Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

556 resultaten


ID: 307992 | Landschappelijk element

Kasseiweg naar stokerij Claes

Herkenrodebosstraat (Hasselt)
Kasseiweg in blauwe hardsteen, ontstaan in 1864 samen met de komst van een industriële stokerij op het grondgebied van de rijke burgerfamilie Claes in Kuringen.


ID: 308066 | Landschappelijk element

Tongersesteenweg met wegbeplanting

Luikersteenweg (Hasselt), Tongersesteenweg (Kortessem), Hasseltsesteenweg (Tongeren)
De steenweg N20 verbindt Tongeren met Hasselt en heeft nog relicten van de historische wegbeplanting. Tussen Tongeren en Kortessem staan langs weerszijden van de weg tegenover elkaar gekandelaarde platanen aangeplant. Parallel met de weg werden langsgrachten aangelegd. Vanaf Kortessem wijzigt de wegbeplanting in opgaande zomereiken met sporadisch een Amerikaanse eik. De rechtlijnige steenweg tussen Hasselt en Tongeren werd omstreeks 1740, onder het Oostenrijkse bewind, aangelegd.


ID: 307991 | Landschappelijk element

Onverharde weg Regenakkerstraat

Regenakkerstraat (Hasselt)
Onverharde weg doorheen een jong ontginningslandschap in Stevoort bij Hasselt, omgeven door landbouwgronden en bosrelicten.


ID: 106378 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhof van Herentals

Begijnhof 1-26, 27-29, Burchtstraat 16-30 (Herentals)
Deels ommuurd, begraasd en aangeplant, driehoekig pleinbegijnhof met vrij centraal gelegen kerk van 1599-1614, begijnenwoningen, Fundatiehuis en ouderlingenwoningen met gekasseide wegenis. Groene binnenruimte met taxushagen en -bollen uit 1878 en oude boomgaard. Relict van de vesten met eikendreef.


ID: 22487 | Bouwkundig element

Nieuwe Molen

Nieuwmolenstraat 8 (Herk-de-Stad)
U-vormige watermolen op de Herk, gedateerd 1725 door middel van een gevelsteen.


ID: 302456 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Site van het Kartuizerklooster Onze-Lieve-Vrouw-Kapelle

Aerebeekstraat, Kapellestraat, Oud-Klooster (Herne)
Als eerste kartuizerstichting in ons land, dat tijdens zijn grote bloei in de 15de eeuw een befaamd geestelijk centrum vormde, gefrequenteerd door eminente figuren, bezit het voormalig kartuizerklooster van Herne onmiskenbaar een belangrijke historische en cultuurhistorische waarde. De kloostersite ligt in een landelijke omgeving met akkers, weilanden en de Arebeek. De centrale oost-wes as die het klooster ontsloot is nog bewaard evenals vier welkomstbomen aan de hoofdingang.


ID: 39648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Haegen en omgeving

Hondsbergstraat 18, 18A (Herne)
Omvangrijke 19de-eeuwse hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom de ruime geplaveide binnenplaats. Rondom liggen weilandpercelen met houtkanten en ten zuiden de beek met bomenrij en parallelle onverharde losweg.


ID: 39622 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof te Kwatem en omgeving

Kwatemstraat 2 (Herne)
Gebouwen uit de 19de eeuw gegroepeerd rondom de drie zijden van de geplaveide binnenplaats. Aan de straatzijde over de ganse breedte afgesloten met een ijzeren hekken op een lage bakstenen muur met centraal, twee opengaande vleugels, gevat tussen schamppalen en bakstenen pijlers. De hoeve wordt omkaderd door overwegend weiland waarvan de perceelsgrenzen en het tracé van een oude voetweg op het terrein nog grotendeels afleesbaar zijn aan de hand van lijnbeplanting van opgaande bomen en knotbomen


ID: 39758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Hof te Rasbeek en omgeving

Rasbeekstraat 10 (Herne)
Mooi geheel bestaande uit gebouwen van baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een ruime binnenplaats en daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Een opgaande beuk en eik markeren de toegangspoort. Ommuurde moestuin ten westen met aansluitend de voormalige boomgaard.


ID: 308471 | Landschappelijk element

Trambedding Steenhuize

Bergestraat, Hekkestraat (Herzele)
Tussen de Hekkestraat en de Bergestraat in Steenhuize bevindt zich een onverharde voetweg ('Krekelenbergweg') als relict van het voormalige tramspoor tussen Merelbeke, Herzele en Geraardsbergen.