Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1160 resultaten


ID: 54437 | Bouwkundig element

Oud Gemeentehuis van Bredene

Prinses Elisabethlaan 15-16, 17 (Bredene)
In sluitsteen van centrale rondboogdeur gedateerd 1864; ge­com­bi­neerd met gemeenteschool­. Vrij­staand, eclectisch geheel met twee bouwlagen onder on­der­bro­ken za­del­dak (nok parallel met de straat, me­cha­ni­sche pan­nen); gemeente­huis van drie traveeën geflankeerd door twee lagere, analoge onder­wijzers­wo­nin­gen van drie traveeën zie achterliggende, voormalige gemeen­te­school van 1874. Bakstenen lijstgevel.


ID: 71058 | Bouwkundig element

School met onderwijzerswoning en gemeentehuis van Tongerlo

Dorpstraat 33 (Bree)
school met onderwijzerswoning en gemeentehuis, gebouwd in 1887-90 naar ontwerp van L. Jaminé, op de hoek met de Poststraat.


ID: 88648 | Bouwkundig element

Gemeentehuis

Itterplein 27 (Bree)
Breedhuis in neotraditionele stijl uit het interbellum. Bakstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee dakkapellen.


ID: 70854 | Bouwkundig element

Stadhuis van Bree

Markt 2 (Bree)
Alleenstaand gebouw, ten westen van de kerk, en vroeger met de achtergevel tegen het kerkhof aanleunend. Breedhuis in Lodewijk XIV-stijl. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met centraal klokkenruitertje met beiaard onder een koepelvormig dakje.


ID: 82113 | Bouwkundig element

Gevangenis 't Pandreitje

't Pand 16, Gevangenisstraat 10 (Brugge)
Voormalige gevangenis zogenaamd "'t Pandreitje", in 1992 haast volledig gesloopt. Sinds 2000-2002 vervangen door woonproject bestaande uit 75 stadswoningen en appartementen, ondergrondse garage naar ontwerp van architecten Haverhals-Heylen (Antwerpen); doorheen het voormalige grondgebied lopen vier nieuwe, autovrije straten met name Diamantslijpers-, Goudsmeden-, Beeldenmakersstraat en Koudemarkt.


ID: 301813 | Bouwkundig element

Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving

Academiestraat, Biskajersplein, Blekersstraat, Carmersstraat, Engelsestraat, Genthof, Gouden-Handrei, Gouden-Handstraat, Hoornstraat, Jan van Eyckplein, Kandelaarstraat, Koningstraat, Kraanrei, Krom Genthof, Langerei, Langestraat, Leffingestraat, Minneboplein, Molenmeers, Oosterlingenplein, Schrijnwerkersstraat, Sint-Annakerkstraat, Sint-Annarei, Spiegelrei, Spinolarei, Strostraat, Torenbrug, Verversdijk, Wijnzakstraat (Brugge)
De Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei bevinden zich in de middeleeuwse kern van Brugge. Brugge ontwikkelde zich op drie zandruggen aan de Reie, de rivier die als hoofdader de stad doorkruist van zuid naar noord, met name van het Minnewater tot aan de Dampoort.


ID: 29215 | Bouwkundig element

Huis Vanden Abeele

Academiestraat 14 (Brugge)
Barok dubbelhuis van vijf/vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw; consoliderende restauratiewerken in 1992 naar ontwerp van architect A. De Bock (Brugge).


ID: 29217 | Bouwkundig element

Huis Cottem

Academiestraat 16 (Brugge)
Neobarok getint diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen die naar boven toe in hoogte afnemen, onder zadeldak (tichelen). Historiserende reconstructie van 1907-1908 van 17de-eeuws pand. Consoliderende restauratie in 1992 naar ontwerp van architect A. De Bock (Brugge).


ID: 29218 | Bouwkundig element

Poortersloge

Academiestraat 18 (Brugge)
Vergaderplaats van de Brugse poorters opgetrokken begin 15de eeuw als een grosso modo vrijstaand hoekpand in laatgotische stijl met typerende beeldnissen. Circa 1900 vond een historiserende restauratie plaats naar ontwerp van architect L. Delacenserie. Constructie van Balegemse zandsteen op trapezoïdale plattegrond; achtergevel met centrale, deels ingebouwde veelzijdige, slanke traptoren van vijf bouwlagen. Oorspronkelijk vijf traveeën en rechts twee traveeën van circa 1900, souterrain en twee bouwlagen onder leien zadeldak met houten dakkapellen. Linker zijgevel van drie traveeën met puntgevel.


ID: 76894 | Bouwkundig element

Posthalte en afspanning Het Hof van Versailles

Baron Ruzettelaan 25 (Brugge)
Breed hoekpand van circa 1900. Sobere verankerde bakstenen lijstgevel. Aan de kant van de Vestingstraat en achteraan zijn de tuinmuren en restanten van de paardenstallen en hooiopslagplaats bewaard.