Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

416 resultaten


ID: 133235 | Landschappelijk element

Berceau bij Kasteeldomein Vilain XIIII

Dreef (Maasmechelen)
In het noordelijk deel van het kasteelpark, aansluitend bij de dorpskom van Meeswijk, is er een berceau van circa 150 meter lang. In oorsprong aanpalend gelegen bij de moestuinen van het kasteel, nu zijn er voetbalpleinen aangelegd. De berceau werden aangelegd voor de bewoners van het kasteel, die er lommerrijk, volledig afgeschermd van de zon konden wandelen. Met een blanke huid onderscheidde men zich van werkende mensen die door arbeid op het land en in de moestuinen een getaande huidskleur hadden. De lovergang is uitgevoerd met haagbeuk en wordt goed onderhouden door jaarlijks scheren en door het inboeten van de vrijgekomen gaten. De stalen steunconstructie is nog deels aanwezig.


ID: 215258 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkruis met gekandelaarde linden

Bosstraat (Merelbeke)
Veldkruis ingeplant aan het kruispunt met een veldweg in een plantsoentje en geflankeerd door twee kandelaarde linden en een geschoren haagbeukenhaag. Voor het kruis is een bidbankje geplaatst.


ID: 132592 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde lindes bij wegkruis

Bosstraat 15 (Merelbeke)
Twee gekandelaarde lindes en een geschoren haagbeukenhaag flankeren een wegkruis.


ID: 130722 | Landschappelijk element

Loofgang van gewone haagbeuk in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat (Oostkamp)
Het kasteel Gruuthuse omvat een uitgebreid park en bos met talrijke landschapselementen. Midden in een bosperceel werd een loofgang aangelegd van gewone haagbeuk. De haagbeuken worden geschoren om het uitzicht van een corridor in stand te houden.


ID: 302861 | Landschappelijk element

Geleide linden -en haagbeukenrij in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat 196-198 (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. Langs weerszijden van de toegang vanaf het poortgebouw met concierge en langsheen de boulingrin aan de westzijde van het kasteel werden geleide linden aangeplant. Als afsluiting van de spiegelvijver aan de oostzijde van het kasteel werden geleide gewone haagbeuken aangeplant in een halve cirkelboog. De linden en haagbeuken worden geschoren en vormen een groene begrenzing van de nabije kasteelomgeving.


ID: 307950 | Landschappelijk element

Gevlochten haag van beuk en haagbeuk

Heistraat (Oudenaarde)
Aan de straatkant, langs het het erf van een hoeve met boomgaard in de Heistraat (Mater) bevindt zich een relict van een oude vlechthaag.


ID: 306182 | Landschappelijk element

Haag van mispel en haagbeuk

Oude Weyerstraat (Peer)
Oude haag van mispel en haagbeuk, met sporen van vlechtwerk, op de perceelsrand van het erf bij een langgestrekte vakwerkhoeve.


ID: 133087 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als erfafsluiting

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Door het gebruik van meidoorn in een dicht plantverband is de haag ondoordringbaar. Door ze jaarlijks te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens aan de straatzijde en is nog een representatief voorbeeld van een scheerhaag dienstig als erfafsluiting.


ID: 133088 | Landschappelijk element

Gemengde haag als erfafsluiting

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Door het gebruik van meidoorn en hulst in een dicht plantverband is de haag ondoordringbaar. Door ze periodiek te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens en is nog een representatief voorbeeld van een scheerhaag dienstig als erfafsluiting.


ID: 132040 | Landschappelijk element

Gelegde haagbeukhaag bij kasteeldomein de Lovie

Canonstraat (Poperinge)
Het kasteeldomein de Lovie wordt aan de zuidwestzijde, de Canonstraat, afgesloten door een sierlijk geschoren haag van haagbeuk. De haag is breder aan de basis dan bij de top en is bovendien dicht gemaakt door de haagplanten in een bepaalde richting te leggen, het leggen gebeurde hier niet in één richting maar kruisgewijs. Het leggen van de haag is een oude techniek waarbij men de haag ondoordringbaar maakt voor vee en waarbij men ook het gat in de haag herstelt.