2944 resultaten
ID: 89216 | Bouwkundig element
Govaertstraat (Beernem)
Toegang tot de tuin horend bij het huis Govaert. Roodbakstenen pijlers met arduinen gelede topbekroning.
ID: 89220 | Bouwkundig element
Govaertstraat, J. Creytensstraat 2, Sijselestraat 1, 1A (Beernem)
Imposant herenhuis bestaande uit een hoofdvolume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, geflankeerd door een lager volume van één travee en een volume van twee traveeën telkens onder pannen zadeldak. De gebouwen kwamen fasegewijs tot stand met uitbreidingen in tweede helft 19de eeuw en eerste helft 20ste eeuw. De tuin, aan de J. Creytensstraat afgesloten met een sierlijk gietijzeren hekwerk, was voorzien van een lange inrit vanaf de Govaertstraat, afgesloten met een toegangshek tussen roodbakstenen pijlers met arduinen gelede topbekroning; in dezelfde as een tweede toegang aan de Sijselestraat.
ID: 89011 | Bouwkundig element
Halvemaanstraat 8 (Beernem)
Grosso modo met huidige gebouwenconfiguratie weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778. Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Erftoegang geflankeerd door twee hekpijlers. Linker pijler met ingewerkte beeldnis. Boerenwoning met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Geïntegreerde stal, een lager volume van verankerde rode baksteen. Vrijstaande schuur en stal van verankerde rode baksteen onder een pannen zadeldak.
ID: 89390 | Bouwkundig element
Langendonkstraat 17 (Beernem)
Hoeve met losse bestanddelen op omheind perceel met korte toegangsdreef en bijhorende boomgaard. Behouden hekpijlers met imposante topbekroning. Witbeschilderde baksteen in combinatie met zwarte plint. Smeedijzeren hekwerk. De hoeve werd vermoedelijk opgetrokken tussen 1778 en 1810.
ID: 89391 | Bouwkundig element
Langendonkstraat 18 (Beernem)
Hoeve ingeplant op een hoekperceel, oorspronkelijk met bijhorende boomgaard. De erftoegang bestaat uit twee overhoeks geplaatste bakstenen pijlers. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Boerenhuis van vier traveeën waarvan één opkamertravee en één bouwlaag onder pannen zadeldak.
ID: 89402 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Lattenklieversstraat (Beernem)
Lange eikendreef met recht tracé vertrekkend van het zogenaamde "Pelderijn" naar het kasteel de Lanier. Vanouds de verbindingsweg tussen kasteel en dorp.
ID: 89407 | Bouwkundig element
Lattenklieversstraat 64 (Beernem)
Vrijstaand burgerhuis op omhaagd perceel met smeedijzeren toegangshekken gevat tussen arduinen pijlers, gebouwd in 1869. Breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Verankerde bakstenen lijstgevel.
ID: 89037 | Bouwkundig element
Legeweg 16 (Beernem)
Losse bestanddelen met U-vormige opstelling ingeplant op een rechthoekige omhaagd perceel met meidoornhaag. Erftoegang met roodbakstenen pijlers, linker voorzien van een beeldnis. Behouden boomgaard. Boerenwoning herbouwd in 1883 en vergroot in 1955; verankerde baksteenbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, met geïntegreerde schuur centraal voorzien van een grote schuurpoort.
ID: 89036 | Bouwkundig element
Legeweg 9 (Beernem)
Vrijstaande boerenarbeiderswoning. Vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw volgens kaart van Ferraris (1770-1778).
ID: 89038 | Bouwkundig element
Lijsterhoek 16 (Beernem)
Hoeve van het langgeveltype ingeplant op een groot perceel. Het deels verhard erf is toegankelijk via een smeedijzeren hekken bevestigd aan hekpijlers. Op het primitief kadasterplan van 1830 weergegeven als woonhuis met aanpalend landgebouw. De geïntegreerde schuur/ stalvleugel gebouwd is gedeeltelijk ingestort.. Aan de straatzijde een vrijstaand nutsgebouw van verankerde baksteen.