Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2630 resultaten


ID: 300752 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hottat

Holleweg 3 (Bierbeek)
Kasteel in eclectische stijl, wederopgebouwd na vernieling in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Omgeven door landgoed van circa 45 hectare, waarvan de embryonale landschappelijke aanleg uit begin 19de eeuw rond 1840 wordt uitgebreid en rond 1900 grotendeels de 18de-eeuwse geometrische patronen verdringt.


ID: 300754 | Landschappelijk element

Domein Hof ten Hooilaard

Oudebaan 79 (Bierbeek)
Landschappelijk park met remisevleugel uit 1914; circa 6 hectare aange­legd rond 1850 op een valleihelling en rond twee vijvers bezit nog enkele oude en zeldzame bomen.


ID: 300743 | Landschappelijk element

Molenvijverparkje

Ruisbroekstraat 24 (Bierbeek)
Kleine landschappelijke tuin (oorspronkelijk 71 are) aangelegd omstreeks 1910 rond een voormalige mol­en­vij­ver met eilandje; recent oranjerieachtig gebouw (banket- en receptiezalen) en heraanleg tussen ge­bouw en vijver (pergola en terras).


ID: 308390 | Landschappelijk element

Bruine beuken in parkrand

Stationsstraat (Bierbeek)
De bomenrij van bruine beuken bevindt zich aan de westelijke rand van Het Klein Park. De opgaande bomen begeleiden de domeinafpaling van het park. De bomen zijn omwille van hun kleurschakeringen in de parkrand ingeplant.


ID: 300778 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Zielenberg

Zielenberg 1-3 (Bierbeek)
Villa met dienstgebouwen en hou­ten belvedèrepaviljoen uit 1928 omgeven door park met radiaal-concentrisch patroon van circa 5 hectare, in 1925-1930 aangelegd op heuvelsi­te; zwembad uit 1940.


ID: 133159 | Landschappelijk element

Knoteikenrij Schoonbeek

Beterveld 1-3 (Bilzen)
In Beverst in de wijk Schoonbeek staat, zichtbaar vanaf de Onze–Lieve-Vrouwkerk en langs een perceelsrand, het restant van een oude knoteikenrij. Vier exemplaren zijn overgebleven en ze werden hoog geknot. Deze bomen illustreren nog het traditioneel aanplanten en beheren van bomen in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout en het gebruik in functie van loofvoedering.


ID: 303251 | Landschappelijk element

De Borreberg

Borreberg (Bilzen)
Beboomd perceel met steile helling, relict van de stadswallen, waarop in 1966 een nu verwaarloosde uitkijktoren werd gebouwd.


ID: 303288 | Landschappelijk element

Plantsoen

Bunderstraat, Munsterbilzenstraat (Bilzen)
Plantsoen met lindebomen, kruisen, een beeld en cementen pseudotakken, gesigneerd Josef Stulen, uiting van volkskunst.


ID: 133160 | Landschappelijk element

Dreef met hoogstammige perenbomen

Damerstraat (Bilzen)
Vanaf de Paalstraat en over de volledige lengte van de Damerstraat is een dreef met hoogstammige perenbomen aangeplant. De dreef is de toegang tot de hoeve Damershof. Het is een mooi voorbeeld waarbij nuttigheid en sierlijkheid aan elkaar werden gebonden, een mooie toegang tot de hoeve en de jaarlijkse oogst van peren. De oudste perenbomen hebben een stamomtrek van 150 cm en meer. De dreef is ongeveer 500 meter lang en is met uitzondering van een deel dat door een aanpalend bos wordt gedomineerd in goeden doen. De dreef met perenbomen van de eerste generatie, vertoont al op verschillende plaatsen uitval en werd tijdens een heraanplantingscampagne ingeboet met jonge exemplaren.


ID: 640 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Dorpsstraat 107 (Bilzen)
Bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, dat met de open zijde naar de straat gericht is.