889 resultaten
ID: 35466 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gerolfsweg 4 (Deinze)
Kasteel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; zou volgens eigenaar opklimmen tot 16de eeuw, afgebrand en heropgebouwd in 1746. Park in landschappelijke met vijver en deels bewaarde omwalling. Verder nog: ijskelder, bakstenen paviljoentje in Moorse stijl, open prieeltje of gloriëtte aan de vijver, boerenwoning met gewitte gevel op gepikte plint en twee tegenover elkaar staande dienstgebouwen, vermoedelijk uit vierde kwart 19de eeuw.
ID: 304205 | Landschappelijk element
Hansbekedorp 10 (Deinze)
Achter het voormalige Kasteel van Juffrouw De Schuijter, momenteel het cultuurhuis genoemd, ligt een prachtig relict van een laat 19de-eeuwse tuin. Vandaag is het een drukbezocht parkje in het hart van het dorp. De mooie volgroeide bomen zijn representatief voor een plantenassortiment uit de tweede helft van de 19de eeuw. De grillig gegroeide knotlinden als reminiscentie aan een gedegenereerd loverprieel maakt hier deel van uit.
ID: 35218 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hansbekedorp 10, 10A (Deinze)
Herenhuis uit eind 19de eeuw met een tuin uit dezelfde periode. Het goed werd in 1958-59 aangekocht door de gemeente en is als gemeentehuis en parkje in gebruik.
ID: 38014 | Bouwkundig element
Markt 12 (Deinze)
Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 35599 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Meirstraat 7, 13 (Deinze)
Kasteeldomein opklimmend tot midden 14de eeuw. Het landhuis werd verschillende malen heropgebouwd, door architect Louis Minard verbouwd in 1856 en 1873, maar in 1923-1924 volledig heropgebouwd onder Van Herrewege-De Wilde. Sober landhuis van drie bouwlagen onder mansardedak omgeven door . Op een eilandje in de vijver bevindt zich een bakstenen torengebouwtje in gotische stijl. Ten westen van het kasteeldomein neerhof met boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk naar ontwerp van Louis Minard.
ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.
ID: 38170 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pastoriestraat 3 (Deinze)
Neogotisch getint alleenstaand huis van 1913 van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken met grote boomrijke tuin, van de straat afgesloten door een laag bakstenen muurtje en schuin geplaatste hekpijlers, links met nis met heiligenbeeldje. In de tuin is een lindenprieel aangeplant.
ID: 35539 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Veldestraat 148 (Deinze)
Kasteel met omringend park van twee bouwlagen, gebouwd naar ontwerp van architect Jozef De Waele in 1900 op de plaats van een ouder kasteeltje. Twee toegangen tot het domein. Hoofdingang met ijzeren hek tussen geblokte bakstenen pijlers met bolbekroning. Kleiner ijzeren hek verderop.
ID: 35516 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Veldestraat 48 (Deinze)
Neoclassicistisch kasteel van eind 17de eeuw in mooi aangelegd omwald park naar Engels model. Kasteelpark toegankelijk via ijzeren hek tussen veelhoekige bepleisterde hekpijlers met bolbekroning. Verschillende aanhorigheden waaronder twee wagenhuizen, een schuur, een merkwaardig gebouwtje aan de vijver, vermoedelijk bakhuis en hondenhok. Eenvoudige oranjerie ten noorden in moestuin, in de eerste helft van de 19de eeuw tegen de ovale omheiningsmuur aangebouwd.
ID: 35314 | Bouwkundig element
Voordestraat 6-7 (Deinze)
18de-eeuwse buitenplaats in mooie tuin met ijzeren afsluiting en ronde arduinen hekpijlers met vaasbekroning aan de straatkant en verschillende bakstenen pijlers aan de zij-ingang. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. In de tuin, voor het huis, zeshoekig gebouwtje en twee parallelle dienstgebouwen opgesteld aan weerszij van het huis. Ten oosten, serre met segmentboogvormig gebogen beglazing.