224 resultaten
ID: 134313 | Landschappelijk element
Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Domein in landschappelijke stijl waarin nog relicten van een dendrologische collectie uit de tweede helft van de 19de eeuw bewaard zijn. De Japanse tuin met typische elementen zoals ondermeer een theehuis, stapstenen en rotsen dateert uit 1929.
ID: 11468 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Schansstraat (Antwerpen)
Laatste fort van de vooruitgeschoven fortengordel rond Antwerpen naar ontwerp van A.H. Brialmont, voltooid in 1868. Karakteristieke bakstenen fortgebouwen met versieringen in natuursteen, opgericht volgens het typeplan van de overige polygonale forten van de Brialmontvesting. Het fort, met grotendeels bewaarde omgrachting en binnenfort, is een groenzone met een rijke fauna.
ID: 11612 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Legerstraat 40 (Antwerpen)
Fort 7 maakt deel uit van de Brialmontgordel, opgericht in het derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen met natuurstenen versieringen, opgetrokken volgens het typeplan van de Antwerpse forten I tot VIII. Op het hoofdfront zijn nog twee bakstenen en een betonnen holtraverse aanwezig; op het linkerzijfront een bakstenen holtraverse en een betonnen flankeringsbatterij. Verder is er ook nog een houten officierswoning. Met uitzondering van een klein deel aan de noordkant, bleef de gracht inclusief twee bruggen integraal bewaard. Het dichtbegroeide fort is bovendien natuurgebied en beschikt over een waardevolle flora.
ID: 46619 | Bouwkundig element
Maxburgdreef 31-41 (Hoogstraten)
Landhuis met aanhorigheden namelijk kapel met voormalige paardenstallen/koetshuis, conciërgewoningen en voormalige rentmeesterswoning met boerderij.
ID: 79787 | Bouwkundig element
Onder de Toren (Brugge)
De monumentale gotische kerk uit de 13de eeuw is een schoolvoorbeeld van de Vlaamse baksteengotiek. Georiënteerde kruiskerk met basilicale opstand, gemarkeerd door een zware, vooruitspringende westtoren. Het omringend kerkhof met een deels gekasseid, deels geasfalteerd omlopend kerkpad, is geflankeerd door leilinden en afgezet door een bakstenen muurtje onder ezelsrug.
ID: 200542 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Frans Beirenslaan 2A (Borsbeek)
Fort 3 is het eerst gebouwde fort van de Brialmontvesting rond Antwerpen. Het volledige fort was omgeven door een brede en diepe gracht.
ID: 12948 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Jacob de Roorestraat (Edegem)
Fort 5 maakt deel uit van de Brialmontvesting – de fortengordel rond Antwerpen, opgericht in de 19de eeuw. De gracht en wal rondom het fort zijn grotendeels bewaard gebleven.
ID: 207620 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Stationsstraat 34 (Waregem)
Neoclassicistisch landhuis, in oorsprong daterend van circa 1852 en vrij grondig uitgebreid in 1921, en koetshuis, eveneens van circa 1852 met oranjeriegedeelte links en in 1904 aangebouwde hondenkennel. Gelegen in een kasteelpark vermoedelijk daterend van circa 1872 en ontworpen in Engelse landschapsstijl met romantiserende invloed, voorzien van siervijvers, brugjes en een ijskelder. In het park bevindt zich ook het laatste overblijvend exemplaar van een 19de-eeuws pompmolentje in Vlaanderen, gebouwd tussen 1872 en 1883. Aan de Stationsstraat is het park afgesloten door een laag gecementeerd muurtje, waarboven een ijzeren hekwerk; de toegang wordt gemarkeerd door vierkante, gecementeerde pijlers met vaasbekroning.
ID: 135353 | Landschappelijk geheel
Brasschaat (Brasschaat), Kalmthout (Kalmthout), Kapellen (Kapellen), Stabroek (Stabroek)
Het gebied is gelegen op een helling die de overgang vormt van de laaggelegen Scheldepolders naar de hoger gelegen Kempen en vertoont dus kenmerken van beide gebieden. Het westen wordt gedomineerd door landbouwgronden. Centraal wordt het gebied ingenomen door een sterk bebost landschap dat in het oosten begrensd wordt door het militaire Kamp van Brasschaat en het heidegebied van het Klein Schietveld. De talrijke waardevolle kasteelparken zijn veelal gesitueerd langs de grote(re) wegen. In het noorden van dit gebied komen relicten van de militaire verdedigingsgordel rond Antwerpen voor, die werd uitgebouwd door Belgen (voor beide wereldoorlogen) en Duitsers (tijdens de Eerste Wereldoorlog). Deze verdedigingslinies werden dwars door het bestaande landschap aangelegd en vormen een duidelijk herkenbare lineaire structuur die het hele gebied van west naar oost doorkruist.
ID: 27530 | Archeologisch / Bouwkundig element
Sint-Salvatorsstraat (Oudenaarde)
Archeologisch park van Ename - Stichting De Boever Opgravingsterrein van circa 11 hectare begrensd ten westen door de rechter oever van de gekanaliseerde Schelde, ten noorden door de Lotharingenstraat, ten oosten door landbouwgronden palend aan de muur van de vroegere abdijtuin die tevens de achterzijde van de bebouwde percelen aan de westkant van de Abdijstraat begrenst, ten zuiden door de Sint-Salvatorsstraat en het tracé van een gedempte Schelde-meander.