Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

327 resultaten


ID: 130809 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande zomereik

Zichem (Scherpenheuvel-Zichem)
Solitaire zomereik in een open landbouwlandschap als relict van het oude Prinsenbos.


ID: 131630 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Morelgem 88 (Sint-Lievens-Houtem)
Langs een voetweg en in de hoek van een perceel dat als weiland in gebruik is, staat een opgaande linde. De mooi ontwikkelde hoekboom is laag vertakt en heeft hier een beeldbepalend karakter.


ID: 130347 | Landschappelijk element

Zomerlinde als hoekboom

Puttenberg (Sint-Pieters-Leeuw)
De zomerlinde (Tilia platyphyllos) werd aangeplant op de open kouter tussen de dorpskernen van Vlezenbeek en Sint-Pieters-Leeuw op de kruising van meerdere veldwegen (Puttenberg en het verlengde van de Klein-Nederstraat) en markeert de administratieve grens tussen Sint-Pieters-Leeuw en Vlezenbeek.


ID: 131501 | Landschappelijk element

Opgaande plataan

Gallicstraat (Tienen)
De gewone plataan (Platanus hispanica (x) of Platanus acerifolia (x)) bevindt zich op de hoek van Slibber/Het Eiksken en de Gallicstraat, op de rand van akkerland en een recentere villawijk ten westen van het centrum van Bost (deelgemeente van Tienen).


ID: 307971 | Landschappelijk element

Plataan als hoekboom

Neerrepen (Tongeren)
Op de grens van het Kolmontbos met het aanpalend weiland staat vlakbij de beek een driestammige plataan. De omtrek gemeten op 50cm hoogte bedraagt 503cm en de afzonderlijke stammen meten 250, 219 en 125cm. De plataan markeert de hoek van twee kadastrale percelen zoals reeds zichtbaar op het primitief kadasterplan opgesteld in de periode 1840-1843.


ID: 132460 | Landschappelijk element

Lindehakhoutstoof Widooie Boompje

Herenweg (Tongeren)
De oude lindehakhoutstoof, in de volksmond 'Bedeu Beumke' genoemd is een oude grensboom langs de Herenbaan. De stoof staat op de grens tussen de drie deelgemeenten Piringen, Widooie en Koninksem. Bovendien fungeerde de linde ook als hoekboom om een aantal administratieve percelen in het landschap duiden te onderscheiden. De linde zou door de bliksem zijn getroffen waardoor er uit het oude wortelstel meerdere stammen zjn beginnen opschieten.


ID: 87443 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariakapelletje van 1952 met lindes

Luchtstraat (Torhout)
Mariakapelletje van 1952, geflankeerd door twee lindebomen. Deels witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldakje.


ID: 132422 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulier als hoekboom

Omloop-Zuid (Vleteren)
Een eenzame zwarte populier is als hoekboom aangeplant. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 132361 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde met boomkruis

's Gravenvoeren (Voeren)
De opgaande zomerlinde staat bij een houtkant die zich op de valleirand van een beek bevindt. De boom met een houten kruis tegen de stam staat in de perceelshoek aangeplant.


ID: 304769 | Landschappelijk element

Opgaande olm in houtkant

's Gravenvoeren (Voeren)
De opgaande veldolm staat in een houtkant op de perceelsgrens van een grasland en een bos. De houtkant bestaat uit opgaande zomereiken, hakhoutstoven van gewone es, zware opgaande veldiepen, sleedoorn, robinia, hazelaar. De opgaande veldolm heeft een omtrek tot 285 cm.