1205 resultaten
ID: 77821 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rijselstraat 98 (Brugge)
Het kasteel Bloemenoord dateert van het begin van de 20ste eeuw en was in oorsprong verfraaid met een lusttuin en een uitgestrekt kasteelpark, waarvan nog een deel is overgebleven. Eclectisch landhuis, waarvan het uitzicht bepaald wordt door werken omstreeks 1905-1908 naar ontwerp van de Gentse architect L. Morial. Park met centrale vijver, glooiende hellingen en gevarieerd bomenbestand.
ID: 77513 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rooigem 1-3 (Brugge)
De kasteelsite Rooigem bestaat uit een landhuis, neerhof en park gelegen binnen een grote omwalling. Landhuis in een sobere classicistische stijl uit het derde kwart van de 18de eeuw, maar met oudere, wellicht 17de-eeuwse kern. Het neerhof ligt in een U-vorm ten oosten van het kasteel, en omvat een bakstenen duiventil, vermoedelijk 18de-19de-eeuws. De hoofdingang aan de Rooigemdreef is toegankelijk via een korfboogbrug, gedateerd 1774. Monumentaal poortgebouw en woonhuis uit de 17de-18de eeuw. 19de-eeuwse oranjerie ten zuiden van het neerhof. Tuin en park, aangelegd in de 18de eeuw en grondig gewijzigd in de 19de eeuw, omvatten onder andere dreven, een moestuin, spiegelvijver, tuinpaviljoen en tuinbeelden.
ID: 77522 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Spijkersdreef, Spijkerswegel 11-17 (Brugge)
Kasteeldomein met kasteel zogenaamd "De Spijker" met monumentale toegangsdreef, park, oude omwallingen, kasteel, koetshuis, ijskelder met grot en boerderij.
ID: 77840 | Bouwkundig element
Spoorwegstraat 250 (Brugge)
Voormalige locatie van kasteel Leyssele. Op het einde van de 19de eeuw verbouwd in neo-renaissancestijl. In 1939, opening van een kleuterklas in de oranjerie. In 1954-1955, bouw van een modern schoolgebouw los van het kasteel. In 1962-1963, start met lagere school. Eentonig bakstenen gebouw uit de jaren 1960 met aan het uiteinde een vrij origineel uitgewerkte kapel met betonnen skelet, deels met glas in lood. Aanpalend park is een restant van het voormalige kasteelbos met vijver.
ID: 77851 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Stuivenbergstraat 1 (Brugge)
Omwalde, historische hoeve met bewaarde toegangsweg. Restanten van een voormalige boomgaard en drenkput in aansluiting met de omwalling. Mogelijk al in de late middeleeuwen eigendom van de Brugse Magdalenaleprozerij. Na de Franse Revolutie kwam de hoeve in handen van het bestuur van de Burgerlijke Godshuizen.
ID: 79743 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Westkapelse Steenweg 80 (Brugge)
Landhuis gebouwd circa 1900 door dokter Alfons De Haene. Rode baksteenbouw op grosso modo rechthoekige plattegrond. Omhaagde siertuin met gazon, omringende bomengordel en vijver, aangelegd kort na de bouw van het landhuis.
ID: 75152 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zeeweg 96-98 (Brugge)
Landhuis en koetshuis uit 1835 met park in landschappelijke stijl, ontsloten door dreven en een bochtend padenpatroon, met ijskelder en restant parkbomen. Bewaarde poelen en grachten en wild- en veekeringshaag als restant van oude landbouwactiviteit. Ten noorden eenheidsbebouwing van drie dorpswoningen.
ID: 75154 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zevenkerken 4, 4A (Brugge)
Sint-Andriesabdij Zevenkerken met bijhorende school en internaat en kloostertuinen, religieuze en militaire begraafplaatsen, bunker en kazematten, sportterreinen en zweminfrastructuur, gelegen in een bosrijke omgeving doorsneden door dreven. Het gebouwenbestand van de abdij en de bijhorende school zijn, net als de groenaanleg met siertuinen, nutstuinen en boomgaarden, fasegewijs tot stand gekomen.
ID: 44535 | Bouwkundig element
Houtenmolenstraat 82-84 (Buggenhout)
Grote semigesloten hoeve met 18de – en 19de-eeuwse gebouwen, onder meer door jaarankers 1774 gedateerde stallen, doch waarvan de geschiedenis minstens opklimt tot de 16de eeuw.
ID: 44594 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pastorijstraat 5 (Buggenhout)
Het pastoreel huis van Buggenhout werd opgetrokken op het Curenveld, op de plaats waar reeds in de 16de eeuw een pastorie stond. Toen dat afbrandde tijden de godsdienstoorlogen kwam er geen nieuwe tot in de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie is een typisch 18de-eeuws gebouw, opgetrokken uit baksteen met vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak. Het plan werd getekend door bouwmeester Judocus Sibens uit Nieuwenrode. De grote pastorietuin is omhaagd en nog deels omgracht en aangelegd in landschappelijke stijl.