van een veteraanboom die mits goede verzorging nog lang kan blijven bestaan. De boom is omweven van spookverhalen, vandaar ook zijn naam De Spooklinde. Ook wordt de linde in verband gebracht met Jan de Lichte (Velzeke 07/04/1723 – Aalst 14/11/1748) die hier in de boom zijn schuilplaats zou hebben gehad in de 18de eeuw.


ID: 300802 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Marktplein (Sint-Lievens-Houtem)
De lindeboom vervangt een beuk die hier in 1919 geplant werd als vredesboom bij de oprichting van een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers van Eerste Wereldoorlog. De nog jonge boom is door zijn standplaats vlakbij de toegang tot het kerkhof zéér beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 131407 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde lindes bij Sint-Reinildiskapel

Oordegemstraat (Sint-Lievens-Houtem)
Twee gekandelaarde linden flankeren de inmiddels herbouwde Sint-Reinildiskapel.


ID: 132587 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij herberg 't Uitzicht

Belseledorp 161 (Sint-Niklaas)
Drie geleide lindebomen beschermen herberg ‘t Uitzicht aan de zuid-westzijde. De bomen zijn gekandelaard, een traditioneel snoeibeheer waardoor de bomen een scherm vormen en ze op deze wijze het huis beschermen tegen zon, weer en wind.


ID: 130572 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij wegkruis

Waterstraat (Sint-Niklaas)
Op een kruispunt van drie wegen, Waterstraat, Cadzand en Stenenmuurstraat, staat een houten wegkruis begeleid door drie linden.


ID: 133363 | Landschappelijk element

Opgaande oude kapellinde

Elingenstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Het is een Hollandse linde geplant volgens al oude traditie bij een wegkapelletje. Op de Ferrariskaart was op deze plaats reeds een kapelletje ingetekend. Omdat er zéér veel opslag aan de stambasis aanwezig was kon de lindeboom niet gemeten worden, de opgegeven stamomtrek is bij benadering genoteerd.