Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2446 resultaten


ID: 10042 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost der Bedrukten

Rameyenstraat (Berlaar)
Omgeven door linden en gelegen in de nabijheid van het Rameyenhof. Tot 1855 een houten kapel in vorm van een zuil. Huidige kapel opgericht in 1859.


ID: 9996 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan de Heilige Familie

Smidstraat 386 (Berlaar)
Beige beschilderde kapel op rechthoekige plattegrond, toegewijd aan de Heilige Familie, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Deels omhaagd voortuintje met rozelaars.


ID: 84652 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Alfons De Grauwelaan (Berlare)
Kapel achter gekasseid pad en omgeven door aanplantingen, gebouwd in 1889 naast een nu verdwenen huis. Neogotische wegkapel van rode bakstenen op arduinen plint onder leien zadeldakje. Rank kapelletje van één travee met driezijdige blinde sluiting.


ID: 79375 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Groot Huys met park en tuinpaviljoen

Baron Tibbautstraat 2 (Berlare)
Het Groot Huys is een voorbeeld van een minstens tot de 17de eeuw opklimmende afspanningssite, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde tot een landhuis met aanzien als eigendom van een adellijke familie. Gedurende de 19de eeuw werd het landhuis verbouwd en uitgebreid tot een U-vormige residentie in empire- en neoclassicistische stijl met een rijkelijk interieur en bijhorend koetshuis. Tot het domein behoort een park in landschappelijke stijl, aangelegd rond 1866 en voorzien van een tuinpaviljoen uit dezelfde bouwperiode.


ID: 84656 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Lucia

Brugstraat 3 (Berlare)
Ook Daalkapel genoemd, voorheen geïncorporeerd in een aanbouw van café Kapelleken. Volgens het kadasterarchief werd het kapelletje op de straathoek samen met het aanpalende huis in 1879 als nieuw gebouwd. Nadat het café in 2006 afbrandde, werd het kapelletje in 2007 herbouwd en geïntegreerd binnen een nieuw appartementsgebouw.


ID: 83836 | Bouwkundig element

Sint-Catharinakapel

Donklaan 192 (Berlare)
Wegkapel waaraan een oude oorsprong wordt toegekend. Het aanvankelijke kapelletje zou aan de overkant van de steenweg gestaan hebben. Huidig vrijstaand wegkapelletje met voorgevel gericht naar de Dendermondse Steenweg door brouwer Louis Steeman opgericht in 1951.


ID: 83848 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeënkapel

Dreefwegel (Berlare)
Neogotische wegkapel, schuin ingeplant aan het kruispunt met Kasteelwegel achter de Baron Tibbautstraat. De bouw van de kapel door metser August De Schaepmeester werd aangevat in 1888 en was voltooid in 1889. Wegkapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder leien zadeldak. Volledig vernieuwde, ingemetselde rechthoekige zandstenen reliëfs met voorstelling van de VII Weeën.


ID: 84706 | Bouwkundig element

Heilige Annakapel

Kamershoek (Berlare)
Wegkapel, volgens kadastergegevens genoteerd in 1890, meer dan 30 jaar voordien opgericht door de gemeente Berlare; vervangt mogelijk een oudere wegkapel, op dezelfde plaats aangegeven op de Ferrariskaart van 1771-1778. Eenvoudige kapel op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen op een blauwgeschilderde gecementeerde plint en afgedekt door pannen zadeldak.


ID: 84658 | Bouwkundig element

Sint-Antonius van Paduakapel

Kerkveld (Berlare)
Neogotische wegkapel van rode bakstenen op dito sokkel met geprofileerde afzaat onder leien zadeldakje uit 1884, gelegen binnen een nieuwe woonwijk op het recent verkavelde Kerkveld tussen Gaver en Turfputstraat.


ID: 78634 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Moleneindestraat (Berlare)
De neogotische wegkapel werd gebouwd in 1871 door graaf Victor van den Steen de Jehay, sinds 1861 burgemeester en eigenaar van het kasteel van Uitbergen. Volgens de overlevering werd de kapel door de kasteelheer opgericht uit dank voor de genezing van zijn dochter en daarom toegewijd aan de pestheilige Sint-Rochus.