Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4538 resultaten


ID: 11267 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herberg De Exter met gekandelaarde lindes

Eksterlaar 1-3 (Antwerpen)
Herberg De Exter is waarschijnlijk de oudste herberg van Deurne, teruggaand op een brouwerij, het erf met oude gekandelaarde linden is deels omhaagd.


ID: 132419 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier bij brug

Eric Sasselaan (Antwerpen)
Een enorme Canadapopulier staat in een stadspark dat is aangelegd aansluitend bij een restant van de ravelijngracht van de Brialmontvesting (1859-1863). De beeldbepalende populier heeft een stamomtrek van 540 cm, een hoog gesleunde takvrije stam van 6 meter en is circa 35 meter hoog (gemeten in 2011).


ID: 133110 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Grote Markt (Antwerpen)
Op de Grote Markt van Antwerpen werd naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de bevrijding van Antwerpen een vredesboom geplant. Het plantvak is met vier kettingpalen afgeboord en voorzien van een bronzen bord met tekst. Deze boom is een nog jonge opgaande linde. Op de plaats waar nu de bronzen Brabofontein staat, heeft tot 1882 de vrijheidsboom gestaan die na de Franse revolutie werd geplant.


ID: 130558 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vrijheidsboom

Heilig Hartstraat (Antwerpen)
Het pleintje voor de Sint-Willibrorduskerk wordt gedomineerd door een imposante opgaande bruine beuk. De beuk stond oorspronkelijk waarschijnlijk in de afgesloten tuin van de pastorie wat zijn groeikracht en ontwikkeling verklaart. Gezien zijn standplaats en omvang is het mogelijks een vrijheidsboom van 1830 of 1789.


ID: 131461 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde Rivierenhof

Hooftvunderlei, Sterckshoflei, Ter Rivierenhof (Antwerpen)
De zomerlinde maakt deel uit van het park van het kasteel Rivierenhof en staat in het grasland tegenover de ingang van het Sterckxhof en vormt er visueel een eenheid mee. De lindeboom is met zijn grootte en zijn volume een belangrijk beeldbepalend object in het park. De zomerlinde (Tilia platyphyllos) in het Rivierenhof, evenals een cirkelvormige zone met een straal van 30 meter er rond, is beschermd als monument.


ID: 11634 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Schoonselhof

Krijgsbaan 100 (Antwerpen)
Het kasteeldomein met hoeve waarvan de oorsprong opklimt tot de 14de- en 16de eeuw, werd in 1911 door de stad Antwerpen aangekocht, ingericht als stedelijke begraafpark, in 1921.


ID: 7275 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Laurentiusparochie met tuin

Markgravelei 95 (Antwerpen)
De pastorie werd gebouwd in 1824-1825 gebouwd in laatclassicistische stijl naar ontwerp van Pierre Bruno Bourla. In de jaren 1860 werd de pastorie grondig verbouwd onder leiding van stadsarchitect Pieter Dens. Voortuin met twee hulstboompjes en ruime achtertuin met hulstboom, in vorm gesnoeide buxusstruiken en twee oude opgesnoeide gewone buxussen.


ID: 5577 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten

Mutsaardstraat 31 (Antwerpen)
Academie opgericht in 1662 op initiatief van David Teniers, sinds 1810 gevestigd in de 16de en 17de-eeuwse gebouwen van het voormalige minderbroedersklooster. Poortgebouw en museum in neoclassicistische stijl door stadsbouwmeester Pierre Bruno Bourla uit 1841-1843. In de tuin, bereikbaar via het poortgebouw, bevinden zich naast standbeelden en gerecupereerde poortomlijstingen enkele kampioenbomen.


ID: 10756 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper met lindes

Oosterweelsteenweg (Antwerpen)
Enig als getuigenis en referentiepunt behouden gebouw van het sedert 1958 verdwenen polderdorp Oosterweel, heden gelegen in een 6 meter diepe put, door de opgespoten gronden rondom. Enkele linden in de aslijn van het portaal zijn resten van de vroegere dreef naar de Dorpstraat.


ID: 300119 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhof

Ossenmarkt 5-6, Rodestraat 39, 43 (Antwerpen)
Voormalig begijnhof, hier gevestigd in 1544 ter vervanging van het vroegere begijnhof Curtis Syon, dat circa 1245 ontstond aan zuideinde van de Begijnhofstraat. Bij de kerk staan enkele oude exemplaren van taxus, meelbes en okkernoot. De binnentuin is met een ligusterhaag omringd en bevat een combinatie van sierplanten en -bomen en fruitbomen.